Kemikaalikimara: "Meikkikohu" jatkuu

tiistai 23. marraskuuta 2010

"Meikkikohu" jatkuu

Mediassa vellova "meikkikohu" jatkuu. YLE:n aamu-tv:ssä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heli Malm HYKSistä kommentoi YLE:n aamutv:ssä "meikkauskieltoa", jota Uusi Suomi siteeraa:
"Malmin mielestä odottavia äitejä olisi hyvä muistuttaa neuvoloissa siitä, että liiallinen meikkaaminen ei välttämättä ole hyväksi. Virallinen suositus vähentää meikkaamista on kuitenkin Malmin mielestä tarpeeton.
- Esimerkiksi hyvin voimakkaasti hajustettujen vartalovoiteiden käyttöä kannattaa välttää [raskausaikana], koska siitä voi jotain imeytyä verenkiertoon. Sitten tuoksut ovat sellaisia, joissa voi olla kemikaaleja, hän lisää.
Lisäksi Malm ei suosittele päivittäistä kynsien lakkaamista raskausaikana, koska joistain kynsilakoista on löytynyt haitallisia kemikaaleja. Myöskään hiuksia ei kannata värjätä toistuvasti raskausaikana.
Malmin mukaan haitallisesti hormonitasapainoon vaikuttavia meikkiaineita ovat esimerkiksi ftalaatit, parabeenit ja bisfenoliyhdisteet."
"Meikkikohu" alkoi Turun Sanomien artikkelista, johon haasteltiin paitsi professori Jorma Topparia. Uskon varsin vahvasti, että Toppari on tarkoittanut kosmetiikan käyttöä yleensä, mutta toimitus on repäissyt sinänsä hyvän artikkelinsa otsikkoon meikkaamisen.
Uuden Suomen jutun faktakulmassa todetaan näin:
"Näitä kohtuudella raskaana oleville

- Meikki
- Hajuvedet
- Hajustetut tuotteet, esimerkiksi voiteet
- Kynsilakka
- Hiusten värjäys
Yleissääntönä: Kohtuus kaikessa. Vältä turhaa altistumista kemikaaleille.
Lähde: Heli Malmin haastattelu"
Sama kohtuusohje pätee kyllä ihan kaikkiin, ei vain raskaana oleviin. Miksi pitää läträtä ylettömästi edellä mainittujen kanssa? Kyse ei ole mistään asketismista, vaan turhien asioiden karsimisesta. Meikata voi, niin teen itsekin. Kemikaalikimara on ajan hermolla. Olen kirjoittanut kaikista faktakulman asioista aiaisemminkin, katso lista tämän kirjoituksen lopussa.  Arvatkaapa muuten, miksi tämän blogin yläreunassa on lause: "Vain olennainen on tärkeää". Mikä on koko jutun ydinasia? Mikä on olennaista ja mikä epäolennaista? Luomiväri vai ihovoide, ripsiväri vai hiusväri? Keskustelusta on myös kokonaan jäänyt pois raskaana olevien tupakointi, jota pidetään yhtenä merkittävänä tekijänä siittiökatoon.
Klikkausten kosiskelu on muuten nykyisin sangen läpinäkyvää. Lukekaapa Uuden Suomen artikkeli ja miettikää sen jälkeen otsikkoa. Mielestäni jutussa ei puhuta kieltolistasta, vaan vältettävistä asioista. "Näitä kohtuudella raskaana oleville" nimetään otsikossa "kieltolistaksi", toki lainausmerkeissä,  mutta silti.  Onko ihan pakko nykäistä joka toiseen otsikkoon sanat "kohu", "kielto", "paljastus" tai joku muu vastaava? Aletaanko puhua myös kohutoimittajista tai "toimittajista" toimittajien sijaan?
Lue myös

10 kommenttia :

Helena kirjoitti...

Toivottavasti shampoota ja hoitoainetta saa käyttää ja kasvojen akupainantaa (kun en yleensä paljoa meikkaa)? Ei kai nuo ole haitaksi raskaudelle, vielä en ole raskaana, mutta jos jonain päivänä..

Kemikaalikimara kirjoitti...

Sampootahan pidetään hiuksissa vain hetken ja se huuhdotaan pois, ihan samoin kuin hoitoainekin.
Akupainannassa ei varmaankaan käytetä mitään aineita?

Helena kirjoitti...

Akupainannassa ei käytetä mitään aineita mutta joitain kohtia ei saa painella raskaana, olikohan se vatsan alue?

Kemikaalikimara kirjoitti...

En valitettavasti tiedä. Nyt tarvittaisiin akupainantaa tuntevaa kertomaan.

Helena kirjoitti...

Itse olen jäänyt koukkuun tuohon kasvoakupainantaan. Ei tarvitse mitään ihmevoiteita kun akupainanta kosteuttaa ja virkistää kasvoja!

Salattu Minä kirjoitti...

Meikkejä varsinaisesti käytän aika vähän, mutta muita syntejä kyllä löytyy. Värjään hiuksiani ja kaiken lisäksi värjään niitä tummiksi. Toisaalta minulle psoriaatikkona tuo tuntuu vain tekevän hyvää kun päänahka tuntuu kun uudelta aina värjäämisen jälkeen ja hilse katoaa kun taikaiskusta, jos joskus on pidempi tauko värjäämisessä niin päänahka kyllä muistaa siitä ilmoittaa.

Hajustettuja vartalovoiteita käytän satunnaisesti. Ne ovat minulle niitä omia hemmotteluhetkiä ja kun en voi hajuvesiä käyttää lähes ollenkaan niin ainakin joskus on tunne, että tuoksuu hyvältä. Tuo tapa tarttui kun toimin siivoojana ja oli aivan uskomattoman ihanaa työpäivän jälkeen tulla kotiin, käydä suihkussa ja käyttää jotain ihanaa tuoksuvaa vartalooidetta.

Asiat tosin varmasti asettuu uuteen tärkeysjärjestykseen jos lapsia on tulollaan.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Salattu Minä: Henna voisi myös sopia ja auttaa iho-oireisiin.
Minusta voi aivan hyvin joskus hemmotella itseään. Kyse on suurista linjoista.

Salattu Minä kirjoitti...

Itseasiassa joskus nuorempana kun Hennaa kokeilin sain aikaiseksi vain ihan kamalan kutinan ja kirvelyn. :)

Anonyymi kirjoitti...

Eksyin sattumalta lukemaan varhaisemman postauksesi (http://kemikaalikimara.blogspot.com/2009/04/sim-finland-herasi.html) kommentteja ja siellä sanoit mineraalimeikeistä, että

"...monien tuotteiden sanotaan olevan puhtaita luonnontuotteita. Luonnontuotteet sisältävät kuitenkin runsaasti epäpuhtauksia sen varsinaisen väripigmentin lisäksi. Periaatteessa mineraalimeikkien pigmentit ovat pitkälti samoja kuin ns. normaalimeikeissä"

Olen huomannut, että violetit luomivärit aiheuttavat minulle kutiavat ja punoittavat luomet. Kaksi oireita aiheuttaneista merkeistä on "vähän parempaa" kosmetiikkaa eli ei markettikamaa ja kolmas on mineraalimeikki, joka perustuu omien sanojensa mukaan 100 % luonnollisiin mineraaleihin. Voisiko kyse olla siitä, että olen herkistynyt kyseiselle pigmentille ja sen epäpuhtauksille? Ennen ajattelin, että "hyvistä" merkeistä huolimatta luomivärien laadussa oli jotain vikaa, mutta ilmeisesti kyse ei olekaan siitä. Ehkä teen ihmiskokeen ja katson, saanko jostain neljännestä violetista luomiväristä myös oireita..

Pitäisi varmaan luoda nimimerkki, kun silloin tällöin kommentoin hyviä kirjoituksiasi.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Anonyymi: Minulla on sama ongelma. Saan jostakin - en tiedä mistä - kutisevat silmät. Kutina tulee välittömästi, kun laitan vääränlaista ripsiväriä tai luomikynää. Olen testannut hypoallergeenisia tuotteita, ei käy. Sen sijaan randomilla halpahallin alekorista nappamani ripsari ei aiheuta mitään oireita. Syynä voi siis olla esimerkiksi epäpuhtaus värissä tai jokin pigmentti. Sinulla se voi olla juuri mainitsemasi violetti, tai sitten joku muu.
Samoin minulla on juuri nyt käytössä luonnonkosmetiikkasarjasta puhdistusaine, jonka käyttö on silkkaa kärsimystä. Haju ottaa sekä nenään että silmiin. Jonkun muun mielestä tuote voi olla aivan kelpo. Tästä syystä en blogissani tee "testejä" tai ylipäänsä pahemmin kerro tuotteista. On liian subjektiivista. Kerron mieluummin yleisellä tasolla, mitä aineita kannattaa vältellä.
Tuotteista puhun, jos valmistaja tai myyjä esimerkiksi mainonnassaan harhauttaa kuluttajaa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails