Kemikaalikimara: Ravintolisässä maksavauroita aiheuttavaa lääkettä

keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Ravintolisässä maksavauroita aiheuttavaa lääkettä


Evira tiedottaa tänään Fortodol-valmisteesta, jonka on todettu Ruotsissa aiheuttaneen maksavaurioita tuotteen sisältämän nimesulide-lääkeaineen takia. Tuotetta on myyty myös Suomessa, mutta tiettävästi viallista erää ei ole tuotu tänne.
Maksan hyvinvointia tukeva tuote toimiikin maksavaurioiden aiheuttajana.
Terveystuotteet.net kertoo valmisteesta näin:
"Fortodol on luonnollinen vaihtoehto särkyjen ja kipujen lievittäjäksi, silloin kun kolottaa. Tuotteen sisältämä kurkumiini on lääkeyrtti kurkuman tärkein vaikuttava aine ja sitä on käytetty Ayurveda -lääketieteessä sen antioksidanttisten, antikarsinogeenisten ja anti-inflammatoristen vaikutusten
vuoksi. Kurkumiinilla on todettu tulehduksia vähentäviä ja nivelten liikkuvuutta parantavia vaikutuksia. Fortodolin toinen vaikuttava aine fenyylialaniini on yksi välttämättömistä aminohapoista, jota meidän pitäisi saada päivittäin ravinnosta. Sitä tarvitaan endorfiinien eli hyvänolon hormonien
aineenvaihduntaan. Endorfiinit toimivat kehon omina, luontaisina kivunlievittäjinä.

Vuorokausiannos (1-2 kapselia) sisältää:
250-500 mg fenylalaniinia
250-500 mg kurkumiinia

Fortodol on vatsaystävällinen ja maksan hyvinvointia tukeva.Laktoositon,
sokeriton, hiivaton ja luontaisesti gluteeniton. Kapselin kuori on kasviperäinen."


Ravintolisillä ei ole samanlaista valvontaa kuin lääkkeillä, joten tuotteet voivat sisältää jotain muuta kuin mitä on tarkoitettu. (Toisaalta lääkeväärennökset ovat yleistyneet, joten esimerkiksi Afrikasta, Etelä-Amerikasta tai Aasiasta ostetut lääkkeetkin voivat tuottaa yllätyksiä. )
Ravintolisien käytössä onkin syytä käyttää harkintaa sekä noudattaa Eviran ohjeita:
  • Noudata aina pakkauksessa olevaa käyttöohjetta.

  • Käytä vain kuureina. Muita kuin vitamiineja, kivennäisaineita tai rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä on turvallisinta käyttää aina kuureina, sillä niiden jatkuvan käytön pitkäaikaisvaikutuksia ei ole yleensä tutkittu. Luontaistuote tai luonnosta peräisin oleva tuote ei tarkoita samaa kuin turvallinen.

  • Vältä useiden ravintolisien päällekkäiskäyttöä.

  • Kerro ravintolisän käytöstä aina lääkärillesi. Erityisesti, jos sinulla on jokin perussairaus, keskustele hoitavan lääkärin kanssa ennen ravintolisän käytön aloittamista. Näin taudinmäärityksessä ja hoidossa osataan ottaa huomioon ravintolisän käyttö sekä mahdolliset lääkkeen ja ravintolisän yhteisvaikutukset.

  • Varmista soveltuvuus lapselle. Ennen kuin annat ravintolisää lapselle, varmista sen soveltuvuus lapselle esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiselta. Lapsi voi reagoida tuotteeseen eri tavalla kuin aikuinen.

  • Ilmoita mahdollisista haittavaikutuksista. Jos saat tai epäilet saaneesi ravintolisästä haittavaikutuksia, ota yhteyttä lääkäriin tai kerro oireistasi apteekin henkilökunnalle. Lääkealan ammattilainen kirjaa oireesi ja lähettää kuvauksen tiedoksi valvontaviranomaiselle. Kerro haittavaikutuksista myös oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaiselle.

  • Älä osta ravintolisiä tuntemattomalta taholta. Ostamalla suomalaisesta kaupasta, luontaistuotekaupasta tai apteekista ravintolisiä, tiedät mihin ottaa yhteyttä, jos et ole tyytyväinen tuotteeseen. Tuntemattomalta taholta internetistä tai postimyynnistä ostaminen voi olla riski.

Vaikka yhden ravintolisän käyttäminen voi olla turvallista, saattaa monien tuotteiden samanaikainen käyttö rasittaa elimistöä. Luonnollisissa tuotteissa on haitallisia aineita. Maksa voi joutua lujille... Ravintolisiä käyttävät muuten eniten ne, jotka yleensäkin syövät monipuolisimmin.

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails