Käpylehmiäkö joulupakettiin, vai löytyykö jotain muuta yhtä eettistä? Kuluttaja-lehti pohtii, ovatko lelut leikin asia. Mikä on lelujen alkuperä, millaisesta materiaalista tehtyjä ja miten, käytetäänkö valmistuksessa lapsityövoimaa? Kuluttajalla ei ole keinoja selvittää lelun alkuperää. Tuskinpa myyjätkään tietävät. Vastuu on sillä, joka tavaran valmistuttaa tai tuo maahan. Viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksesta SASK:sta suosittelee valitsemaan tunnettuja brändejä, joiden on pakko kiinnittää huomiota valmistuksen eettisyyteen.
Lelujen turvallisuudesta annetaan ohjeeksi jättää huonolaatuiselta vaikuttavat lelut hyllyyn. Varottavia ovat terävät kulmat, tikut, naulan ja ruuvin päät, pienten lasten leluissa pitkät narut ja pienet irtoavat osat. Ipanoita ei pidä jättää leikkimään ilman aikuisen valvontaa. Voimakkaan hajuisia leluja ei myöskään kannata ostaa, sillä niistä voi irrota esimerkiksi ftalaatteja. Ikärajoituksia kannattaa noudattaa ja miettiä myös lelun puhdistamista. Leluissa pakollisena oleva CE-merkintä ei takaa lelun turvallisuutta, sillä merkintä on ainoastaan yrityksen oma ilmoitus siitä, että lelu täyttää turvallisuusvaatimukset. Se ei esimerkiksi edellytä viranomaistarkistusta.
Kuluttajavirasto on testauttanut leluja. Tulokset löytyvät sivulta: Joululelujen turvallisuutta valvottu 15. kerran: Viidesosassa testatuista leluista vakavia turvallisuuspuutteita. Puutteet ovat muun muassa tällaisia:Viidestä lelusta - kahden ammuslelusetin ammuksista, vauvan pallosta, nukkesetistä ja lääkärilaukkusetistä - löytyi liikaa ftalaatteja. Ftalaatit ovat yhdisteitä, joita käytetään muovin pehmittiminä. Koska osa ftalaateista on määritelty lisääntymiselle vaarallisiksi aineiksi, niiden käyttöä leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa on rajoitettu.
Vauvan pallosta löytyi ftalaatin lisäksi liikaa lyijyä. Myös ammusleluissa oli ftalaatin lisäksi muita vakavia turvallisuuspuutteita. Toisen ammusten suojuksina olevat imukupit irtosivat liian helposti, toisessa puolestaan oli 11-kertaisesti liian voimakas laser ja ammusten liike-energia oli liian suuri.
Turvallisuudeltaan vakavasti puutteellisia leluja olivat myös pehmoleluapina, josta löytyi liikaa lyijyä, nuppipalapeli, josta irtosi pieniä osia sekä kaksi naamiaisasua ja pehmohevonen, joissa oli standardin vastaisia naruja.
Sen mitä joululahjoiksi hankitte, hankkikaa hyvää ja laadukasta. Rikkoontuneiden lelujen paikka on roskis - ja kukapa sinne haluaa tavaraa heittää. Krääsätön joulu ei tarkoita lahjatonta joulua.
Miten olisi tällainen Rock'em Sock'em Robots? Rautaa vai roskaa?
Lue myös
Sata kehua
KEHU 88. Olen saanut kolme joululahjatoivetta, kaikki tosi järkeviä ja sopivat krääsättömään jouluun.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti