Kemikaalikimara: Lämpöä lämpötiloista?

keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Lämpöä lämpötiloista?

Laundry Day

Nouseeko hiki pintaan pyykinpesua ajatellessakin? Voiko kuudenkympin vaatteita pestä neljässäkympissä? Kuusikymppiä ei tarkoita tässä yhteydessä hintaa vaan lämpötilaa. Mitä tehdä, jos pyykkikorissa on muutama vaate kumpaakin lajia? Entä vauvanvaatteet ja kestovaipat?

Nämä ongelmat ovat vaivanneet lukijoita, joten tässä yhteenveto pesulämpötiloista. Fosfaateista tulee asiaa erikseen. Luotan pyykinpesuun liittyvissä asioissa alan ehdottomiin asiantuntijoihin eli Marttoihin, joilla on aiheesta pitkä ja vakuuttava kokemus. Eipä siinä sen kummempaa tiedettä tarvita.

Martoilta "Pese oikein - ohjeita pyykinpesuun."

Lajittele pyykki

1. värin mukaan: tummat, vaaleat ja valkoiset erikseen
2. pesumenetelmän ja -lämpötilan mukaan
3. likaisuuden mukaan, pese hyvin likaiset vaatteet erillään.
Meillä tulee tavallisesti kolme-neljä kasaa: tummat, vaaleat, lakanat +pyyhkeet sekä erikoiseriä urheiluvaatteita.
Ongelmallinen on ohjeiden kohta 2 - lajittelu lämpötilan mukaan. Lakanat ja pyyhkeet pesen aina kuudessakympissä. Nelihenkisessä perheessä on periaatteessa mahdollista lajitella muu pyykki 40 ja 60 C:een pesueriin, mutta koska haluan pestä täysiä koneellisia, teen välillä kompromisseja. Pesen aika usein 50 C:ssa, mikä tosin taitaa olla varsin kerettiläistä. En tosin ole kyseisellä konstilla saanut vaatteita pilalle. Omalla riskillä pesen siis viidessäkympissä. Pyykkimokani liittyvät yleensä villavaatteiden kutistumisiin. Ne kun eivät välttämättä kestä edes sitä 40 astetta. Villavaatteet on viisainta pestä käsin tai sitten erityisellä villaohjelmalla. Värjääntymisiäkään ei ole viime aikoina ole pahemmin sattunut. Pahimmat värjääjät ovat havaintojeni mukaan tummanpunaiset tekstiilit, joiden kanssa saa vaaleasta pyykistä makean vaaleanpunaista.

Energiansäästö

Pyykinpesua ympäristöystävällisesti

Kun pesulämpötila nousee 40 asteesta 60 asteeseen, energiankulutus kaksinkertaistuu.

Energian säästö on tärkeä juttu, mutta jos pyykki on kovin likaista, en tingi pesulämpötilasta. Vähemmän likaisia tekstiilejä voi toki pestä alemmassa lämpötilassa. Energiankulutukseen voi vaikuttaa myös sillä, että pesee täysiä koneellisia eikä turhaan pese lähes puhtaita vaatteita. Kuinka usein nakkaat vain vähän pidetyn vaatteen pyykkikoriin?

Vauvan vaatteet ja kestovaipatMartoilta löytyvät ohjeet myös vauvan pyykin ja kestovaippojen pesuun:

Vauvan pyykin pesuvinkkejä

Vauvalle kannattaa hankkia vaatteita, jotka kestävät vähintään 60-asteen pesun. Monet tahrat ja mikrobit eivät lähde pois 40-asteen pesussa.

Kestovaippojen pesua Martat ohjeistavat näin:

Kestovaipoilla säästää rahaa ja vähentää jätettä

Noudata pesuohjeita

  • Esimerkiksi villavaipat pitää usein pestä käsin tai hellävaraisella villaohjelmalla korkeintaan 30 asteessa.
  • Monet vaippahousut saa pestä korkeintaan 40 asteessa.
  • Bakteerit eivät kuole alle 60 asteen pesussa. Pese vaipat välillä myös 90-95 asteessa.
  • Suosi hajusteettomia pesuaineita.
  • Huuhtele vaipat käytön jälkeen. Älä käytä huuhteluaineita.
  • Laita vaipat esimerkiksi kannelliseen kylmävesisankoon odottamaan pesua. Voit laittaa sankoon myös tilkan etikkaa.
  • Kastuneet villaiset vaippahousut puhdistuvat tuuletuksella, mutta pese ne silloin Marseille-saippualla tai villan pesuun tarkoitetulla pesuaineella.
  • Uudet vaipat kannattaa pestä kerran ennen käyttöä.
  • Muista, että vaippojen imukyky paranee vasta käytössä pesujen myötä, joten ensimmäisillä käyttökerroilla vaippaa on vaihdettava tiuhemmin.
Käytin aikanaan kestovaipparumbassa ämpärisäilytystä. Kippaisin koko sisällön vesineen pyykkikoneeseen ja tyhjennys päälle, jonka jälkeen pyöräytin pesuohjelman - siis sen kuusikymppinen. Kippauskonsti on kätevä, jos on päältätäytettävä kone. Vielä kun joku keksisi, miten puhtaan pyykin saisi yhtä kätevästi kaappiin.

Puiset pyykkipojat ovat jotenkin sympaattisempia kuin muoviset, vai mitä mieltä olette?

Muuta luettavaa:

Kuva: Roy Montgomery, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä

11 kommenttia :

kte kirjoitti...

Nopealla laskutoimituksella meille pitäisi hankkia 7 likapyykkikoria: vaaleat 40 ja 60, tummat 40 ja 60, punaiset 40 ja 60, sitten erikseen vielä 30 asteen pyykit.. joista osa on punaisia.. eli 8 koria tarvittaisiin. Plus vielä kestovaipoille vaikka ämpäri. MUTTA jotkin noista vaatteista sitten joutuisivat odottamaan pitkiäkin aikoja pesua, jotta saisivat kavereita pyykkikoneeseen, eikä likaisena ole hyvä niitä vaatteita kovin pitkään pitää (varsinkaan kosteina).

Jännä havainto on, että meillä vauvan pyykki on kyllä pääsääntöisesti 40 asteen pyykkiä, hyvin harvoissa on 60 asteen merkintä. Ulkomaalaisissa lasten vaatteissa tosi monessa on 30 asteen merkintä!

Huh, muutenkin pyykinpesu on aika luovimista - mutta no joo, onneksi on kesä ja pyykki kuivuu nopeasti ulkona.. jos sen sinne joskus vauvan kanssa saisi vietyä.. ja haettua aina ajoissa ennen sadetta!

Mut kiitti postauksesta!

kte kirjoitti...

Ai niin. Ja pyykkipojista (miks aina pojat??) vielä: puiset on kyllä kestäviä, meillä on joitakin oman kodin peruja, varmasti reippaasti yli 20 vuotta vanhoja, eivätkä ole menneet miksikään, kun taas monet muoviset ovat katkeilleet jo joidenkin käyttökertojen jälkeen. Mut vähään aikaan en ole käyttänyt pyykkipoikia lainkaan, koska niistä jää vaatteisiin ikävät jäljet, ja jos jokin vaatekappale narulta sattuu tippumaan, niin puhdas ruoho sitä ei ehdi liata ;)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ei kai nyt sentään seitsemää koria? Meillä on vain yksi pyykkikori, josta lajittelen ja pesen isoimman kasan. Kasoja tulee normaalisti kolme: tummat, vaaleat ja lakana/pyyhepyykki. Punaiset pesen tummien joukossa, jos ei ole riittävästi yksistään pestäväksi. Lajittelu jälkeen päätän pesulämpötilan (40, 50 tai 60). Kuudenkympin vaaleat voi pestä vaaleiden lakanoiden kanssa. Sukat eivät tiedä kenen kanssa pyörivät. :)

kte kirjoitti...

No ei ehkä seitsemää koria, mutta nyt kyllä yleensä laitan punaiset, vaaleat, tummat ja 30 asteen pyykit erilleen, lisäksi lakanat/pyyhkeet/isot jutut, mutta käytännössä suurin osa on kuitenkin samassa kasassa. Jos kestovaippoja nyt kuitenkin alan pestä siinä 60 asteessa, niin järkevämpää on alkaa lajitella jo koriinlaittovaiheessa erilleen 60 asteen pyykit vaipoille kaveriksi. Nyt olen vaatteet pääsääntöisesti pessyt neljässäkympissä. Meillä ei taida olla edes mitään 50 asteen ohjelmaa..?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Pyykinlajittelussa - kuten monessa muussakin asiassa - ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua.

Tuo lämpötilan muuttaminen voi tosiaan joissakin koneissa olla mahdotonta. Vanhassa koneessamme sai lämpötilan valita vapaasti, uudessa on valmiina ohjelmat. Miehen kotona on koneessa valmiit ohjelmat, mutta lämpötilaa voi alentaa lisävalinnalla. Niiden mukaan mennään.

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen kantapään kautta oppinut, että hyvän lastenvaatteen tuntee pesulämpötilasta(kin): saako sen pestä 60 asteessa. Nimittäin porkkanasose (jossa on ruokaöljyä) ei hevin lähde irti ilman korkeaa lämpötilaa.

Pyykinpesuohjelmista - kannattaa lukaista oman koneen käyttöohjeet, omassa Mielessäni vain valko/kirjopesuohjelmiin voi laittaa täyden 5 kilon kuorman. Hienopesuohjelmaan puolet vähemmän, ja villapesuohjelma taisi olla vain yhdelle kilolle pyykkiä!! (Liian paljon pyykkiä > pesuaine ei huuhtoudu pois, koska nykykoneet ovat niin energia- ja vesipiheiksi optimoituja.)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Tahroihin tepsii myös auringovalo. Porkkanaiset vaatteet ulos auringonpaisteeseen kuivumaan ja tahrat vaalenevat. Aurinko haalistaa.

Oman koneen ohjeet kannattaa tosiaan lukea. Itse taidan käyttää vähän laiskasti erilaisia pesumahdollisuuksia. Vesipiheys voi tosiaan jättää pesuainejäämiä vaatteisiin. Tästä lisää fosfaattipostauksessa...

Annimaria kirjoitti...

Mä pesen kyllä melkeen kaiken pyykin kolmenkympin pikaohjelmalla, ihan puhtaiksi tulevat. Kun ei nuo normaalin arkikäytön vaatteet kirjastossa päivät istuvalla opiskelijalla niin kamalan likaisia ole. Vaaleita lakanoita pesen välillä kuudessakympissä, värilliset menee yleensä neljäänkymppiin, niin voi laittaa sukat sun muuta sinne samalla. Ihmiset usein stressaa tällaisista jutuista ihan liikaa, ei musta kotivaatteiden tarvi olla desinfioituja.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Olet Anni aivan oikeassa, ihmiset stressaa ihan liikaa kaikenlaisilla jutuilla. Kotivaatteiden tai kodin ylipäänsä ei tarvitse olla desinfioitu.
Jos vaatteet eivät ole kovin likaisia, matalampaa lämpötilaa voi hyvin käyttää. Kolmenkympin pikapesu pyörii meilläkin joskus. Mutta kun taloudessa on pari poikaa, niin sellaista vain vähän likaista pyykkiä ei tahdo olla.

Unknown kirjoitti...

Koneessa kannattaa käyttää valkopesuohjelmaa silloin tällöin, varsinkin jos käyttää zeoliittipitoisia pesuaineita. Jos kodissa ei käytetä valkoisia lakanoita tai pöytäliinoja, koneen voi käynnistää tyhjänä, jotta kone ja letkut puhdistuvat 95 asteessa.
t.Marja

Ps. Eräs kodinkonemyyjä kertoi, että nykyisin kun käsketään käyttää sirtuunahappoa ym.puhdistusaineita astianpesukoneessa, letkut eivät kestä kyseisiä aineita ja alkavat vuotamaan..kirjoitin tästä siksi, kun lehdissä on viime päivinä kerrottu koneiden vesivahingoista

Kemikaalikimara kirjoitti...

Pesu kuumalla tosiaan puhdistaa koneen. Se kannattaa tehdä, jos kone haisee.

Tuota kodinkonemyyjän kommenttia epäilen. Konetiskiaineet ovat vahvasti emäksisiä. Sitruunahappokäsittely tehdään vain silloin tällöin, eikä senkään pitäisi letkuja hajottaa. Meillä vuoti ihan hiljattain tiskikoneen muovinen putki.Kyse on siitä, että koneen valmistajat säästävät. Vaikka putki olisi koneen sisällä metallinen - siis se osa joka näkyy, kun avaa luukun, koneen takana materiaali vaihtuu muoviksi. Liitoskohdat ovat aina riskipaikkoja.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails