Kemikaalikimara: Raskaus ja inkivääri

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Raskaus ja inkivääri


Kuvassa inkiväärikasvin maavartta, jota nimitetään virheellisesti juureksi. Maavarsi on sisältä kuituinen, väriltään keltainen ja voimakkaan makuinen. Maavarteen muodostuu ohut kuori, jollaisena ns. "inkiväärinjuuri" tunnetaan. Maavarteen muodostuu silmuja, joista kasvaa maanpäällinen ilmavarsi ja juuret. Maavarsi siis odottaa alistuneena pään katkaisua, kuorimista, pilkkomista ja pakastamista. Pakkasesta voi napsia inkiväärinpaloja vaikkapa smoothieen.  Vuonna 2009 vaadittiin Suomessa inkivääriä sisältäviin ravintolisiin merkintä: ”Ei suositella raskaana oleville”.  Koskeeko ohje myös inkiväärin maavartta vai pelkästään ravintolisiä?

Osa inkiväärin kemiallisista ainesosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle. Ravintolisien annosmuodot, pillerit, kapselit ja puristeet mahdollistavat suurenkin määrän nauttimisen. Rajoitus on annettu, koska ei ole mahdollista asettaa turvallista rajaa inkiväärin käytölle raskauden aikana. Mutta hos inkivääriä on ruoassa, smoothiessa tai piparkakuissa niin toki niitä voi syödä. Ei syytä jättää mainiota maustetta käyttämättä.

Ohjeet inkiväärivalmisteista ovat herättäneet hämmennystä, sillä aiemmin inkivääriä nimenomaan suositeltiin raskauden aikana käytettäväksi estämään raskauspahoinvointia.  Monet saattavat käyttää useita erilaisia lisäravinteita, joissa saattaa olla suuriakin määriä yksittäisiä aineita. Raskauden aikaisen lääkehoidon perusperiaate on, että käytetään vain äidin terveydelle välttämättömiä lääkkeitä. Luontaistuotteiden ja kasvirohdosvalmisteiden käyttö ei yleensä ole välttämätöntä, joten niistä yksinkertaisesti kannattaa raskausaikana luopua.

(Kemikaalikimara lapsiperheille, sivu 152. )

Nämäkin kirjoitukset sivuavat raskausajan syömisiä

1 kommentti :

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä asiallisesta tiedosta. Tätä itsekin kovasti mietin raskaana ollessa, enkä mistään löytänyt kyllin selkeää vastausta. Aluksi söin ruokia, joissa oli inkivääriä mausteena ja lopulta vältin kokonaan varmuuden vuoksi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails