Bongasin Facebook-kaverini päivityksistä oheisen linkin, jonka päätin laittaa teidänkin nähtäväksenne. Kuvat ovat Kiinasta, jossa ympäristönsuojelun taso on jossakin ties missä - tai voidaanko edes puhua ympäristönsuojelusta? Kyseessä on pikemminkin saastuttamisen maksimointi. Teollistumisen huumassa unohdetaan ympäristö, ihmiset, lapset. Saasteilta ei pääse suojaan. Järkyttävää katseltavaa. Näiden Lu GuangIn ottamien kuvien katsomisen jälkeen omat murheet tuntuvat taas niin kovin, kovin pieniltä.
Pölyn hengittäminen sairastuttaa 1-2 vuoden työskentelyn jälkeen. Monet siirtotyöläiset tulevat töihin köyhiltä alueilta. (10 huhtikuuta 2005).
Pölyn hengittäminen sairastuttaa 1-2 vuoden työskentelyn jälkeen. Monet siirtotyöläiset tulevat töihin köyhiltä alueilta. (10 huhtikuuta 2005).
Jiangsun maakunnassa Changshun kaupungin fluorikemikaaleja valmistavan laitos olli velvollinen keräämään ja käsittelemään jätevetensä. Sen sijaan, että olisi rakennettu puhdistuslaitos, viemäriputkea jatkettiin 1500 metriä Yangtze-jokeen, jonne jätevesi lasketaan. (11 kesäkuuta 2009).
Katso lisää kuvia
Katso lisää kuvia
- Amazing Pictures, Pollution in China, China Hush
- Alkuperäinen lähde: Fengniao
10 kommenttia :
Mulla ei ole sanoja.
Heitänpä kans blogiin juttua...
Maria, hyvä että heität, sillä onhan nämä tosi järkkyjä juttuja.
Teemalta tuli vähän aika sitten asiaa sivuava ohjelma Teolliset maisemat. Ohjemassa on Edward Burtynskyn kuvia Kiinasta, niitä valtavia muutoksia, jota teollistuminen aiheuttaa. Yhtenä kohteena on Kolmen rotkon -pato, jonka tieltä uudelleen asutettiin miljoona ihmistä.
Harmi, että ko. ohjelmaa ei voi katsoa Areenasta. Täytyy varmaan pyytää uusintaa.
http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/teolliset-maisemat
Jotenkin musta tuntuu että Kiina ei ole suinkaan ainoa kehittyvä maa jossa näin on käynyt ja käy. Muistelisin että jo ollessani koulussa historian tai yhteiskuntaopin tms. tunneilla puhuttiin siitä miten teollistuvat kehitysmaat saastuttavat pahiten. Siinä vaiheessa kun vahinko on jo tapahtunut aletaan sitten miettiä että voisiko hommalle tehdä jotain. Samanlaisia kuvia varmasti löytyisi myös Intiasta ja Bangladeshistä.
Tuo on kamalaa. Vaikka sikäli arvostankin kovasti pyrkimystä vähentää päästöjä täällä ja pitää paikat puhtaana niin pistää miettimään, että jos ei tiukennettaisi ihan niin paljon niin pysyisikö teollisuutta enempi täällä... Koska meikäläiset standardit on kuitenkin nykyisellään ilman kiristämisiäkin järkyttävän paljon paremmalla tolalla kuin tuolla.
Ettei päädyttäisi tilanteeseen joka tuo mieleen siivouksen jossa roskat heitetään toisen pihalle.
Onhan täysin piittaamatonta saastuttamista nähty Suomessakin. Ja sitäkin näkee sitä, että joku heittää tahallaan biojäteastiaan muovisen kokispullon. Ulkoilutin äsken roskat ja eikös sekajäteastiassa ollut pino lehtiä. Paperinkeräys olisi ollut kolmen metrin näännyttävän pitkän matkan takana.
Ehkä absurdein ympäristöön ja ihmisiin liittyvä näkemäni kuva on jostain kirjasta, jossa neuvostoliittolaiset rautatietyömiehet grillasivat makkaroita palavalla renkaalla. Jonkin ison ajoneuvon, traktorin tai kuorma-auton renkaalla.
Ei tarvitse Kiinaankaan asti lähteä etsimään teollisuuden ympäristötuhoja. Suomen entisessä käsivarressa Nikkelin kaupungissa hyrrää metallisulattamo, jonka rikkidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin kaikkien Pohjoismaiden yhteensä. Miesten oletettu elinikä kaupungissa on 38 vuotta.
http://www.barentsobserver.com/index.php?id=4770184&xxforceredir=1&noredir=1
Venäjällä miesten keski-ikä on ymmärtääkseni muutenkin samaa luokaa tolkuttoman dokaamisen vuoksi.
Onko päästöjen vaikutusta noin matalaan elinikäennusteeseen tutkittu?
Rhia ja snaamakko: Näinhän se menee, Euroopassa Ruhr, Brasisiliassa Cubatao, Venäjällä Nikkel, jne. jne.
Meillä säädökset ovat paljon tiukemmat, mutta onhan Suomessakin ollut jätesoppia. Valkeakoskelta kotoisin olevana muistan kyllä 70-luvun Vanajaveden kalakuolemat. Eikä siitä ole kauaakaan, kun Lokapojat laskivat kuormansa ojaan. Osataan sitä täälläkin.
Ari: Tuo roskien lajittelemattomuus on ihan samaa asiaa, mutta pienemmässä mittakaavassa.
Ja venäläiset kyllä osaavat pilata terveytensä ilman ympäristösaasteitakin. Onko niiden vodkapulloissa jo suljettavat korkit, vai pitääkö tyhjentää koko pullo kerralla?
Kannattaa muistaa, että me kuluttajat voimme hieman vaikuttaa. Ennen seuraava ostosta kannattaa katsoa mitä siinä Ralph Laurenin paidan pesulapussa, lapsen lelulaatikossa tai kirjan takakannessa sanotaan. Todennäköisesti Made in China / Printed in China.
Mikäli on pakko ostaa kuukausittain edullisesti trendirättejä niin lopputulos voi olla sama kuin Anjan valokuvissa :(
Kuluttajat voivat vaikuttaa.
Sain muinoin lahjaksi pinnoitetun wokkipannun made in China. Pinnoite kuoriutui jo toisella käyttökerralla. Tuote oli kelvoton, ja todennäköisesti se teflon-tyyppinen pinnoite oli valmisettu jossain yllä olevan kuvan kaltaisessa laitoksessa.
Lähetä kommentti