Kemikaalikimara: Terveyssiteiden teknologiaa

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Terveyssiteiden teknologiaa

Päivän keskusteluaiheena on ollut terveyssiteiden kemikaalit ja teknologia. Maria Nordin kirjoitti asiasta blogissaan "Always asentaa alapäähäsi teknologiaa" ja Iltalehti kirjoitti myös aiheesta "Oireita terveyssiteistä - uudistus sai kuluttajat raivostumaan".
"Alwaysin lanseeraamat hajua neutralisoivat terveyssiteet ovat saaneet tyrmäyksen Ruotsissa.
Kuluttajat valittavat, että uudistetut siteet tuoksuvat voimakkaasti jo kaupan hyllyllä. Jotkut kertovat saaneensa hajusta oireita. Kuluttajat ovat myös huolissaan siteiden sisältämistä kemikaaleista.
Aftonbladetin toimittaja tiedusteli valmistaja Procter & Gamblelta siteiden tarkempaa tuoteselostetta, mutta yhtiö kieltäytyi paljastamasta sitä vedoten yhtiösalaisuuteen. Procter &Gamble t yytyi vakuuttelemaan, että tuote on dermatologisesti testattu ja todettu turvalliseksi käyttää. Lisäksi hajua neutralisoiva teknologia on yhtiön mukaan asetettu siteen pohjalle, joten se ei ole välittömässä kosketuksessa ihon kanssa.


Niin vauvan kertakäyttövaipat, inkontenssiin tarkoitetut tuotteet kuin terveyssiteet sisältävät aineita, jotka absorboivat nestettä ja samalla myös estävät hajujen muodostumista. Pienikin määrä virtsaa haisee. Niin sanotut superabsorbentit sitovat ammoniakkia, jota virtsasta vähitellen vapautuu. Absorbetit ovat kiinteitä rakeita tai helmiä, jotka geeliytyvät nesteiden kanssa. Terveysiteissä ja vaipoissa olevat rakeet eivät ole suorassa kontaktissa ihon kanssa. Esimerkiksi Basf valmistaa HySorb-superabsorbenttia. Uusituissa Always -siteissä on superabsorbentin lisäksi ActiPearls -nimistä ainetta, jonka sanotaan neutraloivan hajuja. Osassa Always-siteitä on näiden lisäksi hajustetta "Slightly scented for freshness feeling".
Aineiston perusteella ei selviä, lähteekö kuluttajia häiritsevä haju ActiPearls -ainesosasta, lisätyistä hajusteista vaiko molemmista. Hajua absorboivalla materiaalilla voi olla ominaistuoksu. Haisevatko myös hajustamattomat terveyssiteet? Jos tiedät, niin kerro.

Hajusteet eivät neutraloi vaan niillä peitetään hajuja. Hygieniatuotteissa moinen on täysin tarpeetonta ja jopa haitallista. On käsittämätöntä, miksi limakalvoille laitettavat tuotteet hajustetaan. Hajusteissa on allergisoivia aineita. Ja vaikka allergiaa ei olisikaan, hajusteet voivat rajoittaa elämänlaatua huomattavasti.  Voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa muun muassa pahoinvointia ja päänsärkyä. On samantekevää tuleeko häiritsevä haju hajuja neutralisoivasta rakeesta vai tuotteeseen lisätystä hajusteesta. Lopputulos on sama - se häiritsee. Sinänsä vähän koomistakin, että Procter & Gamble on kehittänyt tuotteen hajujen eliminointiin ja saakin kuluttajilta pyyhkeitä voimaakkaasta hajusta. Ei ehkä ihan loppuun asti mietitty konsepti. 

Maria Nordinin kirjoituksessa arvioidaan Always terveyssiteiden kemikaaleja. Nordin on löytänyt Always-siteille tuoteselosteen, kyseesssä siis hajustettu tuote:
"Ingredients
Petrolatum , Behenyl Alcohol , Zinc Oxide , Silica Dimethicone Silylate , Isononyl Isononanoate , Serica , Glycine Soja Oil , Polyhydroxystearic Acid , BHT , Tocopherol , Chamomilla Recutita Flower Extract , Bisabolol , Parfum , Benzyl Salicylate , Citronellol , Geraniol , Hexyl Cinnamal , Linalool , Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde , Alpha-Isomethyl Ionone ."
Nordin mainitsee kolme ainetta ja kehottaa tutustumaan , mitä aineista sanotaan. Kaksi mainituista näistä on 26 kosketusallergiaa aiheuttavan hajusteaineen listalla. Itse asiassa kyseisen listan aineita on tuotteessa kuusi: Citronellol , Geraniol , Hexyl Cinnamal , Linalool, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Alpha-Isomethyl Ionone.
Nordinin kolmantena esille nostamaa BHT eli butyylihydroksitolueenia käytetään paitsi kosmetiikassa myös elintarvikkeiden lisäaineena, joten mistään hurjasta kemikaalista ei ole kyse, vaikka kirjoituksessa niin annetaankin ymmärtää. BHT:ta koskevan linkin takaa löytyvässä tieteellisessä artikkelissa todetaan lopuksi:
"The present overview concludes that the concentrations of BHA and BHT nowadays used in food, drugs and cosmetics are probably harmless."
 Nordin myös epäilee, että Alwaysin "uusi teknologia" on nanoteknologiaa ja sinkkioksidia  
"Tuoteselosteessa mainittua zinc oxidea käytetään nanomuodossa hajunpoistoon ja anti-odour -tuotteisiin."  
Linkin takaa löytyy teksti, jossa kerrotaan nanohopeasta ja -kullasta, joiden kantajana tosin voidaan käyttää sinkkioksidia. Nanosinkkioksidista sanotaan, että on kehitteillä ko ainetta sisältäviä deodorantteja ja antiperspirantteja. Sinkkioksidi on hajutonta ainetta, joten se ei selitä "uuden teknologian" tuoksua.

Lisäys 27.6.2015 Maria Nordin ilmoitti, että kyseinen tuoteseloste koskee ns. vanhoja tuotteita, ei "uutta teknologiaa".

On tietysti hyvä, että tekstien tueksi on linkkejä ja muuta aineistoa, mutta suotavaa myös olisi, että ne tukisivat tekstiä. Asiavirheet eivät silti muuta sitä, että kritiikki kemikalisoituja kulutustuotteita kohtaan on täysin aiheellista. Myös Allergialiitto tyrmää haisevat hygieniatuotteet perustellen, että hajuttomiksi käsitellyt siteet saattavat johtaa siteen vaihtovälin harventumiseen. Hajustettuja tuotteita ei tosiaankaan tarvita. Jättäkää kauppaan.

Lue myös

10 kommenttia :

Unknown kirjoitti...

Itseasiassa tuoteseloste, jonka löysin, on sellaisen vanhan tuotteen tuoteseloste.
Eli ei tämän uuden "teknologiaa" sisältävän tuotteen seloste.

Anonyymi kirjoitti...

Laatikossa oli vanha paketti Vuokkoset 100 % Bio -pikkuhousunsuojia. Eivät haise kuin hieman "paperille". Erehdyin itsekin ostamaan uusia Alwayseja. Haju tuntuu selvästi paketin ulkopuolelle, vaikka ovat muka niitä hajusteettomia. Oli viimeinen Always-paketti minkä ostin, siirryn lopullisesti Vuokkosiin.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta hajusteet tuollaisissa tuotteissa ei ylipäätään kuulosta toimivalta vaan korkeintaa pahentaa hajuja!
Onko sinulla tietoa tamponeista, mitä sisältävät ja voiko niistä saada jotain haitallisia aineita?

Anonyymi kirjoitti...

Tuoksuttomat Always pikkuhousunsuojat, joissa luki Utan parfym, ei hajustetta, erehdytti minut KAKSI kertaa ostamaan ja molemmilla kerroilla vahva hajusteen haju tuli ph-suojista, ei paketista.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos kommenteista!
Maria, Kiitos täsmennyksestä. Täydennän tuon tiedon kirjoitukseen.

Alwaysin uusitusta tuotteesta taitaa tulla floppi.

Anonyymi kirjoitti...

Parasta olisi käyttää kuukautiskuppia. Ihmettelen, miksei sitä käytetä enemmän -mediassa ko. kapineesta ei puhuta juuri koskaan. Siksikö, että sillä on niin vaikea tehdä rahaa, kun yksi kuppi riittää moneksi vuodeksi?

Kuppeja on kotimaisiakin, Lunette -merkkisiä.

Kuppi on oikeasti loistava keksintö. Eikä vähiten siksi, ettei tarvitse muistaa ostaa kaupasta siteitä tai tamponeja tai kanniskella vaikka mökille paketteja. Pikkuruinen kuppi ja pikkuruinen saippuapullo ja se on siinä.

Plussapallo kirjoitti...

Meikäläinen meni kerran ostamaan noita hajustettuja Always-siteitä vahingossa. En käytä siteitä kuin kuukupin varmistuksena runsaimpana päivänä, mutta yhden päivän kuussa silti. Yllätys oli, että siteen löyhkä oli niin voimakas, että sen haistoi vaatteenkin läpi. Minä kyllä mieluummin toivoisin tuoksuvani itse valitsemaltani hajuvedeltä, kuin terveyssiteeltä, joten jatkossa merkin siteet on jääneet kauppaan.

Unknown kirjoitti...

No nyt, Jenkeistä yksi yhdistys lähetti viestiä: Always-siteitä ovat tutkineet. Tässä mitä VOC-analyysissä löytyi:
http://www.womensvoices.org/issues/detox-the-box/always-pads-testing-results/

Mitä mieltä olet?
Maria

Unknown kirjoitti...

No nyt, Jenkeistä yksi yhdistys lähetti viestiä: Always-siteitä ovat tutkineet. Tässä mitä VOC-analyysissä löytyi:
http://www.womensvoices.org/issues/detox-the-box/always-pads-testing-results/

Mitä mieltä olet?
Maria

Kemikaalikimara kirjoitti...

No jopas! Kiitos Maria.

Onhan siinä pitkä lista aineita. Voimakkaan hajuisia muun muassa styreeni, asetoni, kloroformi, ja muut klooriyhdisteet. Esimerkiksi styreenin hajukynnys on < 1ppm.
Lähteeköhän haju siitä absorbentistä vai onko tehty myös muita muutoksia? Klooriyhdisteet voisivat viitata kuitujen valkaisuun. Mutta pelkkää arvailua. Varsinaisissa hajusteissa ei tuollaisia aineita pitäisi olla.

Yhdessä tuotteessa "Clean Scent Always Radiant" on vain kolmea ainetta, kun muissa on paljon enemmän. Puuttuuko siitä tuotteesta uusi teknologia - se hajuja neutraloiva aines?

Kyllä tässä kohdassa pitäisi valmistajan kertoa, mitä siinä tuotteessa on. Olen kyllä sillä kannalla, että noin ylipäänsä voimakkaanhajuiset tuotteet kannattaa jättää ostamatta. Miksi ostaa moisia, kun hajuttomiakin on saatavilla.
Tämä Alwaysin "uudistus" hajujen neutraloinnista kyllä iskee firmaan eri tavalla kuin olettivat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails