Kemikaalikimara: Lukot suliksi

perjantai 15. tammikuuta 2010

Lukot suliksi


Suomenkieli on hauska. Mietin laitanko otsikoksi Lukkosulaa, Lukko sulaa, Lukko sulana, Lukko sulaksi vai Lukot suliksi. Päädyin viimeiseen vaihtoehtoon ihan pelkästään suomen kielen rikkauden takia. Lukoista ei silti olla tekemässä sulkia, vaan pyritään pitämään ne pakkasella sulina. Kyseessä on muuten toivepostaus ajankohtaisesta aiheesta.
Pakkasen jämähdyttämiin auton lukkoihin on tarjolla lukkosulaa - siinä pienessä pullossa, joka on auton hanskalokerossa jäätyneiden ovien ja lumikasan alla. Lukkosulaa voi ruutata avaimenreiästä ja odottaa kunnes liuoksen alkoholi, isopropanoli tai etanoli, on vaikuttanut. Alkoholilla on kuitenkin ikävä piirre.  Se irrottaa lukosta voiteluöljyn ja runsaasti käytettynä kuivattaa lukon, vaikka lukkosulassa onkin tavallisesti mukana öljyä. Toisaalta lukkosula lisältää lisäaineita, jotka kertyvät lukkoon - puhutaan pikeentymisestä, joka voi jumittaa lukon kokonaan.
Lukkosulaa kannattaakin käyttää vain tosi tarpeeseen, jos silloinkaan. Lukkosula on varsin tarpeeton tuote, varsinkin jos on hoitanut lukkoja öljyämällä ne säännöllisesti. Hyvä konsti on sulattaa lukko painamalla kuumalla vedellä täytetty muovipussi lukon päälle.

Lue myös
Kuva: http://www.flickr.com/photos/naystin/ / CC BY-SA 2.0

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Uusi teknologia eli sähköinen lukko on vähentänyt lukkosulan tarvetta, toisaalta nyt täytyy miettiä avaimen patterin kestoa. Ja auton akun tilaa...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Totta kirjoitat elsene.
Sähköisissä lukoissa on sitten omat ongelmansa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails