Kemikaalikimara: Tulevaisuuden hiusväri Inoa - sitä samaa vanhaa

perjantai 11. kesäkuuta 2010

Tulevaisuuden hiusväri Inoa - sitä samaa vanhaa

Sain kysymyksen koskien Inoa-hiusväriä, jota mainostetaan tulevaisuuden hiusvärinä. Pinni-lehdessä hehkutetaan Inoan saamaa Tuotetimantti 2010-palkintoa:
"Viime lokakuussa L´Oreal Professionnel  lanseerasi näyttävästi uuden värisarjansa, Inoan. Jättikampanja tavoitti paitsi kampaajat myös kuluttajat. L´Oréal Professionnelin ja Matrixin  koulutus- ja markkinointijohtaja Minttu Wuotila vahvistaa, ettei vastaavaa panostusta ole nähty hiusalalla luultavasti koskaan. Siihen oli hänen mukaansa myös suuri syy. - Kyseessä on ainutlaatuinen teknologia, ja meillä puhutaankin, että kun sata vuotta sitten L´Oréal Professionnel toi ensimmäisen kestovärin, toi se nyt Inoan."
Millainen on tulevaisuuden hiusväri? Mikä on tämä uusi mieletön keksintö? Joko vihdoin saamme turvallisen  hiusvärin?

Ammoniakittomia värejä on markkinoilla ennestäänkin ja jos ammoniakki poistetaan, joku muu emäs kuten pitää laittaa tilalle.  Mikä tekee tuotteesta hellävaraisen? Kurkistetaanpa INCI-listoihin. Netistä näitä ei  löydy, mutta aina voi kysyä kampaajalta. Heillä on oltava tiedot käyttämistään aineista.
Listat ovat pitkät. Merkitsin punaisella värillä herkistäjiksi todetut aineet. Sekä vaaleassa, että tummassa värisssä on aminofenoleja, resorsinolia ja PPD:n sukuista väriainetta. Kaikki nämä on tunnettuja herkistäviä aineita.
11/365 Blonde Streaks to Black
Sävy 9,2 aivan kirkkaanvaalea helmiäinen
Aqua
Ethanolamine
Alcohol denat.
Propylene Glycol
Dipropylene Glycol
Hexylene Glycol
Hydroxyethylcellulose
2,4-Diaminophenoxyethanol HCl
m-Aminophenol
p-Aminophenol

4-Amino-2-Hydroxytoluene
Ascorbic Acid
Sodium Metabisulfite
Toluene-2,5-diamine
Pentasodium Pentetate
Resorcinol
Sävy 2, Mustanruskea
Aqua
Ethanolamine
Alcohol denat.
Toluene-2,5-diamine
Propylene glycol
Resorcinol
Dipropylene glycol
Hexylene glycol
2,4-Diaminophenoxyethanol HCl
m-Aminophenol
Ascorbic acid
Sodium metabisulfite
Pentasodium pentetate
Silmänkääntötemppu

Aineiden nimeäminen voidaan tehdä hyvin monella tavalla. Niinpä tolueeni - 2,5- diamiinista voidaan käyttää  myös nimeä 2-metyyli-p-fenyleenidiamiinisulfaatti. Kyseessä  on siis PPD-johdannainen - sitä pahisten sukua.  Lorealin väki sanoo Inoaa äärimmäisen ja ennenkokemattoman hellävaraiseksi väriksi,
EU:n tiedekomitea sanoo puolestaan lausunnossaan tolueeni -2,5-diamiinista näin:

"The SCCP is of the opinion that the use of toluene-2,5-diamine cannot be considered safe based on the available data. "

"Toluene-2,5-diamine is an extremely potent skin sensitizer. "
Äärimmäisen hellävarainen sisältää superherkistäjää. Ainutlaatuinen teknologia näyttää silmänkääntötempulta. Ammoniakki vaihdetaan toiseen emäkseen kuten etanoliamiiniin, joka ei haise nenään yhtä pahasti, mutta joka kuitenkin voi ammoniakin tapaan ärsyttää ihoa. Kilpailijat ovat sitä paitsi tehneet saman tempun jo aikaisemmin.  Inoan pahimman herkistäjän nimestä käytetään INCI-listalla versiota, josta ei tunnista PPD-sukuisia aineita. Hiusväribisnes on todella kannattavaa. Katteet ja tuotot halutaan pitää korkeina kyseenalaisella markkinoinnilla?

Tulevaisuuden hiusväri

Hiusvärien maailma näyttää olevan täynnä kuluttajien ja työtään tekevien kampaajien harhaanjohtamista. Inoan kohdalla tosin markkinointiväki puhuu optimoidusta turvallisuudesta. Optimointi ei ole synonyymi minimoinnin kanssa. Minusta on vastuutonta, että ihmisten annetaan ymmärtää tuotteiden olevan turvallisia piittaamatta herkistymisriskeistä ja allergisista reaktoista. Mutta tämä vaikuttaa olevan täysin yleinen käytäntö - varsin masentavaa. Inoan mainoslause tulevaisuuden hiusväristä pitää kyllä paikkansa. En nimittäin usko, että ihan äkkiä näitä superherkistäjiä kielletään - näiltä osin tulevaisuus on samanlainen kuin menneisyys ja nykyisyys.

Hiusvärisyndikaatin vastaisku

Olen täällä blogissani kirjoittanut hiusväreistä useampaankin kertaan. Kirjoituksissani olen linkannut valmistajien sivuille - siis niille sivuille, joissa kerrotaan asioista kuluttajille ja kampaajille. Sim Finland katkaisi linkin, jossa näytin, miten firma kertoo PPD-vapaista hiusväreistä, vaikka heidän tuotteissaan on PPD-johdannaisia. Havaitsin eilen että Organic Colour Systemisin linkki antaa kotikoneeltani Alertin. Organic Colour System mainostaa tuotteitaan luomulla. Väri on kuitenkin PPD-väri, siinä missä muutkin.

Hiusvärisyndikaatti ei pidä tästä. Onhan se tietysti ikävää, että joku oikeasti lukee tuoteselosteet ja vielä kirjoittaa niistä netissä. Mielestäni kuluttajan on kuitenkin hyvä tietää alan käytännöistä. Kaikki havaitsemani harhautukset pääsevät blogiini - tasapuolisesti.
Kuva:Flickr, ganesha.isis, Creative Commons-lisenssi
  Lue myös

  14 kommenttia :

  Eveliina kirjoitti...

  Kiitos Anja,
  alan olla entistäkin vakuuttuneempi siitä, että ei tämä oma harmaantuva väri nyt NIIN masentava ole.

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Prefecta: Harmaa ei ole masentava, vaan hieno. Olen omistani ylpeä, enkä anna värjätä, vaikka kampaaja (ei vakikampaajani) sitä joskus ehdotti. :)

  - kirjoitti...

  Tämä saa minutkin entistä vakuuttuneemmaksi siitä, ettei ollut huono idea lakata värjäämästä hiuksiaan puolisen vuotta sitten. Ajatus maantienharmaasta kammotti kauan, mutta nyt pidän tätä väriä ihastuttavan luonnollisena. Jopa kampaaja kehui hiusväriäni, ja kertoi sen olevan itse asiassa todella muodikas. Myös haaleat väririppeet latvoissani ovat muodikkaat, kuulemma. :')

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  M-M, arvaapa millä minun kampaajani hiusväriä kuvasi. Ei suinkaan maantienharmaa, vaan kahvi, jossa on harmaata joukossa.

  Jos hiusvärifirman brändäävät saman tuotteen muutaman vuoden välein uusina mullistuksina, niin brändätään me harmaat hiukset, kannetaan niitä ylpeinä, ihan kuten Emmilou Harris. :)

  http://kemikaalikimara.blogspot.com/2009/02/harmaan-vallankumous.html

  Helena kirjoitti...

  Itse en näe myöskään mitään järkeä värjätä.. Itselläni on "oljen väriset" kullansävyiset hiukset..

  opiskelija kirjoitti...

  Värjäsin vuosia kaupan väreillä, ennen kuin muutamia kuukausia sitten siirryin hennaan. Selvittelin hiukan eu:n sivuilta hennaa käsitteleviä tutkimuksia. Hennakin oli todettu mahdollisesti vaaralliseksi, mutta elän kuitenkin siinä käsityksessä, että kahdesta pahasta valitsen sen pienemmän...

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Hennaa on käytetty iät ja ajat ja se ole mitenkään erityisen herkistävä. Täällä lisää asiasta:

  http://kemikaalikimara.blogspot.com/2010/01/hennaa-hiuksiin.html

  Anonyymi kirjoitti...

  Moi Anja ja kiitos hyvästä blogista!

  Oletko tutustunut sellaiseen hiusväriin kuin Elumen? Siinä on laaja väriskaala luonnollisista väreistä shokkiväreihin ja parasta on, että kyseisessä värissä ei ole käytetty noita yllämainittuja allergisoivia aineita ollenkaan. Lisäksi Elumenin pysyvyys hiuksissa on paljon parempi kuin esimerkiksi kestoväreillä. Hajustetta toki löytyy, mutta enemmin hajusteita kuin resorsinolia tai niitä p-fenyleenidiamiinin johdannaisia...

  Miltä mielestäsi kuulostaa tämä inci? Onko tässä mitään pahoja aineita? Kyseessä on hyvin hyvin kirkas punainen.

  Water, Propylene Carbonate, Alcohol denat., Lactic Acid, Hydroxypropylated Polysaccharides, PEG-9 Dimethicone, Sodium Hydroxide, Fragrance, Acid Red 52, Orange 4, Ext. Violet 2.

  Ilman värjäystä hiusteni sävy olisi ruma ja väritön vaaleahko maantien.. En värjäisi hiuksiani, jos minulla olisi luonnostaan kauniit vaaleat, ruskeat tai mustat hiukset, mutta oma värini on suorastaan väritön. Toki värjäämättömyys olisi terveellisintä, mutta verrattuna perinteisiin hiusväreihin Elumen on paljon pienempi paha. Hennaa taas en halua käyttää rajatun sävyvalikoiman takia.

  - Maantie

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Maantie, kiitos kiitoksista. :)

  Elumen on suoraväri, joten aineet ovat toiset. Täytyypä tarkistaa nuo ja kirjoittaa aiheesta.

  Mietin tuossa, että mikä siinä on, kun ihmiset pitävät omaa hiusväriään rumana. Oma hiusväri ei välttämättä ole voimakas, mutta se on eri asia kuin ruma. Minun mielestäni kaikkein rumimman väriset hiukset ovat harmaantuneet, jotka on värjätty ihan jonkun muun väriseksi ja juurikasvu näkyy selvästi. Näitä näkee harmillisen usein. Se oma hiusväri olisi monesti tosi kaunis.

  Minkä värinen maantie on?
  Harmaa, ruskea, hiekka, vesisateella välkehtivä, kuunvalossa kimaltava.
  Maantie, brändätään maantie. :)

  Helenan oljen väriset ovat taatusti hienot.

  Nevie kirjoitti...

  Kiitos erittäin hyvästä tekstistä! Hiusvärien vaaroista ei puhuta ollenkaan tarpeeksi, mutta ei kai ihmekään kun se on niin kannattavaa bisnestä. Törkeää, että kuluttajia voidaan johtaa harhaan kertomallasi tavalla, kyllä mainoksille pitäisi laittaa tiukempi valvonta etteivät sentään suoranaisilla valheilla myy tuotteita...

  Itse lopetin vuosien värjäyskierteen puolitoista vuotta sitten tullessani raskaaksi. Surullisenkuuluisa maantie pelotti hieman etukäteen, mutta oma värini osoittautuikin ihanaksi lämminsävyiseksi tummanvaaleaksi. Olen myös lopettanut muidenkin aineiden tunkemisen päähäni (en siis käytä lainkaan shampoota, hoitoaineita tai muotoilutuotteita), ja yllättäen kuontalo näyttää paremmilta kuin koskaan. Hiukset kasvavat nykyään tuuheampina eivätkä näytä likaisilta oikeastaan ikinä, ja ennen piikkisuora tukka on alkanut jopa kihartumaan. Ihan naturelli en kuitenkaan ole, sävytän nimittäin toisinaan hiuksia kamomillalla;)

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Nevie, noin se menee, ihana lämminsävyinen tummanvaalea. Hiusväri, joita josssain muualla kadehditaan.

  Mainonnan suitsiminen on vaikeaa. Minusta on silti eri asia, jos mainoksessa liioitellaan kuin että jos siinä kerrotaan harhaanjohtavasti tuotteen turvallisuudesta. Jos ripset eivät ole 100 % pidemmät, se ei käy kenenkään terveyden päälle. Mutta jos annetaan ymmärtää, että tuote ei allergisoi, ollaan tosi kyseenalaisella alueella. Inoaa ei mainosteta allergisoimattomana, vaan äärimmäisen hellävaraisena ja optimaalisen turvallisena - mitä se sitten lieneekään. Mielestäni kyseessä on silti harhaanjohtaminen. Kuvauksesta saa käsityksen, että tuote on turvallinen, vaikka se ei superherkistäjineen sitä ole.

  Anonyymi kirjoitti...

  Minäkin haluaisin Arjan asiantuntevat kommentit Elumenista. Kyseessähän on hyvin pitkään hiuksissa kestävä suoraväri (pysyy jopa kestovärin tavoin). Väri on kallista, mutta väittävät sitä hellävaraiseksi, ja sillä saa tehtyä kirkkaita shokkivärejäkin (vaaleaan pohjaan). Ja kaikenlaisia taittosävyjä, koska sävyvalikoima on hyvin laaja. Usean asteen tummentaminen ei onnistu.

  En itse ole tätä vielä päähän asti laittanut, mutta väripaketti on matkalla nettikaupasta kotiin. Lopetin hiusteni värjäämisen jo yli kymmenen vuotta sitten, ja siitä eteenpäin olen nauttinut omasta maantiensävystäni, mutta nyt sain taas inspiraation väreillä leikittelyyn. Olisi kiva tietää, voiko tällä värillä sävytellä huolettomasti vaikka kuinka pitkään, vai kannattaako väri-iloittelut jättää vain lyhyeksi välivaiheeksi elämässä.

  Elumeniin kuuluu myös pigmentitön "clear" -aine, jota voi käyttää joko pigmentillisten massojen laimentamiseen (ellei halua niin voimakasta lopputulosta), tai sitten ilman mitään väriä kiiltohoitona. Senkin koostumuksesta olisi kiva kuulla kommentit!

  Anonyymi kirjoitti...

  Hei Anja!

  Minua kiinnostaa, että millä kaikilla aineilla ammoniakkia voidaan korvata hiusväreissä? ja mikä tehtävä m-Aminophenol ja p-Aminophenoleilla on hiusvärissä?

  Anonyymi kirjoitti...

  Hei!

  Oletko tai onko kukaan tutustunut tarkemmin Essensity-"luomuhiusväriin"?

  Sitä väitetään huomattavasti hellävaraisemmaksi kuin tavalliset kestovärit, mutta onko tosiaan näin? Itse uskon että siinäkin on jotain myrkkyjä, mutta jos on edes selvästi pienempi paha kuin tavalliset värit niin voisin sitä kampaajallani päähän laittaa :)

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails