Norjalaisessa kasvatetussa lohessa voi nykyisin olla paljon enemmän torjunta-aineita kuin aikaisemmin. EU:ssa on nimittäin hyväksytty viime vuoden puolela direktiivi, jonka mukaan kalanrehu saa sisältää kymmenkertaisen määrän endosulfaani-nimistä torjunta-ainetta aikaisempaan verrattuna. Uusi raja-arvo 0,05 mg/kg, kun vanha oli 0,005 mg/kg rehua.
Endosulfaania käytetään hyönteisten ja tuhoeläinten torjuntaan. Endosulfaani on kielletty koko Euroopan alueella, Norjassa kielto tuli voimaan 1996.
"Koska endosulfaanin on havaittu olevan eliöille niin akuutisti kuin kroonisesti myrkyllinen, potentiaalisesti biokertyvä sekä hormonitoimintaa häiritsevä, ovat useat maat kieltäneet sen käytön viime vuosina kokonaan. Kaikkiaan 60 maata on jo luopunut sen käytöstä tai on vähitellen luopumassa siitä. Joissain maissa käyttö on yhä sallittua tietyissä erityiskohteissa, sillä eräisiin tuhoeläimiin on vaikeata löytää korvaavaa torjunta-ainetta."
- Endosulfaani, 1.10.2013 Suomen ympäristökeskus
”Gränsvärdet för innehållet av Endosulfan i laxfoder är av stor ekonomisk betydelse för fiskodlingen, såväl på kort som på längre sikt.”Näin taloudellinen hyöty menee terveyden edelle. Melkoisen hämmästyttävää, etenkin kun ruotsalaisen artikkelin mukaan ympäristömyrkkyjen poisto rehusta maksaa noin 50 äyriä (6 senttiä) lohikiloa kohden.
Norjan viranomaisten (NIFES, Norvegian Food and Safety Authority) mukaan viljelty lohi sisältää vain vähän haitallisia ympäristömyrkkyjä. Syömällä 300 g lohta, jossa on suurin mitattu määrä 0.00636 mg/kg endosulfaania, saavutetaan noin 0.5% hyväksyttävästä päivittäisestä saannista (ADI) 70 kg painavalla ihmisellä. Viranomaisnäkemyksen mukaa viljelty lohi on erittäin pieni endosulfaanin lähde.
Bergenin yliopiston tutkijan Jérôme Ruzzinin mukaan ympäristömyrkkyjen määrä viljellyssä lohessa on niin korkea, että erityisesti raskaana olevien ja pienten lasten tulee syödä viljeltyä lohta niin vähän kuin mahdollista. Mutta myös muiden pitää kiinnittää asiaan huomiota.
Ihmetyttää kovasti, miksi Norja riskeraa lohen maineen laatutuotteena.
Tai no, se mainehan meni jo.
- Norge lyckades höja gränsvärdet för gift, Göteborgs posten, 11.7.2013
- Norsk fjordlax (kasseodlad) – Giftet i fodret ökas tio gånger, NewsVoice, 6.11.2013
- Pollutants may contribute to illness and becoming overweight, Science Daily, 26 June 2012
- Endosulfan in feed and farmed Atlantic salmon, Nifes, 11.6.2013
PS. Vielä ehdit vastaamaan kemikaalikimarakisaan, joka päättyy 14.4.
2 kommenttia :
Surullista... Ja sitten kun toisaalta suositellaan kasvatettua kala, koska siinä on vähemmän dioksiinia ja PCB:tä kuin näissä lähivesien muissa kaloissa. Ihmiset on tosiaan pilanneet ympäristöä jo aika pahasti näköjään...
Miksi tuon kisan pitää olla vain Facebookissa?
Lähetä kommentti