Kemikaalikimara: Stevia hyväksytty EU:ssa makeutusaineeksi

lauantai 12. marraskuuta 2011

Stevia hyväksytty EU:ssa makeutusaineeksi

Tiedän joitakin lukijoita kiinnostavan stevian. Nyt se on sitten hyväksytty EU:ssa. Steviaa saa käyttää makeutusaineena kaikissa 27 EU-maassa. Hyväksyntä julkaistaan virallisesti maanantaina 14.11.2011.

Stevia

Steviasta löytyy hyvä yhteenveto Pronutritionist-sivustolta. Kannattaa lukea koko juttu sieltä.
Stevia on yleisnimitys Etelä-Amerikasta peräisin oleville asteriskasvien heimoon kuuluville noin 150-300:lle yrttikasvilajikkeelle. Elintarvikekäytössä stevia on myös geneerinen nimi kasvin (Stevia Rebaudiana Bertoni) lehtien sisältämille makeille yhdisteille, glykosideille. Stevian glykosideista voidaa tuottaa elintarvikekäytössä kalorittomia makeutusaineita. Etelä-amerikan alkuperäiskansojen kerrotaan käyttäneen steviaa juomiensa makeuttamiseen ja terapeuttiseen käyttöön jo vuosituhansia. Elintarvikekäytössä stevian glykosideista yleisimpiä ovat steviosidi sekä rebaudiosidi A (Reb-A). Näistä yhdisteistä tuotetut kaupalliset, kalorittomat stevia-valmisteet voivat olla jopa 300-kertaa makeampia kuin sakkaroosi eli pöytäsokeri. 
Kasvia voi käyttää joko sellaisenaan, uutteena tai valkoisena jauheena, steviosidina. Minullakin on steviaa kaapissa, uutetta ja jauhetta. Ostin niitä aikanaan ihonhoitotuotteina, kun laadimme reseptejä keittokirjaan Laihdu ilman nälkää, Juhli hiilihydraattitietoisesti . Kirjaan tuli jälkkäreitä ja juomiakin stevialla makeutettuna. Sääli, että painos on loppu. Steviaa on tähänkin saakka saanut kasvattaa, mutta nyt sitä saa siis myydä ihan laillisesti makeuttamisaineena. Stevian E-koodi on sitten E 960, tieto täältä.
    Lue myös

    Ei kommentteja :

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails