Kemikaalikimara: Viherpestyä Herbatint -hiusväriä Ruohonjuuresta ja Ekolosta

lauantai 1. syyskuuta 2012

Viherpestyä Herbatint -hiusväriä Ruohonjuuresta ja Ekolosta

Juuri kun pääsin kirjoittamasta hiusvärien viherpesusta, päätin tutkailla Herbatint-tuotemerkkiä. Herbatint on hiusvärisarja, jota myydään muun muassa Ruohonjuuressa ja Ekolossa. Voisi siis olettaa, että kyseessä on kasvivärit ja kuluttajalle turvallinen tuote - mutta miten asian laita oikeasti on? Värisarja on valmistettu Italiassa, ohessa markkinointitekstiä brittisivulta:



Ruohonjuuri kertoo mustasta Herbatint värisävystä tällä tavalla:
"Hiilenmusta hurmaaja.
Pikimusta kestoväri. Huippusuosittu hiusväri, joka on valmistettu ilman ammoniakkia, parabeenejä tai alkoholia. Herbatint-hiusväreissä on käytetty luonnollisia yrtti- ja kasviuutteita ja minimaalinen määrä kemiallisia ainesosia (mm. fenyleenidiamiinia). Tämä hiusväri toimii kuin "tavallinen" ja peittää mainiosti harmaan värin hiuksissasi"
Mustan värisävyn INCI:  
"Herbatint Ingredients: laureth- 5; propylene glycol; aqua; PEG-2 oleamine; ethanolamine; p-phenylenediamine; aloe barbadensis extract; hamamelis virginiana extract; betula alba leaf extract; echinacea angustifolia extract; PEG -75 meadowfoam seed oil; 4-chlororesorcinol; tetrasodium EDTA; cetrimonium chloride; 2,4-diaminophenoxyethanol HCL; sodium metabisulfite"

Kurkkasin Ekolon sivulta Herbatint Vaalea Hunaja - värisävyn INCI:n, josta löytyi niin PPD, resorsinolijohdannaiset kuin  p-aminofenoli. (Ks. Kemikaalikimaran hiusväriopas.).

Tuotteen maahantuoja kertoo Herbatintistä näin :
"Hämeen Luontaistuote Oy tuo maahan italialaisia Herbatint hiusvärejä, värihuuhteluita, shampoota ja hoitoainetta. Kasvivärit ovat hellävaraisia eivätkä ne vahingoita hiuksen rakennetta.
Herbatint hiusvärejä on ollut Suomessa myynnissä jo noin 20 vuotta. Omien myymälöidemme lisäksi jälleenmyyjinä toimii mm. Ekokauppa Ruohonjuuri Tampereella, Turussa ja Helsingissä.
Mikäli luonnolliset hiusvärit sopivat myymäläsi valikoimaan tai olet niistä kiinnostunut, ota yhteyttä."
 Kuvaus maahantuojan nettisivulta



Viherpesty tuote

Kasveihin viittaava tuotteen nimi, "ei sisällä sitä ja tätä"-retoriikka ja "sisältää ihan pikkuisen vaan"-vähättely PPD:stä sekä erilaiset "ekomerkit" täyttävät viherpesun tuntomerkit - puhumattakaan maahantuojan täysin virheellisestä väitteestä luonnollisista kasviväreistä. Harmaiden peitto puolestaan kertoo sen, että kyseessä on tavallinen kestoväri, minkä ainesosaluettelokin vahvistaa.


Herbatint on siis aivan samaa tavaraa kuin muutkin synteettiset värit ja markkinoinnissa jyllää viherpesu. Väri toimii kuin "tavallinen" ja itse asiassa onkin ihan tavallinen. Ei hyvää päivää sentään... Miten moinen tuotesarja on ylipäänsä päässyt ekokauppohin myyntiin? Vai riittääkö pääsyksi Ruohonjuuren ja Ekolon hyllyyn väitteellä vegaanisuudesta? Tuskin muissakaan hiusväribrändeissä on eläinperäisiä raaka-aineita käytetty. Huolestuttavaa tässä on se, että asiakkaat voivat ihan oikeasti luulla, että kyseessä on aito kasvivärisarja. Näin on itse asiassa käynytkin. Viherpesuluennollani eräs kampaaja kertoi joutuneensa  väittelyyn asiakkaansa kanssa, joka väitti Herbatint tuotesarjaa luonnolliseksi - onhan se ostettu Ruohonjuuresta. Ruohonjuuren arvoihin muuten kuuluvat muun muassa reilu peli, ekologisuus ja ihmisläheisyys.  Ekolon slogan on: "Laadukkaat luomu ja ekotuotteet vaivattomasti netistä".

Kuka vastaa, jos tuotesarjan käyttäjä saa allergisen reaktion? Virheellistä tietoa antava maahantuoja, viherpestyä tuotetta myyvä  kauppa vai kuluttaja? Maahantuoja on vastuussa tietojen oikeellisuudesta asiakkaalleen eli kaupalle, maahantuoja ei myy suoraan kuluttajalle. Kaupalle jää moraalinen vastuu, sillä nettisivuilta löytyy INCIt. Pakkauksessa on merkinnät herkistävyydestä. Kuluttajaa voi ilmeisesti markkinoinnissa sumuttaa vapaasti, kunhan oma selusta on turvattu. Reilu meininki - vai eivätkö Ruohonjuuri, Ekolo ja maahantuoja tiedä, mitä myyvät?

Lue myös

24 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Voi hyvää päivää ja kirvesvartta, todentotta. Mun veikkaus: tietyt tyypit tietävät, että asioista päättävät ihmiset eivät tiedä mistään mitään. Ostossa ja myynnissä on melkoisen harvoin kemistit paikalla.. Tässä lopputulos.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö noin pahasta viherpesusta pitäisi jo tehdä rikosilmoitus. Aika paksua. Kuluttajansuojaa ja mainontaan pitäisi saada ankarat vastuut ja korvausvelvoitteet yrityksille, jotta kenenkään ei kannattaisi virheellisesti markkinoida tuotteita. Nykyäänhän suorastaan kannattaa tehdä virheellistä mainontaa, kun pahimmassa tapauksessa joudut poistamaan mainoksen ja hyvässä lykyssä mainoksesta uutisoidaan "kohuna" ja tuote saa ilmaista julkisuutta.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Incimix: Juuri noin!

Anonyymi: Kuvatun kaltainen viherpesu on tuiki tavallista hiusvärimarkkinoinnissa. On todella sääli, että niin sanotut ekokaupat markkinoivat viherpestyjä tuotteita. Harhaanjohtavasta markkinoinnista voi tehdä ilmoituksia Kuluttajavirastolle. He tarttuvat asiaan - jos tarttuvat. Ilmoituksia tehdään vuosittain tuhansia.

Anonyymi kirjoitti...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Viherpesu

Viimeksi kun katsoin, "viherpesu" käsite liittyy ympäristöystävällisyyteen, ei kata ihmiselle allergisoivia tai yliherkkyyttä aiheuttavia luonnollisia aineita.

Pikaisesti guugletettuna resorsinoli on luonnollinen fenoli jota on mm. argaaniöljyssä (jota myös myydään Ruohonjuuressa, skandaali!). p-phenylenediamine (PPD) on mineraalipigmentti. p-aminofenolia saadaan kivihiilen tervasta.

Sitten vielä http://www.organiccolorsystems.com/dangers-of-resorcinol-in-hair-color/ vaikka resorsinoli onkin haitallinen Skin Deep Hazard Rating of 9 (High Hazard) on se ihan eri aine kuin 4-klooriresorsinoli jolla on Skin Deep Hazard Rating of 2 (Low Hazard) tai 0, web-tietokanta oli alhaalla joten ei löytynyt kumpiko.

Kieltämättä monet hiusvärien luonnollisista aineista voivat olla haitallisia ihmiselle, mutta viherpesuksi sitä en menisi sanomaan, ennemminkin harhaanjohtavaksi markkinoinniksi - etenkin jos ainesosat ovat luonnollisia.

Anonyymi kirjoitti...

Jos ihan yleisesti tiedetään, että jokin aine on vaarallinen, niin ei sellainen oikein kuulu 'luonnolliseen' kosmetiikkaan.

Eikä kivihiilitervassa ole mitään ympäristöystävällistä. En käsitä, miten voit väittää kirkkain silmin sitä "luonnolliseksi". Kyllähän myös maaöljystä tislaillaan monenlaisia aineita, mutta harva väittää niitä luonnollisiksi. Käsittämätöntä p**k**.

Mutta hei kaikestahan saadaan 'luonnollista' kun käännellään ja väännellään asioita, mutta sitä juuri nimitetäänkin viherpesuksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kommenttina kohtaan "Vai riittääkö pääsyksi Ruohonjuuren ja Ekolon hyllyyn väitteellä vegaanisuudesta? Tuskin muissakaan hiusväribrändeissä on eläinperäisiä raaka-aineita käytetty". Eikö yhä nykyään valitettavasti lähes kaikki hiusvärit kuten muukin kosmetiikka testata eläinkokein (vaikka eläinkoekielloista tulikin lisää, kiertävätkö vain testaamalla tuotteet maissa joissa eläinkokeet ovat sallittuja?) eli tuotteen vegaanisuus ei viittaa tässä vain eläinperäisten ainesosien puuttumiseen vaan myös siihen, ettei tuotetta ole testattu eläinkokein. Eli se ettei Herbantit käytä eläinkokeita on erittäin hyvä asia riippumatta tuotteiden mahdollisista muista viherpesuheikkouksista!

Anonyymi kirjoitti...

Voi ei, just ostin life:stä Herbatint hiusväriä kun sen sanottiin olevan luonnollisempi! :( vielä en ole sitä käyttänyt, mutta kyllä nyt harmittaa kun se maksoi lähemmäs 20€:a ja lähes samaa marketti tavaraa! :( Hintsi kun olisi joku mistä voisi aina tarpeen tullen nopeasti tarkistaa mitä tuote sisältää selkokielellä, INCI listoja on melko haastava tulkita! :/

Anonyymi kirjoitti...

Vegaani ei ole mikään viherpesu-termi vaan ihan vaan että se on eläinkokeeton eikä eläinperäisiä ainesosia.

Täytyy muistaa että Ruohonjuuri on kauppa jossa vegaanit otetaan huomioon, ja vegaanituotteissa pääasia on nimenomaan välttää suoraa kärsimystä eläimille, joka on mielestäni aika hyvä lähtökohta verrattuna joihinkin muihin markkinoilla oleviin hiusväreihin joiden takia teetetään ties mitä kivuliaita eläinkokeita... eli pienempi paha siinä mielessä jos miettii isomman kokonaisuuden kautta että tässä tuotteessa on jotain hyvääkin vaikka siinäkin kemikaaleja on.

Ei ole myöskään viherpesu-termi tuo "not animal tested". Se on vain ihan eläinkokeeton.

Vegaani ja eläinkokeeton eivät varsinaisesti ole mitään sertifikaatteja vaan määritelmiä.

Häiritsee kun eläinkokeettomuutta ja vegaanisuutta nyt kuvaillaan tässä asiayhteydessä aivan väärin.

Anonyymi kirjoitti...

Consumers are not stupid. If it says " Permanent hair color" it involves a chemical reaction that depending of the color will need some chemicals in it. Sadly but truly this brand is the only option in this provincial country besides the harming supermarket products. Sadly now it's not available in Ekolo or Ruohonjuuri. Iused it for years and it was great, I did not care about my hair we get dozens of more harmful chemicals just by eating processed foods, marinated meats, smoking like if thereader is no tomorrow and imported fruits full of pesticides, or drinking that poisonous beer they sell in here... I cared about the fact that Herbatint does not test in animals. It's not about criticising everything it's about letting people Decide, even more when the options are limited.

Anonyymi kirjoitti...

You can still get Herbatint hair color from Heluna Shop in Helsinki (Torkkelinkatu 3).

Anonyymi kirjoitti...

mä menetin ekolossa myynissä olevan hiusvärin takia uskoni kokonaan siihen että noiden kauppojen tuotteet olisi myrkyttömämpiä. En usko enää kuin inci listaan.Muistaakseni allergiayhdstyksessä Päivi Kousa sanoi että noissa on puolet tavanomaisesta määrästä myrkkyjä , samaa ainetta , vähän laimennettuna.Inci listojen lukeminen on tosiaan haasteellista siksi en allergisena ihmisenä juuri käytä kosmetiikkaa kun selon ottaminen on niin vaikeaa. Pitäisi olla jokin luokitusjäjestelmä esim ylen areenassa oli hiusväriohjelman mot yhteydessä mainintoja kemikaaleista joita harkitaan kiellettäviksi. Olisi esim punanen olisi mahdollisesti menossa kieltolistalle tms,keltanen ja vihreä joista vihreä olisi harmiton.tai olisi vaikka edes merkinnät niistä kemikaalista jotka on harmittomasta päästä.Kuluttajahan ei kaipaa sinänsä tietoa n´kemikaalista vaan siitä mitkä niistä kannattaisi jättää kauppaan ja mitä mieluummin ostaa. Muuten aiempaan kirjoitukseesi viitaten noista muovien phalaatti jne. merkinnöistä , niin luulisin että kuluttajavirastossa ei voi olla asiantuntemusta kaikkiin asioihin,joista päättävät,mutta jos sinne ottaa yhteyttä ja ehdottaa niin voivat hyvinkin ajaa asiaa eteenpäin koska usein kun jokin asia on netissä esillä sitä mietitään myös viranomaispuolella.yhteydenotolla sinne voi pystyä muuttamaan olemassa olevaa asiantilaa.

Seija Paasi kirjoitti...

Hei, minä olen käyttänyt Herbatinttiä useita vuosia, koska se peittää harmaat. Olen tiennyt, ettei tuote ole täysin myrkytön, mutta olen ollut käsityksessä, että se on huomattavasti turvallisempi kuin normikaupan hiusvärit. Olen tehnyt ns. kompromissin tässä asiassa, koska kasvivärit eivät pysy hiuksissani kuin kuukauden kerrallaan. Olenko nyt saanut väärää infoa vai ? Onko väri myrkyttömämpi kuin normikaupan ? Voitteko suositella jotain kasviväriä, täysin myrkytöntä tuotetta, joka peittäisi harmaat täysin ja joka kestäisi vähintään 2 kuukautta.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Seija,
Olet valitettavasti saanut väärää tietoa. Herbatint on ihan tavallinen kestoväri, joka sisältää PPD:tä yhtä pahimmista herkistäjistä.
Laitoin Kemikaalikimaran Facebook-sivulle juuri hiljattain tiedon, että Ruohonjuuren nettikaupasta ko. väriä ei enää löydy. Ovat varmaan havahtuneet tosiseikkaan, että tuote ei ole mitenkään sen kummempi kuin muutkaan kestovärit.
Kasvivärien kestosta minulla ei valittavasti ole tietoa eikä kokemusta. Siinä asiassa kannattaa kääntyä asintuntevan kampaajan puoleen.

Pitsi kirjoitti...

Tokmanneilla myydään Cameleo Pro Green-hiusväriä, ja pakkauksessa lukee "No PPD, ammonia jne.", ja kun katsoin sisältöä, niin yllätys yllätys, siellähän onkin PPD:n johdannaisia.

Tulikin mieleen kysymys, että tiedätkä, miten Suomessa ennen hiuksia värjäiltiin PPD:n ollessa kieltolistalla? Missä maissa kyseinen myrkky on kielletty? Etsimieni tietojen mukaan Saksassa ja Ranskassa se olisi kielletty.

Melina K kirjoitti...

"Viherpesusta" en ihan Herbatintin kohdalla menisi kuitenkaan puhumaan (toisin kuin esim. Naturigin- tai Cameleo "Pro Green" -värien), koska valmistaja ei ole ikinä sitä kasviväriksi väittänyt tai kieltänyt sen sisältämää ppd:tä ym. (Maahantuojien esittämistä väitteistä eivät ymmärtääkseni ole vastuussa.) Ja Herbatint *on* kuitenkin todettu vertailevassa tutkimuksessa paremmaksi, myrkyttömämmäksi vaihtoehdoksi kuin muut hiusvärit (eli Seija Paasi yllä oli oikeassa):
http://www.herbatint.co.uk/about-the-brand/independent-toxicology-report-certification/

Ko. tuote ei nykyään enää näykään olevan Ruohonjuuren eikä Ekolon valikoimassa, ainakaan verkkokaupassa, eli sitä haluavien täytyy tilata ulkomailta (jossa hinta onkin kyllä huomattavasti fiksumpi kuin mitä Suomessa oli).

Melina K kirjoitti...

Ja Aino Suvanto: ei ole ppd:tä kielletty Saksaa tai Ranskassa (kuten tietääkseni muuallakaan EU:ssa), olen itse ostanut ja nähnyt myynnissä sitä sisältäviä hiusvärejä ko. maissa ;)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jos tuon kirjoituksen ylimmän kuvan tekstit lukee, saa vaikutelman, että kyseessä on kasviväri.

Linkkaamasi jutun lopussa sanotaan: "However like all permanent hair colours it contains paraphenylenediamine (PPD) which can induce allergy, one must be careful about the side effects."
PPD on yksi pahimmista. Nyassierot eivät tässä yhteydessä ole relevantteja.

Hyvä jos Ruohonjuuri ja Ekolo eivät tuotetta enää myy. Se ei heidän tuotevalikoimiinsa sopinut.

Melina K kirjoitti...

Anja , minusta nyanssierot nimenomaan *ovat* relevantteja, vaikuttaahan se suuresti mahdollisiin reaktioihin jne. sisältääkö tuote paljon vai vähän jotain tiettyä kemikaalia, kuten ppd:tä...! Ja tuo lainaamasi kohta oli juuri se johon viittasin yllä, ettei Herbatint (tai sen edustajat) ole ikinä kieltäneetkään sen sisältävän ko. ainetta. ;) Jos aikoo joka tapauksessa käyttää kemiallisia hiusvärejä, on toki parempi valita myrkyttömämpi vaihtoehto kuin mahdollisimman myrkyllinen, minusta ainakin.

Seija Paasi, kasviväreistä vielä, kuulostaa oudolta etteivät kasvivärit pysyisi hiuksissa kuukautta pidempään, henna kun nimenomaan pysyy hiuksissa kuin tauti..! Kenties pysyvyys on ollut huonoa jos olet käyttänyt näitä valmiita sekoituksia, kuten Sante:n, mutta jos käyttää puhdasta hennaa (ja indigoa, jos haluaa ruskeaa tai mustaa), väristä ei pääse eroon vaikka haluaisikin ; (ja juuri se on minulle kasvivärien huono puoli...)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Myrkyllisyys ja herkistävyys ovat eri asioita.
Jos tuote sisältää superherkistäjää, niin se sisältää. PPD on yksi pahimmista. Sitä riittää pienikin määrä. Etenkin kotikäytössä riski on suuri, koska ihmiset eivät välttämättä noudata ohjeita vaikutusasjoista.

Elina kirjoitti...

Kasvitkin koostuvat kemikaaleista, kuten kaikki materiaali koko universumissa. Myös kasvien sisältämät kemikaalit voivat olla myrkyllisiä ja herkistäviä. Synteettisesti valmistettujen tuotteiden hyvä puoli on se, että niiden sisältämät kemikaalit tiedetään ja voidaan luetella INCIin. Näin esim. PPD:lle herkkä henkilö voi välttää kyseistä tuotetta.

On harmi, ettei eläinkokeetonta Herbatintia saa enää juuri mistään Suomesta. Onneksi sentään Heluna Shopista Helsingistä! :)

Smith kirjoitti...

I found it when I was looking for a different sort of information but I am very interested in the article, It is nice to read such kind of good posts I like your work keep it up!

Tessu kirjoitti...

Heippa!
Tää näkyy nyt olevan vanha keskustelu,mutta ostin Tampereen Ruohonjuuresta herbatintin oranssin värin ja myyjä ostaessa sanoi että juu tätä väriä voi pitää niin kauan päässä vaikuttamassa,koska se ei "polta" hiuksia eikä sisällä mitään myrkkyjäja mä olin tyytyväinen,että olin löytänyt uuden kasvivärin. Kunnes kotona luin ohjeista: varoitus jos olet hennannut hiuksia et voi värjätä tällä värillä,koska henna tekee hiuksiin värisuojan. Siis mitä ihmettä? Eikö tämä olekkaan kasviväri,jota myytiin Ruohonjuuressa samalla hyllyllä kasvivärien kanssa. Tämä varoitus oli nähtävissä vasta pakkauksen avattuani ja lisäksi tuote sisälsi Ammoniakkia. En osta kyseistä väriä enään koskaan!

Tessu kirjoitti...

Ja olin jo hennannut yli vuoden hiuksiani. Että ärsytti kyllä kotona. Taidan antaa palautetta kyllä kyseiseen kauppaan,koska joko myyjä valehteli tai ei tiennut kyseisestä hiusväri merkistä mitään

Katja kirjoitti...

Tämä oli tosi hyvä artikkeli kun etsin tietoa eri hiusväreistä. Kiitos paljon!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails