Tiedän joitakin lukijoita kiinnostavan stevian. Nyt se on sitten hyväksytty EU:ssa. Steviaa saa käyttää makeutusaineena kaikissa 27 EU-maassa. Hyväksyntä julkaistaan virallisesti maanantaina 14.11.2011.
Steviasta löytyy hyvä yhteenveto Pronutritionist-sivustolta. Kannattaa lukea koko juttu sieltä.
Steviasta löytyy hyvä yhteenveto Pronutritionist-sivustolta. Kannattaa lukea koko juttu sieltä.
Stevia on yleisnimitys Etelä-Amerikasta peräisin oleville asteriskasvien heimoon kuuluville noin 150-300:lle yrttikasvilajikkeelle. Elintarvikekäytössä stevia on myös geneerinen nimi kasvin (Stevia Rebaudiana Bertoni) lehtien sisältämille makeille yhdisteille, glykosideille. Stevian glykosideista voidaa tuottaa elintarvikekäytössä kalorittomia makeutusaineita. Etelä-amerikan alkuperäiskansojen kerrotaan käyttäneen steviaa juomiensa makeuttamiseen ja terapeuttiseen käyttöön jo vuosituhansia. Elintarvikekäytössä stevian glykosideista yleisimpiä ovat steviosidi sekä rebaudiosidi A (Reb-A). Näistä yhdisteistä tuotetut kaupalliset, kalorittomat stevia-valmisteet voivat olla jopa 300-kertaa makeampia kuin sakkaroosi eli pöytäsokeri.
- Makeutusaine stevia vastaa luonnollisuustrendiin, 15. Mar. 2010
- EUROPE: EU approves stevia sweetener use, Just Food, 11 Nov 2011
- Kuva: Flickr, onezzzart, Creative Commons-lisenssi
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti