Kemikaalikimara: Sormenpäät ruvelle rakennekynsistä

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Sormenpäät ruvelle rakennekynsistä

Olen kirjoittanut rakennekynsien aiheuttamasta allergiariskistä vajaa vuosi sitten. Akrylaatti- ja geelikynnet sisältävät herkistäviä aineita.

Perfekte Maniküre made by Fing'rs

Törmäsin  Maryahin pitämään Nailicious-blogin kirjoitukseen Rakennekynnet ja allergia. Lainaan tähän pari pätkää Maryahin kirjoituksista, jossa hän kertoo rakennekynsien aiheuttamista riskeistä ja herkistymisen aiheuttamista oireista. Kannattaa katsoa, kirjoittaja on laittanut blogiinsa kuvia sormenpäistään.
"Olin alunperin sitä mieltä, että en aio jakaa näitä hirvittäviä kuvia tänne blogiin, mutta asiaa hieman pähkäiltyäni ja ystäväni kannustamana nyt sen teen, jotta voitte saada käsityksen siitä mitä allergia akrylaateille voi aiheuttaa. Rakennekynnet ovat kauniita ja vielä minäkin niitä hinkuan, mutta jos allerginen reaktio nostaa päätään, se ei ole leikin asia. Se vie kutinalla ja säryllään yöunet sekä sormet niin kipeiksi ettei niitä voi normaalisti käyttää. Sen myötä myös bakteerit hyökkäävät helpommin avoimien "haavojen" kautta ja ihoonkin se jättää jälkensä. Ja on sanottu, että "iho on kuin norsu: se ei ikinä unohda"... Toisinsanoen, kun allergian saat, se nostaa päätään aina kun altistut aiheuttajalle uudestaan."
Edellinen kirjoitus siis joulukuulta. Tammikuussa kirjoittaja yritti uudelleen eri tuotemerkillä - yhtä ikävin seurauksin
"Niinhän siinä kävin kuten pelkäsinkin: uudet geelit aiheuttivat allergisen reaktion. Ei mennyt kauaakaan keskiviikkoiltana/yönä kun kynsien teon jälkeen kun polte ja kutina alkoivat. Geelit pois heti, allergialääkettä taas nassuun ja kortisonivoidetta sormiin. Siitä huolimatta sormia kuumotti, kutitti, kirveli, poltti, miksi sitä nyt voi kuvailla.. ja rakkoja seuraavan päivän ja illan aikana nousi reippaasti. Eilen niitä sateli vielä lisää, nyt peräti kämmenselkiin asti, ja ilmeisesti olin sitten pyyhkäissyt geeliä nassuunkin, kun huulen vieressä ja silmäkulmassa on samaa vaivaa. Kiristys turvotuksen myötä sormissa on kova. Sormenpäät ovat kuitenkin ainakin tähän asti välttyneet siltä hirmuiselta kohtalolta jonka ne aiemmin kokivat, joskin tänään on myös sormenpäihin ilmaantunut rakkoja."
Rakennekynnet ovat riski erityisesti niiden tekijälle, joka on kovettumattomien aineiden kanssa tekemissä usein. Polymeroituneella ja kovuttuneella aineella riski on olennaisesti pienempi. Maryah tekee on herkistynyt rakennekynsien tekemisen yhteydessä ja saanut elinikäisen allergian. Joka kerran, kun iho on kosketukssa aineiden kanssa, oireet ilmaantuvat. Rakennekynsien tekemisessä käytetään samoja aineita kuin esimerkiksi liimoissa, lattiavahoissa, painoväreissä ja hammaspaikkausaineissa - ja monessa muussa, joten allergia voi ilmaantua myös muussa yhteydessä. Tyly ja erittäin ikävä juttu. Akrylaattien on todettu aiheuttavan myös astmaa.

Rakennekynnet ovat täysin vapaaehtoinen asia, ei mikään välttämättömyys. Kiitokset Maryahille, että kertoo kokemuksistaan. En usko kovinkaan monen tietävän, millaisten aineiden kanssa on tekemisissä.

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails