Kemikaalikimara: Keittiöremontti - kaapistojen kohtalo

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Keittiöremontti - kaapistojen kohtalo

Keittiöremontti on muhinut päässäni pitkään. Pohdin erilaisia ratkaisuja ja haarukoin kustannuksia. Kysyin myös muiden mielipiteitä ja kokemuksia. Isoin ja ainakin meillä kustannuksiin eniten vaikuttava asia on se, mitä tekee kaapistoille ja oville. Vaihtoehtoja kun on monia.
  • sekä rungot että ovet uusiksi
  • vanhat rungot ja uudet ovet
  • vanhat rungot ja ovien maalauttaminen.
  • vanhat rungot ja ovien kunnostaminen itse.
Perusteluja kuulin monenlaisia.
  • "Voihan sitä vaihtaa pelkät ovet. Miksi niitä runkoja vaihtaa, jos ne ovat kunnossa."
  • "Ovet ovat kaapiston kallein osa, joten jos vaihtaa ovet saman tien kannattaa vaihtaa kaikki."
  • "Joskus pärjää ihan vaan kahvoja vaihtamalla."
  • "Uudessa keittiössä eivät ovet pauku."
  • "Kannattaa laittaa kaikki uusiksi. Saa modernin ratkaisun."
Kun remontin kantavaksi teemaksi tuli, että tehdään tarvittava, mutta ei ylimääräistä, ratkaisu oli selvä. Vanhan erittäin siistit rungot säilytetään. Keittiö on toimiva ja siinä on runsaasti säilytystilaa. Runkojen heivaaminen energiajätteeseen olisi ollut hölmöläisten hommaa. Tuttu puuseppä maalta kertoi, että eräs asiakas teetätti uuden keittiön "kaikki pois ja uutta tilalle"-menetelmällä. Uudet rungot olivat lähes samanlaiset kuin vanhat, mutta kun oli pakko saada uutta. En välttämättä myöskään halua nykyisin muodissa olevia vaakamallisia yläkaapistoja. Ovathan ne kauniita, mutta se takia en ole valmis maksamaan tuhansia euroja.
Lause: "Ovet ovat kaapiston kallein osa..." ratkaisi ovien kohtalon. Jos kerran ehjiä runkoja ei kannata hävittää, miksi vaihtaa ehjät ovet? Varsinkin, jos ne kerran maksavat kaapissa eniten ja koska satavarmasti olisin päätynyt valkosiin sileisiin oviin - lähes samanlaisiin kuin nykyiset. Jos ovissa olisi ollut krumeluureja, olisin todennäköisesti päätynyt ovien vaihtoon. 

Jos kunnostaminen ja maalaaminen ei itselle maistu, voi ovet irrottaa ja maalauttaa. Jäljestä tulee tehdasmaisempaa kuin itse sutimalla ja telaamalla. Maalausfirmat myös hoitavat pakkeloinnint ja muut pienet ehostukset, joita oviin tarvitaan ennen maalausta. Koska minulla pysyy pensseli ja tela kädessä, päätin tehdä kunnostustyöt itse. Ovien paukkumisen, joka monesti vanhoissa kaapistoissa häiritse voi eliminoida ilman kaapistojen uusimisia. Palaan siihenkin myöhemmin.


Pari kullanarvoista uutta ovea

Tiskialtaan kohdalla alakaapin ovet olivat pahassa kunnossa, joten ne piti uusia kokonaan. Lisäksi uusi jätevaunu vaatii toisenlaisen ratkaisun. Kaksi kärsineen näköistä 30 sentin ovea nakataan jätteeksi ja tilalle asennetaan 60 sentin ovi, jotta kaappiin saadaan leveämpi jätevaunu. Koska en ole mikään remonttiekspertti, ovien hankinnassa oli hiukan päänvaivaa. Lopuksi vielä paloivat käämit. Selailin netissä keittiövalmistajien katalogeja, myös sen joka keittiömme on alunperin toimittanut. Nykyisin muodissa ovat teräväreunaiset ovet. Meidän 90-luvulta peräisin olevat ovemme ovat hiukan vanhahtavat, sillä niissä on pyöristetyt reunat. Pyöristyksiä on lisäksi monenlaisia. Netistä löytyvistä kuvista ei saanut selkoa, joskus tekstissä oli pyöristyssäde ilmoitettu, joskus ei.  Kun en saanut tolkkua oviin ja R-mittoihin, marssin erääseen keittiötä toimittavaan liikkeeseen. Ystävällinen myyjä lupasi toimittaa haluamani ovet pyöristetyillä reunoilla. Saranoita varten poraukset tehdään sähköpostilla ilmoittamieni mittojen mukaan. Kuulosti hyvältä - hintaa lukuunottamatta. Ovet ovat kuulemma vakio-ovia kalliimmat, koska ne pari ovea pitää erikseen ottaa linjalta. Hinta on 90 € kappale ja lisätoimenpiteet nostavat hintaa vielä lisää. Postitus kotiin maksaa 45 €. Tässä vaiheessa aloin nikotella. Entä jos ne tulevat liikkeeseen ja haen sieltä? Se maksaa 20 € ja kaikki yhteensä noin 290 €. Hämmästelin mielessäni, miten pari ovea voivat maksaa yhteensä lähes 300 € ja miksi maksaisin erikseen siitä, että pari ovea tulee muun kyydin mukana liikkeeseen? Lupasin palata asiaan sähköpostitse saranamittojen kera, mutta päätin, että selvitän vielä muitakin vaihtoehtoja.

Surffailin kotona uudemman kerran keittiösivustoilla ja löysin nettikaupan, jossa myytiin kaipaamiani sileitä, vakiomittaisia ovia pyöristetyillä reunoilla. Tarkistin mitat vielä kerran ja naputtelin tilauksen. Ovet saapuivat muutaman päivän päästä. Poraukset saranoita varten olivat juuri niin kuin olin ilmoittanut. Kokonaishinta oville oli 87 € toimitus mukaan lukien - se siitä erikoislisästä. Tapaamalleni keittiömyyjälle lähti sähköposti. Annoin palautetta siitä, että yritti veloittaa yli kolminkertaisen hinnan. Jos heillä ei ole kyseistä ovimallia tarjolla, olisi reilumpaa sanoa se suoraan. Joku raja asiakkaan aliarviointiin. Pari ovea on pieni kauppa, mutta toiminnallaan myyjä varmisti, että en enää jatkossa kyseisen liikkeen ovea avaa. Isäni antoi minulle aikanaan yhdeksi elämänohjeeksi: "Pidä aina puolesi, sillä kukaan muu ei sitä puolestasi tee." Tässä tapauksessa olisin maksanut 200 € ylihintaa. Kuluttajan on syytä olla tarkkana, eikä niellä ihan mitä vaan.


Maalaushommat ovat hyvässa vauhdissa, lihakset kipeinä ja kädet maaliläiskiä täynnä. Työtä riittää, mutta ainakin näkee kättensä jäljen. Lähiaikoina tulossa kirjoituksia maalauksesta kuvineen sekä uudesta jätevaunusta, joka saapui eilen. Kohta testiin joutuvat asennustaitoni. Meneekö osia väärinpäin ja kuuluuko kirosanoja?

Kaikki keittiöremonttiin liittyvät kirjoitukset löytyvät klikkaamalla oikean reunan tunnistetta "keittiöremontti".

4 kommenttia :

Lehtikuusi kirjoitti...

Hei. Harrastan parvekeviljelyä. Parvekkeella kasvaa useampi basilikaa, jotka jaoin Järvikylän yrttien basilikasta. Hernettä, ruusupapu, tilliä, persiljaa, salaattia, tomaatti, paprika, lipstikkaa ja minttua. Lipstikkaa tulee poimittua keittomausteeksi melkein päivittäin. Basilikaa viherpirtelöön tai keittoihin 2-3krt viikossaa. Persilja ja tilli ovat vielä kasvun alkuvaiheessa. Pienet paprikan hedelmän alut on paprikassa. Herneenpalkoja on muutama syötäväksi asti. Salaattia käytän viher- ja marjapirtelöihin. Välillä haen lähistöltä vadelman, nokkosta ja punaherukan lehtiä pirtelöihin. Ikkunalla on kasvamassa vehnän oraita.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Lehtikuusi,

Taisi mennä väärän blogikirjoituksen kommentteihin. Olet varmaan tarkoittanut tämän kaupunkiviljelyarvontaan?

Pauleli kirjoitti...

Olen iloinen, että et tee täyttä keittiöremppaa vaan uusit vain sen mikä on todella tarpeen. Uskoisin, että tämä on ekologisempaa ja ehkäpä rahassakin säästää.
Nykyään tuntuu, että kaiken pitäisi olla uutta ja kiiltävää ja korjaamista ei juurikaan harrasteta.
Jätettä kertyy, ja luonnonvarat ehtyy turhaan, kun korjaamista pidetään "tyhmänä".

Kemikaalikimara kirjoitti...

Pauleli, taatusti on ekologisempaa. Uudetkin kaapit pitää maalata. :)
Rahassa säästää uskomattoman paljon. Kirjoitan jossain vaiheessa myös kustannuksista.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails