Kemikaalikimara: Oletko ekopelaaja vai vempainveijo?

lauantai 31. maaliskuuta 2012

Oletko ekopelaaja vai vempainveijo?

Tänään vietetään Earth Hour -tapahtumaa, joka on valomerkki ilmaston puolesta. Valot sammuvat tunniksi kaikkialla maailmassa ilmaston puolesta lauantaina 31.3. 20:30. Tarkoituksena on tietenkin kiinnittää huomio energian kulutukseen. Ilmastotekoja voi tutkailla vaikka täältä:
Tähän kohtaa sopii tietysti kuva kaupungista, jossa valot on sammutettu, ainakin melkein. Kuva vuoden 2009 tapahtumasta.

Earth Hour 2009 2

Aihepiiriin sopii myös mainiosti Habitaressa kuulemani Fortumin esitys sähkön sääästämisestä. (Miten niin minulla jää jutut roikkumaan joskus pitkäksi aikaa? Onneksi aihe sopii tähän päivään mitä parhaiten.)

Tunnistatko itsesi oheisista sähkönkäyttäjäprofiileista? Prosenttiluku kertoo, kuinka suuri osuus Fortumin teettämän kyselyn vastaajista kuului kyseiseen ryhmään.
Välinpitämättömät (21%)
  • Passiivinen käyttäjäryhmä, joka ei ole kiinnostunut sähkönkulutuksestaan, ainoastaan käyttämisen helppoudesta. 
  • kokee sähkönkäyttöön liittyvät ympäristöystävällisyys-viestit "hömpötyksenä"
  • Tuhlarit ovat tyypillisesti keski-ikäisiä miehiä
Vempainveijot (21 %)
  • Kiinnostunut uudesta teknologiasta, mukavuudesta ja laadusta
  • Haluaa kontrolloida laitteitaan ja näyttää muille "uusia lelujaan"
Säästäjät (30 %)
  • Sähkönsäästäminen on tapa ja "harrastus"
  • Säästäjää motivoi sekä rahan että ympäristön säästäminen
  • Kiinnostunut sähkönsäästämisvinkeistä, yösähkön käyttämisestä ja oman kulutuksen tarkkailusta.
  • Tyypillisesti 48-vuotias kaupunkilaisnainen
Mielenrauhanturvaajat (9 %)
  • Tarkka perheen turvallisuudesta ja rahoista
  • Haluaisi enemmän hallinnan tunnetta - huolestunut kahvinkeittimen päälle jättämisestä, murtovarkaista, tulipalosta ja vesivahingoista. 
  • Tyypillisesti 55-vuotias nainen pienemmältä paikkakunnalta
Ekopelaajat (19 %)
  • Arvostaa sosiaalisuutta ja ekologisuutta sekä valinnoissaan että ystäväpiirissään. Huolestunut ympäristöasioista ja haluaa opettaa myös lapsenasa ekologisiksi
  • Muita ryhmiä nuorempia trendsettereitä, tyypillisesti kaupunkilaisia.
Esityksessä mainittiin vielä erikseen ekopelaajien alaryhmä ekohipsterit, jotka suorastaan kilpailevat siitä, miten ekologisesti käyttäytyvät. Mihin ryhmään sinä kuulut?


Fortumin esityksen varsinaisena aiheena olivat älykkäät sähköverkot, joissa kulutttajilla on mahdollista seurata sähkönkulutustaan reaaliaikaisesti. Kotinäytön avulla sähkönsäästäminen on helpompaa, kun jatkuvasti saatavilla oleva tieto sähkönkulutuksesta muistuttaa sulkemaan laitteet ja valot, joita ei juuri silloin tarvitse. Näytön voi hankkia, vaikka ei Fortumin asiakas olisikaan. Älyverkko on fiksu juttu, mutta Kotiverkko -esittelyssä minulle tuli väkisin mieleen ihmisen epälooginen toiminta. Miten moni sähkölaite on suunniteltu sellaiseksi, että se on jatkuvasti päällä? Tarvitaanko kaikissa laitteissa valmiustilaa? Esimerkiksi suurissa televisoissa voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä? Kun kotiin on kerätty täyteen moisia, tarvitaan erillinen laite, joka muistuttaa sulkemaan vehkeet. Toisaalta keinot, joilla energiaa saadaan säästettyä, ovat ehdottomasti kannatettavia. On varmasti monia, joilla ei ole käsitystä, miten paljon kuluu energiaa pelkästään vain varsinaisen käytön odotteluun.

Meillä energiasyöpöt ovat tiedossa. Jälkipolvi ei aina muista sammuttaa tietsikkaa. Tosin huoneen lämmityspatteri on kiinni, joten tietsikan hukkalämpö ei mene harakoille vaan oikeasti lämmitykseen. Kesällä tilanne on tietty toinen. Veden lämmittäminen on iso energiasyöppö. Suihkussa notkumisen ajasta käydään meillä säännöllisesti keskusteluja. Se mikä minun mielestäni on tosi pitkä aika, on muiden mielestä lyhyt.  Uhkasin leikilläni, että asennutan kuumavesiputkeen venttiilin, joka tietyn ajan jälkeen alkaa hitaasti sulkeutua. Ehkä en kuitenkaan näin julma ole, vaan aion hommata vettä säästävät suihkupäät.

Lue myös

5 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

hihi, mieleeni tulee esimerkki erään belgialaisen koulun suihkusta, jossa ryhmämme yöpyi ja kävi siten myös pesulla. Suosittelen anjallekin kotiin munakellotyyppistä ajastinta max 2 min ja suihkunsäästäjää viidellä eri suuntaan harittavalla osumalla, siis tulee lämmin jo siinä, että yrittää suoriutua suihkusta. Sillä perspektiivillä normivettäsäästävät suihkupäät ovatkin ihan luksusta. Olisi tarpeen meilläkin pienten ja isompienkin kanssa...

Toinen vaihtoehto olisi kesäsuihku pihalle...siis suihkuun pääsee, kunhan aurinko on riittävästi lämmittänyt katolla olevaa vesipönttöä...tosiekosuihku. Testattu saksassa luomutilalla, löytyy varmasti muualtakin.

RR

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos hyvistä vinkeistä. :)
Olen kyllä toistaiseksi tyytynyt karjumaan oven takana. Ja nyt sitten meni ne vettä säästävät suihkupäät hankintaa.

Joni Kettunen kirjoitti...

Lämmön talteenottojärjestelmät, ilmastointi ja kylmälaitteet lienevät sellainen laiteryhmä, jotka ovat "aina" päällä.

Lämmintä vettä saa aurinkokeräimillä aikaan tai ainakin säästettyä niiden kautta sähköä, mitä kuluu kuuman veden lämmittämiseen.

Kerrostaloihmiselle kotinäyttö on kyseenalaisempi vempain. Yksittäinen talous ei voi vaikuttaa yhteisten tilojen energian kulutukseen, ilmastointiin ja yhteisen saunan toimintaan. Vanhat sähkömittarit haastavat vielä muutaman vuoden, kunnes kaikista mittareista saadaan etäluettavia.

Kemikaalikimara kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kemikaalikimara kirjoitti...

Joni: Samaa mieltä. Omakotitalossa, rivarissa ym. reaaliaikainen kulutustieto on hyödyllisempi kuin kerrostalossa. Osa laitteista on aina päällä, mutta sitten on laitteita, jotka jätetään aina päälle.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails