Kemikaalikimara: Kesäreissun ensiavut ja tropit

sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Kesäreissun ensiavut ja tropit

Miten kannattaa varustautua mökkiviikonloppua varten - siis muutenkin kuin vain auringon ja sateen varalta? Toivepostauksena kodin lääkekaapin ja matkalla mukaan otettavien tarvikkeiden lista. Tein pientä googlailua ja löysin hieman erilaisia ohjeita, joista koostin oheisen luettelon. Täytyypä tarkistaa ja täydentää omatkin varusteet. Rakkolaastareita ei taida olla, kyypakkaus lienee vanha ja kuumemittarikin on varmaan hyvä lisätä.

Kesäreissuun kannattaa ottaa mukaan tällainen setti:
  • Särkylääkettä (eri lääkkeet lapsille ja aikuisille)
  • Hydrokortisonivoidetta - ihottumien ja auringonpolttamien hoitoon
  • Kyypakkaus
  • Haavojen ja ihon desinfiointiainetta
  • Laastareita ja sidetarpeita
  • Rakkolaastareita
  • Pienet sakset
  • Punkkipihdit
  • Kuumemittari

Meillä on autossa ensiapulaukku, joka sisältää laastarit, sidetarpeet ja sen sellaiset. Jos ei kulje omalla autolla, voi reissuja varten hankkia vaikka tällaisen taskupakkauksen ensiaputarvikkeita. Ei vie paljon tilaa (Koko: 14 cm x 10 cm x 2 cm) tai vaihtoehtoisesti paremmin varustellun retkeilijän/matkailijan ensiapupakkauksen. Pakkauksen voi lähtiessä nakata kassin pohjalle. Beauty boxissa ovat sitten lääkkeet, rakkolaastarit, punkkipihdit ja muut. Lääkkeet tietty omien tarpeiden mukaan, antihistamiinit, närästys-, yskänlääkeet tai mitä kukin sitten tarvitsee. Ulkomaan matkoilla tarpeen voivat olla myös ripulilääke ja maitohappobakteerit.

Punkkipihtejä on erilaisia, kuten jousella varustettu malli, jota on mielestäni varsin hankala käyttää. Tai tällainen punkkirauta, ei jousia vaan pelkkä "haarukka". Samalla periatteella toimiva muovinen punkinpoistin on tosi näppärä, eikä maksa paljon.

Ensiapuseteissä on mukana turvaleikkuri, jolla voi onnettomuustilanteessa leikata turvavyön poikki. Turvaleikkurin oikea paikka on autossa kuskin saatavilla. Toinen asia on, missä sen säilyttää, ettei se häviä ja että se todella on käden ulottuvilla, jos sellainen tilanne tulee.

Periaatteessa kotona pärjää samalla setillä kuin reissussa. Täydennyksenä voi olla erilaisia teippejä, sidetarpeita sekä pienten lasten perheissä lääkehiiltä. Mitään hirvittävää patteristoa lääkkeitä ei tarvita, ellei ole erityistä syytä.

Ja sitten vaan toivotaan, että mitään näistä ei tarvita.

Lue myös:


5 kommenttia :

kte kirjoitti...

Matkaa suunnitellessa tulikin juuri tarpeeseen tämä postaus!

Mites on lääkehiilen laita? Jotkut suosittelevat, että sitä pitäisi kotona olla, koska jos lapsi on niellyt jotain myrkyllistä (syövyttävää?), niin lääkehiiltä pitää ottaa puolen tunnin kuluessa.

Ja desinfiointiaineesta on eriäviä mielipiteitä, nykyisin kuulemma suositellaan pelkkää vedellä huuhtelemista haavojen hoidossa!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei kte, sinua ajattelin, kun tätä kirjoitin. Eikös tämä ollut sinun toivepostaus. :)

Lääkehiilestä mainitsin näin:
"Periaatteessa kotona pärjää samalla setillä kuin reissussa. Täydennyksenä voi olla erilaisia teippejä, sidetarpeita sekä pienten lasten perheissä lääkehiiltä."

Vesi on hyvä puhdistusaine, mutta haavanpuhdistusaineitakin voi käyttää. Vesi saattaa kirvellä enemmän.
Poliklinikka.fi sanoo näin:

"Puhdista haava-alue juoksevan veden alla tai käytä fysiologista keittosuolaa. Käytä huuhteluun runsaasti vettä, jotta saat kaikki mahdolliset epäpuhtaudet pois. Voit käyttää puhdistamiseen myös apteekeista saatavia haavan puhdistusnesteitä. Huomio, että alkoholipitoiset puhdistusnesteet kirvelevät voimakkaasti. Nirhaumat ovat yleensä kipeitä ja erittävät voimakkaasti. Huolellinen puhdistus on tärkeää haavan paranemisen nopeuttamiseksi."

Eli alkoholipitoisetkin kirvelevät. Kannattaa kysyä apteeksissa sopivinta vaihtoehtoa. Lasten kanssa on helpompaa, jos puhdistaminen ei satu.

Mukavaa kesälomareissua!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Lisäsin tekstiin vielä maininnan turvaleikkurista. Se on asia, josta puhuttiin ensiapukoulutuksessa. Suosittelen muuten lämpimästi EA-kurssin käymistä, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Annimaria kirjoitti...

Niin varsinkin leiriolosuhteissa tuo haavanputsausaine on varsin hyödyllistä, kun juoksevaa puhdasta vettä ei aina välttämättä ole saatavilla. Kotioloissa vedellä putsaaminen on varmaan parempi vaihtoehto.

Ja ensiapukurssit käyneenä partiolaisena olen sitä mieltä, että sellainen retkikokoinen ea-pakkaus on oltava aina mukana, kun lähdetään vaellukselle, telttailemaan tai mökille.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Anni,
Retkikokoinen on suunnilleen tällainen
http://www.redcross.fi/verkkokauppa/ensiapu/fi_FI/retkeilijan_ensiapupakkaus/

On toki paremmin varutsteltu kuin taskumalli ja ehdottomasti tarpeellinen metsäoloissa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails