Ruotsalaiselta kemikaaleja valvovalta viranomaiselta (Kemikalieinspektionen), on ilmestynyt esite koskien lelujen ftalaatteja. Läpyskä kannattaa lukaista läpi ja vaikka ruotsi olisi ruosteessa, voi silti kurkistaa kuvat. Ihan äskettäin kirjoitin esineistä ja niiden aiheuttamista riskeistä otsikolla " Myrkyllistä käyttötavaraa". Pohdiskelin jutussa myös lastenvaunujen ftalaattitestituloksia. Riskiin vaikuttaa se, paljonko aineita ja missä osassa tuotetta haitallisia aineita on.
Kemikalieinpektionen esitteen lopussa on havainnollisia kuvia, mitkä lastentarvikkeiden osat ovat ftalaattien kanssa kriittisiä sijaintinsa ja kokonsa puolesta. Esimerkiksi rattaiden edessä oleva tanko tai valjaiden soljet ovat sellaisia, että lapsi saa ne suuhunsa, mutta renkaat puolestaan eivät ole lapsen ulottuvissa.
Lapset laittavat suuhunsa muutakin kuin leluiksi tarkoitettuja esineitä. Kuvassa pieni poika leikkii pyykkipojilla. Nyrkkisääntönä voi pitää ainakin sitä, että PVC-muovi on ftalaattien lähde ja että tuote ei saa haista. Voimakas haju kertoo, että muovista irtoaa aineita.
- Ftalater i leksaker, Faktablad, Kemikalieinpektionen, September 2010
3 kommenttia :
Mistä tietää jos ftalaatteja on kosmetiikassa?
Kuluttajan on hyvin vaikea tietää, onko kosmeettisessa tuotteessa ftalaatteja vai ei. Ftalaatit ovat kosmetiikassa kiellettyjä, mutta silti ftalaattipitoisia tuotteita jää haaviin pistokokeissa, kuten esimerkiksi tästä esimerkistä käy ilmi. Tsekeissä on vedetty markkinoilta ftalaattipitoista kosmetiikkaa. Dietyyliftalaattia DEP on luvallista käytää alkoholin denaturoimiseen eli sitä voi olla esim. hajuvesissä.
Ja se edellä mainitsemani esimerkkisivu on tässä:
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=310
Lähetä kommentti