Kemikaalikimara: Päänsärkyä, antibakteerisia pesuaineita vai pirteitä kaloja?

tiistai 16. marraskuuta 2010

Päänsärkyä, antibakteerisia pesuaineita vai pirteitä kaloja?

fish fly above

 
Kotona ei tarvita desinfioivia puhdistusaineita eikä käsienpesuun antibakteerista saippuaa. Tällaisia tuotteita on kuitenkin kaupoissa tyrkyllä, mutta kannattaa jättää väliin. Aineista kun ei ole sen kummempaa hyötyä, vaan enemmänkin haittaa. Aineet joutuvat vesistöön ja viimeisimmän tutkimuksen häiritsevät kalojen perhe-elämää, jos kaloista näin voi sanoa. Kaloista tulee apaattisia. Antibakteerisena aineena käytetty triklosaani aiheuttaa sen, että kalojen pariutuminen on laiskempaa. Samanlainen vaikutus on sekä särkylääkkeiden tehoaineella ibuprofeenilla.
Antibakteeriset aineet jätetään siis kauppaan, särkylääkettä vain todelliseen  tarpeeseen ja sanomattakin lienee selvää, että vanhoja lääkkeitä ei nakata vessanpönttöön, vaan ne toimitetaan apteekkiin.
Kuva: Flickr, Genista, Creative Commons-lisenssi

Lue myös

6 kommenttia :

Paula kirjoitti...

Minusta antibakteerisia tuotteita ei saisi myydä perusmarketissa. Apteekkituotteeksi,jotta ihmiset tajuaisivat että ne ovat tarkoitettu vain harkiten käytettäväksi. Niitähän pitäisi käsitellä kuin lääkkeitä, joten pois päivittäistavarakaupoista!
Itse en juuri koskaan ota päänsärkylääkettä, koska melkein aina päänsäryn syynä on väsymys, veikkaan että monella muullakin kunnon unet veisivät monet säryt pois.

Rhia kirjoitti...

Minä kieltäydyn käyttämästä antibakteerisia tuotteita. Oon ollut alusta pitäen vähän sitä mieltä että niiden käyttö on vähän kohtalon härnäämistä. Vähän vastaavaa kuin että jos lapsena ei altistu millekään bakteereille niin ei synny vastustuskykyäkään.
Särkylääkkeitä sen sijaan syön aika paljon (valitettavasti), johtuen migreenistä jonka häätäminen pois on kovaa työtä. Onneksi on estolääkitys.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Paula ja Rhia: Antibakteerisia tuotteita ei kotioloissa tarvita. Mutta nythän on tainnut tulla markkinoille antibakteeria pyykinpesuaineitakin. Oikeasti, ihmiset kun muutenkin pesevät varsin puhtaita vaatteita.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Haluaisin vaan kommentoida, että myös joissain hammastahnoissa käytetään triklosaania.. Eli kannattaa olla tarkkana myös hammastahnaa ostaessa.

Johki kirjoitti...

Itseäni ärsytti Egyptissä asuessa juuri se, että ihmiset käyttävät paljon juuri noita antibakteerisia tuotteita, jopa ihosaippuaa. Sitten valkaisuainetta (bleach) aina valkopyykkiin sekä sillä pestiin lattioitakin (laattalattiat). Kuulinpa että joku ruiskuttaa sitä hedelmien ja vihannesten pesuveteen että bakteerit kuolevat. Huh!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Johki: Noilla konsteilla saa aikaiseksi vastutuskykyisiä kantoja. Enemmän haittaa kuin hyötyä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails