Kemikaalikimara: Keittiöremontti - valaistus

lauantai 4. tammikuuta 2014

Keittiöremontti - valaistus

Pieni päivitys keittiöremontin tilanteenseen. Juuri ennen joulua saatiin hommattua ja asennutettua valaistus. Kolmen vanhan loisteputken tilalle asennettiin koko kaapiston mitalta led-kiskoa - myös liesituulettimen taakse ja kuivauskaapin alle. Kuivauskaapin kohdalle ei vaan saa tulla liitoskohtaa. Palikat valitaan ja asennetaan siten, että metrinen pätkä on yhtenäisenä kuivauskaapin alla. Valokiskon kiinnitettiin kaapiston alapuolelle noin puoleen väliin. Näin se antaa tasaisimman valon, eikä etureunan lista varjosta. Työvalaistuksen voi sytyttää oikealla olevan mikroaaltouunin alapuolelle ruuvatusta kytkimestä. Yhdellä läpsäisyllä saa työtasot valaistuksi. Yleisvalaistusta ja tunnelmointia varten liimattiin kaapistojen päälle ledvalonauha (300 Lm/m) sekä ruuvattiin litteä 50 cm valolista vitriinin etureunaan.Valoprojektin etenemistä (lue minun aktivoitumistani) odotellessa alkoivat katossa olevat kolme halogeenivaloa vilkkua. Kaikki yhtä aikaa, aluksi harvemmin ja lopulta tiheämmin. Mies hikeentyi diskomeininkiin ja irrotti valot kokonaan. Ruokapöydän päällä oleva lamppu ja kyseiset halogeenit syttyvät samasta kytkimestä. Kun mies sytytti valot, kuului paukaus ja halogeenien muuntaja levisi kokonaan - jossain, mutta missä? Sähköasentaja paikallisti sen lopulta jääkaapin päältä peitelevyjen takaa. Samasta paikasta löytyi lisäksi yksi ikivanha tarpeeton muuntaja sekä yksi laiton kytkentä. Kumpikin tietty poistettiin. Saatiin samalla vaihdettua elinikänsä päähän tullut halogeenisysteemi ledeihin. Aikamoinen sattuma, että hajosi juuri ennen sähkärin tuloa. Murphyn lain mukaan sen olisi pitänyt tapahtua muutama päivä sen jälkeen. Työvalojen muuntaja 120 W sekä tunnelmavalon muuntaja 60 W sai sijoituspaikan hyväksi todetusta paikasta jääkaapin päällä.

Sähköpistorasioiden paikkoja trimmattiin. Enää ei roiku kahvinkeittimen johto näkösällä kaapin alapinnasta, vaan on keittimen takana piilossa. No juu, näkyy vähän, mutta siedettävästi.

Ylävalo ja vitriinivalo syttyvät samanaikaisesti keittön vasemmassa reunassa olevasta painikkeesta. Rivistössä oli vielä yksi paikka vapaana. Kuten kuvasta näkyy, kaapistojen yläpeitelevyt ovat vähän vinksin vonksin irrallaan ja vanhaa maalamatonta kattopanelia näkyvissä.  Kyseessä on keittiöremontin "ei mennyt niin kuin Strömsössä"-osuus. Muistat varmaan, miten heti lattianhionnan jälkeen halusin uudet sokkelit ja yläpeitelevyt. Ne asennettiin, mutta ei huomioitu sitä, että valaistus vaatii tilaa. Tarinan opetus, ne sokkelit ja levyt tosiaan kannattaa laittaa viimeisenä. Levyt jouduttiin siis ottamaan irti ja nyt ne sitten odottavat jälleen a) näppärää naista maalaamaan kattoa sekä b) toista näppärää ihmistä ruuvaamaan kiinnityslistat, sahaamaan nurkkiin uudet kappaleet ja naputtamaan levyt paikalleen taaemmaksi. Sitä odotellessa... ehkä siinä vaiheessa, kun uusitaan työtasot. Ajatusta siitäkin on jo olemassa.

Kustannuksista teen yhteenvetoa samalla kuin muistakin lopuista hommista. Valot hankittiin DreamLediltä. Firmasta kävi kaveri kotonamme ja suunniteltiin muutokset - toisella kerralla jopa oikeilla mitoilla, mutta sattuuhan sitä ammattilaisellekin. Samassa yhteydessä tehtiin muutakin trimmausta valaistuksessa. Eteisen naulakko kenkätelinettä myöden saivat myös led-valaistuksen, joka syttyy liiketunnistimella.

Kuva on eilisillan ruoanlaitoista. Otan keittiöstä edustavammat kuvat, kunhan katto on taas saatu kuntoon. Valo näyttää näissä kuvissa kylmemmältä kuin se todellisuudessa on. Ledejä voi valita niin sanottuna puhtaan valkoisena, joka on tosi kylmä ja sinertävä, tulee lähinnä sairaala mieleen. Näihin on valittu lämmin valkoinen. Olen valaistukseen enemmän kuin tyytyväinen - näkee kokata.

Kaikki keittiöremonttiin liittyvät kirjoitukset löytyvät klikkaamalla oikean reunan tunnistetta "keittiöremontti".

1 kommentti :

Anonyymi kirjoitti...

Etsiskelin tietoa keittiönovien maalaamisesta ja päädyin ensimmäiseksi sinun blogiisi. Ja kas, meillä on samanlaiset pyökkiset ovet kuin teillä oli aiemmin :) Kiitos hyvistä vinkeistä, loit myös uskoa, sillä myös meillä homma on pääosin minun harteillani, sillä miehen mielestä keittiö on "ihan hyvä"...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails