Kemikaalikimara: Villejä huhuja tatuointiväreistä?

maanantai 20. syyskuuta 2010

Villejä huhuja tatuointiväreistä?

Katsoin pitkästä aikaa Kuningaskuluttaja-ohjelman. Jaksossa oli pätkä tatuointiväreistä otsikolla "Tatuointiväreistä liikkuu villejä huhuja". Ohjelmassa haastateltiin tatuointitaiteilija Juho Juntusta. Lisäksi oli kyselty allergoista ihotautilääkäri Taina Hasanilta.
Tatuointitaitelija Juntunen heitti ilmaan lauseen  tatuointiväreistä liikkuvista villeistä huhuista. Juntusen mukaan väreissä on sanottu olevan virtsaa, automaaleja ja printterivärejä.Ensimmäistä väreissä tuskin on, eikä automaaleja sellaisenaan, mutta teollisuusväreistä ei kuitenkaan olla kaukana. Hain asiasta huhuja tarkempaa tietoa ja löysin vuonna 2002 Tanskassa tehdyn selvityksen tatuointiväreistä.  Selvityksessä todetaan näin:
A total of 17 pigments have been identified in the products for which information has been received. These pigments are all generally used industrial pigments and they are not different from the ones used within other lines of businesses. Inorganic pigments like iron oxide and titanium oxide as well as organic pigments of the types azo, phthalocyanine, acridine and naphthol and carbon black are used.
No assessment has been made of the health risks in connection with the use of the pigments for this purpose.
Teollisuuspigmentit ovat teollisuuspigmenttejä. Ne on tarkoitettu maaleihin, lakkoihin, muoviin ja muihin vastaaviin. Niitä ei ole tarkoitettu ihmisen nahan alle, eikä pigmettejä ole testattu kyseistä tarkoitusta varten.  Selvityksessä otettiin yhteyttä pigmenttivalmistajiin, jotka totesivat, että he eivät valmista pigmenttejä erityisesti tatuointitarkoituksiin.
Vuonna 2008 annettiin tatuointiväreille suositukset, joissa kerrotaan, mitä haitallisia pigmenttejä ei saa käyttää tatuointiväreinä. Osa pigmenteistä on siis kieltolistalla ja värien epäpuhtauksille on annettu raja-arvot. Suuntaus on oikea ja edistystä on tapahtunut, vaikka suositus ei ole lain veroinen. Lainsäädäntöä ollaan kuitenkin tekemässä. Vastuulliset värivalmistajat noudattanevat ohjeistusta. Tuoretta selvitystä uusien ohjeistusten noudattamisesta ja värien laadusta ei ainakaan toistaiseksi ole tullut vastaan.

Tatuoijien joukossa on ammattilaisia, jotka tietävät miten toimia. Käytännössä kuka tahansa - vaikka minä - voisin hankkia tatuointivärejä ja alkaa nakuttaa niitä kavereiden nahkaan. Kaverit tosin ovat sen verran fiksuja, että tuskin antaisivat minun tehdä sitä. Tatuointeihin liittyy allergiariskin lisäksi myös infektioriski. Ihotautilääkäri Hasan totesi allergian voivan ilmaantua vasta vuosien kuluttua.

inking ipo color picker tattoo
Kuva: Flickr, micaeltattoo, CC-lisenssi
Jotenkin tatuointivärejä koskevassa keskustelussa pelataan eri säännöillä kuin esimerkiksi kosmetiikkakeskustelussa, jossa käydään tarkasti läpi INCI-listoja ja kritisoidaan välillä sangen harmittomiakin aineita. Tatuointivärit puolestaan jäävät elimistöön koko eliniän ajaksi, joten niiden suhteen tarkkuus olisi enemmän kuin paikallaan. Voidaanko olettaa, että elantonsa tatuoinneilla hankkiva henkilö, sanoisi väreissä olevan jotain haitallista? Tatuointivärikeskustelussa näyttää riittävän tatuoijan vakuutus, että homma on hoidossa.  Tatuointitaiteija Juntunen ei myöskään voine puhua ihan kaikkien kollegojensa puolesta. Tekijöitä kun on moneen lähtöön.
Lue myös

    Ei kommentteja :

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails