Kemikaalikimara: Disinformaatiota kosmetiikasta

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Disinformaatiota kosmetiikasta

Törmäsin netissä tuttipullojuttua kirjoittaessani Bebesinfo-sivustoon. Bebes on äitiys- ja vauvatarvikkeita myyvä liike, jolla on sivuillaan raskauteen, synnytykseen ja vauvanhoitoon liittyvää tietoa. Bebesinfo toteaa etusivullaan näin:
"Raskaus, synnytys, vauvanhoito ja vanhemmuus. Ajankohtaista ja asiantuntevaa tietoa bebesinfo.fi -sivustolla
Sivuiltamme löydät tietoa nais- ja perhekeskeisestä synnytystenhoidosta,
imetyksestä ja vauvanhoidosta. Sivustomme on rakennettu yhteistyössä maamme johtavien äitiysasiantuntijoiden ja kätilöiden kanssa. Toivomme, että viihdyt sivuillamme ja löydät hyödyllistä tietoa, joka antaa sinulle luottamusta oman äitiytesi matkalla."
baby in bath with bubble

Synnytysjuttuja en aio täällä puida, vaikka ensimmäisen kerran kuulinkin sanan synnytysregressio. Vauvan ihon hoito on aika yksinkertaista. Mahdollisimman vähän aineita. Esimerkiksi vaahtokylpyyn en vauvaa laittaisi.
Oli pakko lukaista, millaista tietoa Bebesinfo-sivustolla annetaan vauvan ihon hoidosta. Hoito-ohjeissa ei sinänsä mitään kovin kummallista ollut, mutta ne perustelut. Leuka loksahti, vaikka netissä onkin tottunut näkemään yhtä jos toistakin.
Tämä kirjoitus ei ole kannanotto sen koommin normi- tai luonnonkosmetiikan puolesta, vaan tarkastelua ja pohdiskelua mainonnassa käytetyistä väitteistä. Normikosmetiikaan katteettomat mainostekstit tiedetään, mutta valitettavasti luonnonkosmetiikan taholla syyllistytään kestämättömiin väitteisiin.

Jäteöljyä?

Mineraaliöljy ei kuulu luonnonkosmetiikassa sallittuihin aineisiin, mikä on aivan ymmärrettävä. Outoa sen sijaan on aineeseen liityvät Bebesinfon väittämät:
"Useat vauvoille markkinoidut ihonhoitotuotteet (myös apteekin perusvoiteet ) sisältävät mineraaliöljyjä, eli raakaöljyteollisuuden sivutuotetta. Mineraaliöljy on kirkas, tuoksuton, nestemäinen öljy, joka ei pilaannu helposti. Sitä muodostuu kun öljystä valmistetaan polttoainetta. Mineraaliöljy on jäteöljyä ja se on hyvin edullista. Itse asiassa sen hävittäminen on kalliimpaa kuin sen ostaminen ja sen takia se on suosittu raaka-aine kosmetiikkateollisuudessa."
Kirkas ja tuoksuton, mutta kuitenkin jäteöljy? Ikään kuin teollisuuslaatuista käytettyä moottoriöljyä levitettäisiin iholle. Onko raaka-aineen hinta ylipäänsä kelvollisuuden mittari? Yksi kosmetiikkateollisuuden raaka-aine on palmuöljy. Varsin halpaa sekin. Ksylitolin raaka-aine ksyloosi erotataan sellutehtaan jäteliemestä.Tällä logiikalla ksylitolikin on käyttökelvoton jätetuote?
  • Mineraaliöljy on käytännössä muovia, joka jää ihon pinnalle tukkien ihohuokoset ja hidastaen ihon kykyä poistaa kuona-aineita
  • Mineraaliöljy ei imeydy, ja aiheuttaa näin riippuvuutta. Parhaiten tämän huomaa halvoista huulipuikoista: huulirasvaa on laitettava koko ajan useammin
  • Imeydyttyään elimistöön se "varastaa" tärkeitä vitamiineja, joita keho ei pysty tuottamaan lisää
Mineraaliöljy ei ole muovia. Imeytyykö mineraaliöljy ihoon vai ei? Miten voide varastaa vitamiineja? 
Huulirasvakierteeseen voi tosiaan joutua. Terveyskirjasto kertoo huulirasvaärsytyksestä näin:
"Huulirasvaärsytys
Sekä puikko- että voidemaisissa huulirasvoissa on usein ärsyttäviä aineita, kuten risiiniöljyn johdoksia. Toistuvassa käytössä ne ärsyttävät huulia. Huulet rohtuvat ilman voidetta muutamassa kymmenessä minuutissa niin, että rasvaa on käytettävä jopa kymmeniä kertoja päivässä. Hoitona on kaikkien huulirasvojen käytöstä luopuminen. Tilalle otetaan puhdistettu vaseliini, jota saa käyttää korkeintaan kahdesti vuorokaudessa. Tarvittaessa tulehduksen rauhoittamiseen käytetään hydrokortisonivoidetta korkeintaan viikon ajan yhteen mittaan. Huulipunat eivät aiheuta samanlaista kierrettä kuin huulirasvat." 
Ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela toteaa toisessa Terveyskirjaston artikkelissa, että vaseliini ei ärsytä, ja vaseliiniallergia on erittäin harvinaista. Myös parafiinit ovat turvallisia, ne eivät ärsytä tai herkistä.

"Mineraaliöljyn käyttäminen suun kautta tai raaka-aineena lääkkeissä on kiellettyä."
Puhdistamattomana taatusti, mutta esimerkiksi puhdistettua parafiiniöljyä käytetään ummetuksen hoitoon - siis sisäisesti.

Hajuste on hajuste
"Myös keinotekoidet hajusteet, väriäineet ja säilöntäaineet ovat raaka-aineita, joita kannattaa välttää. Säilöntäaineet kerääntyvät elimistöön."
Kaikkia hajusteita kannattaa käyttää maltilla, myös luonnonkosmetiikassa käytettyjä. Luonnonkosmetiikan hajusteet voivat herkistää aivan samalla tavalla kuin keinotekoiset. Hajusteille herkistyneille luonnonkosmetiikka voi olla todella hankalaa. Säilöntäaineet ovat yksi herkistävä aineryhmä kosmetiikassa. Mihin perustuu väite, että säilöntäaineet kertyvät elimistöön - ja ihan kaikkiko kerääntyvät?

"Luonnonkosmetiikassa kaikki raaka-aineet ovat tutkittuja ja luonnonmukaisesti viljeltyjä. Niitä on täysin turvallista käyttää."

Luonnonkosmetiikassa on herkistäviä aineita ja erittäin usein ne ovat voimmakkaasti hajustettuja. Vahvoja aromaattisia öljyjä ei pidä vauvalle käyttää milloinkaan, vaikka olisi kuinka luonnollista.
"Kosteuspyyhkeiden käyttö lastenhoidossa ei ole välttämätöntä. Kotioloissa vauvan ihon voi puhdistaa pelkällä vedellä lavuaarissa. Ekologiset kosteuspyyhkeet eivät yleensä sisällä haitallisia kemikaaleja, klooria tai dioksiinia."
Kosteuspyyhkeitä parempi vaihtoehto on ilman muuta pesulaput ja vesi. Ekologiset kosteuspyyhkeet sisältävät teepuuöljyä ja laventelia, jota en kumpaakaan mahdollisesti hormonaalisesti vaikuttavana vauvan iholle laittaisi.

Mitä Toppari on sanonut?

Varsin hämmentävä teksti löytyy raskaana olevan ihonhoidosta.
"Huolestuttava raaka-aineryhmä tavanomaisessa kosmetiikassa on myös ftalaatit, joille altistuminen saattaa häiritä hormonitasapainoa ja aiheuttaa vaurioita jo kohdussa. Fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta on tuonut esiin huolensa siitä, että poikavauvojen sukupuolielinten kehityshäiriöt ovat yleistyneet.
Muutaman vuoden takaisessa Yle:n Akuutti-ohjelmassa Toppari kertoo, että tyttösikiö ei tuota sukupuolihormoneja raskauden aikana. Poikasikiö taas tuottaa paljon testosteronia, minkä johdosta sikiö maskulinisoituu. Jos joku estää testosteronin synteesiä, niin sikiön sukupuolielimet eivät kehity normaalisti. Joskus kivekset eivät laskeudu tai siitin voi olla epänormaalisti kehittynyt. Kivessyöpä on yleistynyt länsimaissa ja miesten lisääntymiskyky on samalla huomattavasti heikentynyt. Kemikaalien ja lisääntymishäiriöiden yhteyttä ei ole pystytty todistamaan, mutta useita hälyyttäviä esimerkkejä on havaittu muum muassa eläinkokeissa. Erityisesti raskausaikana on hyvä suosia luonnonkosmetiikkatuotteita."
Tekstissä annetaan kuva, ikään kuin Toppari suosittelisi luonnonkosmetiikkaa. Toppari  on useaan kertaan  todennut, että raskaana olevan tulee välttää tarpeetonta kosmetiikan käyttöä. En ole missään kuullut tai nähnyt hänen suosittelevan luonnonkosmetiikkaa. On varsin kyseenalaista laittaa markkinointiteesejä asiantuntijan tekstin yhteyteen. Ohessa tiivistelmä Uuden Mustan radio-ohjelmasta, jossa haastateltiin Topparia sekä Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Päivi Kousaa. 
"Topparin mukaan esimerkiksi laventeliöljy ja  teepuuöljyn on todettu aiheuttavan pojille rintojen kasvua eli niillä on voimakas naissukuhormonivaikutus. Luonnontuotteet voivat myös herkistää."
Bebesinfolla on varmaan tuotteidensa myynnin ohella  ihan hyvä tarkoitus tiedon jakamisessa. Jos sivustolla on asiantuntijoina kätilöitä ynnä muita, miksi pitää ihonhoitoon kerätä sekalaista tietoa sieltä täältä tarkistamatta lähteiden luottettavuutta tai tietojen oikeellisuutta? Kosmetiikkamainonta on villiä ja siinä pelataan mielikuvilla. Valitettavasti myös luonnonkosmetiikan markkinoinnissa käyetään kyseenalaisia keinoja. Bebesinfon sivu ei ole ainoa. Tällaista - ja itse asiassa vielä virheellisempää tietoa - on netti täynnä. Linkkejä en laita, sillä moisille "tietolähteille" en lukijoitani halua ohjata.

6 kommenttia :

Tapio kirjoitti...

Oh hoh, onpa uskomatonta soopaa Bebeinfossa! Valitettavasti nykypäivää, puutaheinän tuottaminen ja julkaiseminen on helppoa...ja ihmiset uskoo kun "netistä luin" :(

Kemikaalikimara kirjoitti...

Tapio: Juuri noin. Samat teesit kiertävät sivulta toiselle. Sitä saisi ruveta kokopäivätoimiseksi bloggajaksi, jos niitä aikoisi oikoa.

Anonyymi kirjoitti...

Pelolla myyminen taitaa olla se helpoin konsti ja kaupallisten vastustajien demonisointi, mikäli tätä luonnonmukaisuushössötystä oikein tulkitsee.

Tietenkin on järkevää vähentää kemikaalikuormaansa, mutta tämä on tietenkin huono vaihtoehto luonnon kemikaaleja myyville, eli heidän pitää saada omat kemikaalinsa näyttämään siltä, että niiden käyttöä voi jopa lisätä, mutta noita kilpailijan kemikaaleja täytyy vähentää.

Luomulle, luonnollisuudelle ja luonnonmukaisuudelle ei oikein löydy rakoa, jos sitä tavanomaista versiota ei saada näyttäytymään huonossa valossa.

Suomeksi sanottuna luonnonmukaisuutta saadaan parhaiten myytyä negatiivisen markkinoinnin kautta johon työhön on valjastettu lukuisia blogeja ja vaihtoehtoihmisiä, aivan vaikkapa Antti Heikkilästä lähtien.

Mutta siinä on suuri sudenkuoppa tarjolla, sillä jotta negatiivinen markkinointikampamjasi toimisi, sinulla itselläsi pitää olla näyttöä väitteillesi, todellisia näyttöjä, joihin kuluttajat luottavat. Ellet ole uskottava ja luottamuksen arvoinen, viesti ei saavuta suuria massoja.

Mutta osa kuuntelee millaista soopaa tahansa ja tähän negatiivinen markkinointi nojaa. Pienikin siivu kakusta on parempi kuin ei siivua ollenkaan.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hyvä analyysi.
Jotenkin silti tökkii, että tahot, jotka peräänkuuluttavat eettisyyttä, reiluutta, ympäristömyötäisyyttä ja kritisoivat normikosmetiikan katteettomia lupauksia, syyllistyvät itse virheelliseen tiedonvälitykseen.
Kilpailu on kovaa, siitähän se johtuu.

Anonyymi kirjoitti...

minua vaivaa tuo terveyskirjaston väite risiiniöljy(johdannaisten) ärsyttävyydestä (huulirasvakierrettä aiheuttamassa). risiiniöljyähän käytetään ihonhoitoon ja esim aknen hoitoon. risiinikasvin siemenet ovat myrkyllisiä, mutta risiiniöljyssä myrkkyä ei ole. sitä käytetään myös sisäisesti ummetuksen hoitoon. mitä nuo johdannaiset ovat? miten asia on, onko risiiniöljy ihoa ärsyttävää vai ei?

Anonyymi kirjoitti...

Hei Anja!

Tämä kysymys ei sinäänsä liity juuri tähän postaukseesi. Kirjoitit, että teepuunöljy ja laventeliöljy saattavat mahdollisesti vaikuttaa hormonaalisesti. Millä lailla?

Itse käytän teepuunöljyä laimennettuna kookosöljyyn deodoranttina ja se toimii ainakin jossain määrin. Onko tämä sitten turvallista?

Kiitos vastauksesta!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails