Kemikaalikimara: Harkintaa ostoksiin ÄOM

perjantai 27. marraskuuta 2009

Harkintaa ostoksiin ÄOM

Tänään on Luonto-Liiton "Älä osta mitään"-päivä ÄOM, jolla halutaan herättää ihmiset ajattelemaan hankintojaan ja kuluttamistaan.
Miksi ostan sen mitä ostan? Voisinko olla ostamatta tai ostaa fiksummin? Näitä asioita pohtimalla tulemme vähitellen fiksummiksi kuluttajiksi. Saattaa olla, että tulemme jopa onnellisemmiksi – emme ostamalla himoitsemaamme uutuustuotetta, vaan kiintymällä entistä enemmän jo omistamiimme rakkaisiin esineisiin, joilla on historia ja tarina.
Teemapäivä on paikallaan, joskin toivoisin, että ihmiset miettisivät asioita useammin, sillä suuntaus tuntuu olevan pikemminkin kuluttamisen lisäämiseen kuin sen vähentämiseen. Jos ihmiset säästävät, se johtuu taloudellisesta tilanteesta, ei suinkaan siitä, tarvitaanko roinaa vai ei. Kokonaiset perheet viettävät aikaa ostoskeskuksissa, Jumboissa, Selloissa, Omenissa, Forumeissa, Myllyissä, Ideaparkeissa, paikoissa, joiden syvin sisältö on ostamisessa ja kuluttamisessa. Pitäsiköhän aloittaa antishoppailublogi, jossa uusien hankintojen sijaan kuvaisin, mistä tavaroista olen hankkiutunut eroon ja miksi? Laitan harkintaan, ehkä ensi vuoden puolella...

Sata kehua
KEHU 76. Kehut marraskuun aurinogolle ja Helsingin hienoille vanhoille taloille. Kulkekaa kaupungilla katse yläviistossa.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Älä osta mitään -päivä tuntuu hassulta idealta näin periferiasta ajatellen. Täällä kauppapäiviä on perinteisesti maanatai ja perjantai, jolloin ajamme 30 km keskimäärin neljänkympin vauhtia mutaisilla ja kuoppaisilla sorateillä edes takaisin. Sen kerran kun kylille pääsen, ostan kyllä kaupan (elin-)tarvikkeita viikon tai ainakin puolen viikon verran; sen verran kuin peräkonttiin mahtuu. Muina aikoina ei kulutuskiusausta synny, kun seurana on vain loskaa ja pimeyttä :)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Anonyymi, niin varmasti onkin. Jos kaupassa käydään pari kertaa viikossa, ÄOM-päiviä on automaattisesti paljon. Minulla on hieman kaksijakoinen suhtautuminen tällaiseen päivään, sillä onhan se aika mieletöntä, jos joka päivä pitää ostaa jotain.
Tiheämpään asutuilla seuduilla ostosmahdollisuuksia on runsaasti. Itse kritisoin sitä, että erilaiset ostoskeskukset ovat ajanviettopaikkoja. Osalla ihmisistä shoppailu on suorastaan harrastus.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails