Kemikaalikimara: Äidinmaitonarkkarit ja vieroitusvalmisteet

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Äidinmaitonarkkarit ja vieroitusvalmisteet

Markkinoinnin maailma ja sanasto ovat ihmeellisiä. Äidinmaito on äidinmaitoa, sitä rinnoista heruvaa. Sen lisäksi on äidinmaidon korvikkeita. Joskus muinoin kyseisiä tuotteita sanottiin äidinmaidonvastikkeiksi. Nimitys vaadittiin kuitenkin muutettavaksi, sillä vauvoille annettava lisäravinto ei sisällä kaikkea sitä, kuten suoja-aineita ja entsyymejä, joita oikeassa äidinmaidossa on. Ennen kuin kirjoitan asiasta lisää selvennän, että tässä ei syyllisestä niitä äitejä, joiden imetys ei suju tai jotka eivät halua imettää, vaan pohdin markkinoinnissa käytettäviä termejä.

bottle III

Markkinoilta löytyy erikseen äidinmaidonkorvikkeita ja vieroitusvalmisteita. Onko kyse eri tuotteesta vai onko kyseessä vain nimimuutos? Olenko ymmärtänyt jotain täysin pieleen ajatellessani, että äidinmaidon korvikkeita tarvitaan silloin, kun imetys ei syystä tai toisesta onnistu tai kun lapsi on niin iso, että tarvitsee lisäravintoa? Miksi pitää olla erikseen tuote, jolla vieroitetaan lapsi rintamaidosta. Sehän tapahtuu automaattisesti suurimmalla osalla? Penkaisin asiaa.

Äidinmaidonkorvikkeita, vieroitusvalmisteita ja imeväisille tarkoitettuja erityisvalmisteita koskevaa tiedotusta ja markkinointia säätelee Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus 1216/2007. Eviran sivuilta löytyy yhteenveto
"Asetuksen mukaan äidinmaidonkorvikkeilla tarkoitetaan elintarviketta, joka on tarkoitettu imeväisen ravinnoksi ensimmäisten elinkuukausien aikana, ja täyttämään yksinään imeväisen ravitsemukselliset tarpeet siihen saakka, kun otetaan käyttöön soveltuva täydentävä ravinto.

Vierotusvalmisteella tarkoitetaan elintarviketta, joka on tarkoitettu imeväisen ravinnoksi, kun otetaan käyttöön soveltuva täydentävä ravinto, ja muodostamaan pääasiallisen nesteosuuden imeväisen jatkuvasti monipuolistuvassa ruokavaliossa."
Äidinmaidonkorvikkeita ei saa mainostaa kuin ammattilaisille lastenhoitoon liittyvissä erikoisjulkaisuissa, eikä korvikkeita saa myydä alennetulla hinnalla. Vierotusvalmiste on merkittävä niin, että kuluttaja pystyy selkeästi erottamaan valmisteet toisistaan eikä mitään vaaraa sekaannuksesta niiden välillä ole.

Aidinmaidonkorvike on tarkoitettu 0-6 kk ikäisille ja vieroitusvalmiste 6 kk eteenpäin. Syynäsin muutaman merkin koostumuksia. Ravintosisällön mukaan jotkut tuotteet ovat täysin identtisiä, joissakin on pieniä eroja. Nimitykset tulevat siis lainsäädännöstä. Jotenkin termi"vieroitusvalmiste" silti tökkii. Ihan kuin äidinmaito ja imetys olisivat jotain sellaista, josta pitää päästä eroon - vertaa esimerkiksi tupakan vieroitusvalmiste tai joutua vieroitukseen. Toisaalta puhutaan imetyksen puolesta, toisaalta vieroitusvalmisteista. Mutta mikä muu nimi sitten olisi sopivampi? Valmistajille toki sopii mainiosti, mitä useampi alkaa vieroittaa vauvaansa hyvissä ajoin. Omat tuotteet äidinmaitonarkkareille.

Lue myös

5 kommenttia :

Wandabe kirjoitti...

mä - sen kummemmin asiaan perehtymättä, koska kaikkien kolmen lapsen osalta imetys on onnistunut mainiosti - olen ajatellut, että nimike vieroitusvalmiste tarkoittaisi, että kun 6kk iässä suositellaan aloitettavaksi kiinteät ruoat, se paitsi olisi "vähemmän energiapitoista" (tähän en ole siis ollenkaan perehtynyt) niin tähtäisi myös pääasiallisesta maitoruokinnasta (esim. pullo) vieroittumiseen. 1-vuotiaaksi saakka maito on pääasiallista ravintoa, jonka jälkeen sen merkitys asteittain vähenee.

mutta esittämältäsi kannalta asiaa katsottuani, nimike on huonohtava.

eräs asia, joka korvikkeissa on minua häirinnyt, on niiden epämiellyttävä koostumusluettelo. toinen lapseni oli jotenkin yliherkkä korvikkeelle (oksensi kaaressa korvikepohjaisen jogurtinkin), jota sai vain pari kertaa kun olin poissa kotoa. maito- tms. allergiasta ei kuitenkaan ollut kyse, koska itse syömäni ruoat eivät vaikuttaneet ja 10kk iästä alkaen totutellen lapsella ei ollut ongelmia luomumaidon kanssa. melkein kaikissa korvikkeissa on kalaöljyä, joten jälkikäteen mietin, olisiko kyse kala-allergiasta. allergiatesteissä ei olla käyty mutta taapero (1v10kk) selkeästi vieroksuu kalaruokia. kaupan hyllyltä löytyi nyt kolmannen lapsen varamaidoksi arlan luomukorviketta, jossa kalaöljyä ei ollut. hämmentävää oli, että jopa hypoallergiakorvikejauheessa oli kalaöljyä. hmpf.

kiitos hyvästä blogista, olen lukenut vaikka kuinka kauan mutta ensimmäisen kerran kommentoin (aihe sattui lähelle :D)

Emilii - HealthBerry kirjoitti...

Mielestäni vieroitustuotteet ovat täysin turhia. Korviketta voi käyttää siihen asti, kun lapsi voi juoda lehmänmaitoa. Kuten kirjoitatkin, markkinointikikka.

Markkinointi sinänsä ei minua haittaa, vaan se, miten näitä tuotteita myydään. Se, mikä minua eniten häiritsee, on vanhempien pelottelu. Tähän tyyliin:
”Lapsen pitää juoda litroittain lehmänmaitoa, jotta se saa päivittäisen rauta-annoksen, mutta meidän korviketta tarvitaan vain 300 ml, josta saa puolet päivän raudantarpeesta.”
Ja tähän ansaan moni lankeaa, vaikka monipuolinen ruokavalio takaa kyllä myös raudansaannin.

Olen aiheesta viime vuonna kirjoittanutkin.

Sanna kirjoitti...

Hiukan olen itsekin tuota "vieroitusvalmiste" -nimitystä ihmetellyt. Mutta onhan äidinmaidonkorvikkeiden markkinointikieltokin olemassa, kuten muilla riippuvuutta aiheuttavilla päihteillä. ;) Itse olen nyt, toisen lapseni täyttäessä pian 1 v. ihmetellyt kaupassa näitä leikki-ikäisten maitojuomia: http://www.nutriciababy.fi/lastenruoka/1v/fi_FI/maitojuoma_2012/. Esikoisen kohdalla lapsi sai äidinmaitoa niin kauan kunnes 10 kk eteenpäin alettiin siirtyä vähitellen tavalliseen lehmänmaitoon, ja vieroitus tapahtui siinä samalla. Kuopuksenkin kohdalla olin suunnitellut näin toimivani, mutta ähäkutti! Nyt pitääkin valistuneen vanhemman ostaa kaupasta erikoismaitojuomaa 2 dl muovitörpöissä. Kolmivuotiaaksi asti kun juottaa mukeloille noita pari-kolme purkillista joka päivä, niin varmaan tulee terveitä pentuja ja jätelaitos kiittää.

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni termi vieroitusvalmiste tuli Suomeen EU-lainsäädännön myötä ja on ymmärtääkseni lastenruokateollisuuden keksimä turhake. Suomessa on perinteisesti pienille lapsille juotettu tavallista maitoa, muissa maissa, joissa maitoa ei käytetä ruokajuomana, teollisuus on kehittänyt kaikenlaisia nimenomaan lapsille suunnattuja tuotteita. Vanhempien syyllisyys lapsen hyvästä ravinnonsaannista on tehokas markkinoija...

Erityisiä vieroitusvalmisteitahan ei tosiaan tarvitsisi ollenkaan, korvikkeita voi tarvittaessa käyttää niin pitkään kuin haluaa ja pikku hiljaa normaaliin ruokavalioon siirryttäessä lapsi saa tarvitsemansa ravintoaineet muutenkin. Esim. allergisille ja vakavasti sairaille lapsille on sitten kuitenkin taas olemassa ihan omat valmisteensa.

Samaan kategoriaan kuuluvat nämä isommille lapsille (jopa 3-vuotiaille) tarkoitetut purkkiruoat; todellista tarvetta ei ole kuin harvoissa tapauksissa, mutta tarve luodaan markkinoimalla vanhempia syyllistämällä "haluathan lapsellesi vain parasta".

Anonyymi kirjoitti...

Olen muidenkin kommentoijien kanssa samaa mieltä. Pelottavaa on ehkä se, että tunnen vanhempia, jotka pitävät näitä vieroitusvalmisteita välttämättöminä. Lapsen totuttamiseen tavallisiin maitotuotteisiin yli 10 v. sitten riitti, kun vastiketta/korviketta sekoitettiin tavalliseen maitoon ja lapselle annettiin tavallista maustamatonta viiliä/jugurttia pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Nyt enää harva tuntuu luottavan yllä mainitun riittävyyteen. Ehkä niittää voi käyttää jos rahaa riittää on reissussa yms. Mutta yli 1 v. omat maitotuotteet menee kyllä yli hilseen. Ja samaa jatkumoa taitavat olla Play maitokaakaot ym. Meidän keskimmäisen kanssa käytiin pitkä keskustelu, miksen osta kaupasta valmista maitokaakaojuomaa. Siis valmiiksi sekoitettua kaakaojauhetta ja maitoa!!!!!Poika kun kuvitteli sen olevan jotenkin parempaa.....eli samaa harhaanjohtavuutta kuin vieroitusvalmisteissa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails