Kemikaalikimara: Kummallista kemiaa - margariiniko muovia?

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Kummallista kemiaa - margariiniko muovia?

Margariinia vai voita? Aiheesta voisi virittää armottoman tappelun, mutta jätetään väliin. Tässä blogissa ei käsitellä ravitsemusta, eikä siis myöskään käydä rasvasotaa. Ne taistelukentät ovat muualla. Ruoan kemia sen sijaan sopii kemikaaliaiheiseen blogiin mainiosti. Nappasin kaupassa matkaan sydänterveyttä käsittelevän margariinimainosvihkosen. Eipä lehdykässä mitään uutta ja ihmeellistä ollut - paitsi ruoan ja terveyden myyteistä kertovalla sivulla. Tekstissä käsitellään kaikkiaan neljää myyttiä. Kolme niistä kumoamisyrityksineen menevät ravitsemuskeskustelun puolelle. Kärjistyksiä kun tehdään puolin ja toisin. Neljäs myytti kuuluu näin:
"Margariinissa on muovikuulia"
Harvoista elintarvikkeista levitetään yhtä paljon huhuja kuin margariinista. Huhu muovikuulista on kiertänyt kymmenisen vuotta, eikä se tietenkään pidä paikkansa. Margariinista on levitetty myös muita huhuja. Margariinissa ei kuitenkaan ole mitään, mitä ei olisi useissa muisssakin elintarvikkeissa. Margariinin sisältämä kasviöljy saadaan ja puhdistetaan samalla tavalla kuin kaikki muut öljyt, ja sitä on useissa elintarvikkeissa.
Väittääkö siis joku, että margariinissa on muovirakeita? Tein pienen haun sanoilla margariini + muovi. Melkoista juttua tosiaan löytyi. Sanon siis jo etukäteen, että seuraavat jutut eivät pidä paikkansa. Väittämät ovat peräisin eri lähteistä. 
No tuota, voit nauraa vain omalle epätietoudelle, että mitä se margariini oikeasti on. Sivuraiteilta voidaan sanoa että margariini on vain yhden molekyylin päässä muovista.  

Oivariini on samaa muovia kun ne muutkin, ei siinä enää ole voita.   

Margariinit muistuttavat kemialliselta koostumukseltaan enemmän muovia kuin ruokaa.  

Kun tietää että mitä vähärasvaisempi, sitä enemmän tuotteessa on vettä ja kun vielä peruskemiasta tietää sen, että rasva ja vesi eivät sekoitu keskenään ilman kokolailla vahvoja teollisuusliuottimia, lienee selvää, että mitä vähemmän rasvaa, sitä enemmän teollisuuskemikaaleja, lopun ollessa vettä. Hyvää ja ravitsevaa lisäainetta, siis. Veden ja teollisuuskemikaalin seos ei ole terveellistä millään mittarilla, vaan seos on teknisesti lähinnä muovia tai selluloossaa, riippuen käytetyistä kemikaaleista.
    Margariini koostuu kasviöljystä ja kasvirasvoista. Tuotteesta riippuen margariinissa on vaihtelevia määriä vettä.  Rasva ja vesi eivät sekoitu keskenään, joten margariinien valmistamisessa tarvitaan emulgaattoreita. Emulgaattoreina käytetään rasvahappojen mono ja digyseridejä tai  lesitiiniä. Lesitiineistä on käytetty eniten soijalesitiiniä. (Tohtori.fi sivuston yhteenveto lesitiinistä). Emulgaattorit eivät siis ole teollisuusliuottimia. Emulgaattorit saavat vesipisarat jakautumaan tasaisesti rasvaan. Muovia margariinit eivät siis ole. Oivariini ja muut vastaavat tuotteet ovat puolestaan rasvaseoksia. Rasvaseos on yleisnimitys sellaisille levitettäville ravintorasvoille, joiden valmistuksessa käytetään sekä voita että kasvirasvoja/kasviöljyjä.

    Kevyttmargariinien terveellisyyttä voidaan arvioida ja kritisoida, mutta ihan kaikkia tarinoita ja tarkoistushakuista informaatiota ei  silti kannata uskoa.  Kritiikkiin tarvitaan perusteita, ei mitään urbaanilegendoja, joitta netti on pullollaan.
    Alla yksi esimerkki propagandapuheesta. Vakuuttavaa, vai mitä? Sikariherra puhuu myös muovista....



    Lue myös
    Sata kehua
    KEHU 60. Kehut menevät laadukkaille öljyille sekä voille, jonka maku on jäljittelemätön.

    6 kommenttia :

    Jokivaris kirjoitti...

    Enpä ole tuota muovijuttua aiemmin kuullutkaan. Tulee mieleen että joku on vetänyt peruskoulun kemian pohjalta vähän pitkälle meneviä johtopäätöksiä tähän tyyliin:

    1. Muovi tehdään maaöljystä.
    2. Margariini tehdään kasviöljystä.
    --> Margariinin täytyy siis olla kasviöljystä tehtyä muovia.

    Looginen päättelyketju, eikö vain? :)

    Kemikaalikimara kirjoitti...

    Jos osaa peruskoulun kemian, ei väitä margariinia muoviksi. :)

    MahaTar kirjoitti...

    Kai siitä kasviöljystäkin muovia saa aikaiseksi...

    Tosin: omassa suussani on margariini maistunut kautta aikain karmealle. En tiedä, onko syynä suun kemia vai lapsuudenaikaiset tottumukset. Mutta joskus on livennyt valkovaseliinia huulista suun puolelle, ja voi jee, vähän niinkuin olisivat saman makuisia!

    -Massu

    Kemikaalikimara kirjoitti...

    Kyllä kasviöljystä saa aikaiseksi muovia, mutta näin ei tehdä margariinin kohdalla. Kritisoin sitä, että tuoteita kritisoidaan virheellisillä väittämillä.

    Unknown kirjoitti...

    Oletko kuullut sellaisesta väitteestä, että kun kasviöljyt ovat muutettu vahvoilla kemikaaleilla massaksi, tämä luonnoton monelle teollisuudenalalle hyödynnetty materiaali liikkuu usein tankkerialuksissa, joissa ei ole tiukkoja vaatimuksia useaan tarkoitukseen käytettyjen säiliöiden puhtaudelle...?

    Et ottanut esille tässä kirjoituksessa kasviöljyjen (esim. myös normaalin, ei kylmäpuristetun, oliiviöljyn) läpikäymää rankkaa kemiallista prosessointia? Millaisia jäämiä prosessoinnista ja käsittelystä jää lopputuotteeseen?

    Kemikaalikimara kirjoitti...

    Janne: Tuota tankkerialusten puhtautta koskevaa väitettä en ole kuullut.

    Tarkoititkohan tässä kasviöljyjen käsittelyä siten, että niistä poistetaan hajuaineita vai kovettamista? Näistä jälkimmäinen on rankempi, mutta olipa sitten niin tai näin, kummassakin tapauksessa jäämät ovat olemattoman vähäisiä.

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails