Kemikaalikimara: Desinfioitu viemäri?

keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Desinfioitu viemäri?

Lattiakaivo lemahtaa ja kun kantta raottaa, siinä roikkuu harmaa limalötkäle? Yritätkö nitistää olion vahvoilla aineilla? Löyhkäävään lattiakaivoon reilu loraus hypokloriittia? Turhaa hommaa.

Helsingin Sanomissa oli jokin aika sitten mainio artikkeli "Kaikki mitä et ole halunnut tietää siivouksesta". Jutussa käydään läpi kodin kymmenen pahinta bakteeripesää ja miten ne puhdistetaan. Lattiakaivosta riitti juttua toiseenkin numeroon, kun eräs lukija tiedusteli, voiko klooripitoisia aineita käyttää teräksiselle lattiakaivon kannelle. Metallinen kansi ei ole klooripitoisesta puhdistusaineesta moksiskaan, mutta muuten desinfioivien aineiden käytössä ei ole mieltä.

Lattiakaivoon kertyy hiuksia, hilsettä, pölyä, saippuaa ja ties mitä. Möhnäkerros on erinomainen kasvualusta mikrobeille. Lattiakaivon saa pidettyä parhaiten siistinä, kun avaa kannen, nyppii hiustupsut pois ja harjaa sekä kannen että itse kaivon vaikka vanhalla tiskiharjalla ihan tavallisella yleispesuaineella. Desinfioivien aineiden käytöstä ei ole hyötyä, sillä lattiakaivoon jää joka tapauksessa jonnekin nurkkaan mikrobeja. Loratuksella desinfioivaa pesuainetta ei mikrobikantaa saa millään tuhottua ja ensimmäinen vesivirtaus tuo sinne lisää bakteereja lattialta. Klooripitoisten ja muiden desinfioivien aineiden käyttö vain lisää viemäriin ja jätevedenpuhdistamolle menevää kemikaalikuormaa. Rohkeasti vain ongelmakohteiden kimppuun, mutta ilman vahvoja aineita.

Kuva: quinn.anya, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails