Kemikaalikimara: Väriä ripsiin ja kulmiin?

lauantai 25. helmikuuta 2012

Väriä ripsiin ja kulmiin?

‘Silky Lashes’


Lukijani tiedusteli, onko kulmien värjääminen turvallista ja sisältävätkö kulmavärit allergisoivia PPD-yhdisteitä? Asia on ollut esillä keskustelupalstoilla ja naistenlehdissä.

Joskus kauan sitten opiskeluaikanani värjäytin ripsiäni. Homma loppui siihen, kun erään kerran jälkeen silmäluomet olivat punaiset ja turvoksissa useita päiviä.  Kyse saattoi tosin olla ärsytys eikä herkistyminen, sillä hiustenvärjäyksestä en saanut koskaan reaktioita - silloin kun sitä vielä harrastin.

Ripset ja kulmakarvat ovat samanlaista ainetta kuin hiukset, joten myös värjäykseen pätevät samat periaatteet. Mustaa tai tummanruskeaa on vaikea saada aikaiseksi ilman tujuja aineita. Edellä viitatutussa keskustelussa on kerrottu yhden tuotteen, RefectoCil-värin, INCI-lista, jonka mukaan kulmaväri sisältää seuraavia ainesosia:
  • toluene-2,5-Diamine (PPD:n kanssa samansukuinen aine, ei aivan yhtä paha kuin PPD)
  • 2-Chloro-p-Phenylenediamine (PPD-johdannainen)
 Tuote voi myös sisältää seuraavia herkistäviä aineita:
  • p-Aminophenol
  • 2-Methylresorcinol
Ripsien ja kulmien värjäyksessä on siis olemassa herkistymisriski, kuten hiustenvärjäyksessä. Toisaalta alue, jolle väri levitetään on kovin pieni verrattuna hiuksiin. Jos on jo herkistynyt jollekin hiusvärin ainesosalle, samaa ainetta sisältävä kulmavärikään ei sovi.
Silmien alue on kovin herkkä.  Niinpä lainsäätäjä on erottamassa kestoripsi- ja kestokulmavärit toisistaan. Lisäksi on vielä erottelu kuluttaja- ja ammattilaistuotteista. Kuluttajathan voivat aina sooloilla ja antaa värien vaikuttaa liian pitkiä aikoja.

Ripsien ja kulmien kestoväreistä löytyy hyvä kirjoitus INCImix -blogin sivulta.
"Kuluttajakäyttöön suunnatuilla tuotteilla ja ammattituotteilla on eri koostumus, vaikka merkit – esimerkiksi RefectoCil – ovat samoja. Ammattituotteissa saa käyttää PPD:tä, siis p-fenyleenidiamiinia, tummaa hiusvärimolekyyliä. Sanomattakin on selvää, ettei ainetta saa laittaa kotikäyttötuotteisiin sen allergisoivuuden ja käyttövirheiden vuoksi."
Jutussa on pieni epäjohdonmukaisuus. PPD:tä sisältämättömiä kotikäyttöön tarkoitettuja värejä voinee käyttää jatkossakin, joten ripsien kestovärjäys ei kokonaan vaivu historiaan? Vai onko silloin kyse ripsien kevytvärjäyksestä? Täytyy varmaan kysyä INCImixistä....Ja näin hän vastaa:
"Koska kotikäyttöisissä väreissä ei saa käyttää PPD:tä tai 2,5-tolueenidiamiinia, ei värjäystulos useimmiten ole lähellekään ammattivärjäyksen vastaavaa lopputulosta. Näissä usein on käytössä paljon suoraa pigmenttiä, joka suoravärien tavoin peseytyy pois nopeasti. Periaatteessa kyse onkin enemmän suoraväristä kuin kestoväristä, vaikka jossain vaiheessa ainakin mukana oli hapetekin. En ole noita kotikäyttövärejä nähnyt aikoihin, joten en tiedä onko niissä vielä hapetteita mukana? Itse miellän ne kuitenkin enemmän suoraväreiksi enkä näin ollen sanoisi sitä kestovärjäykseksi."
INCImixin kirjoittaja on estenomiopiskelija, jolla on asenne kohdallaan: "Totuus kosmetiikasta ei ole koskaan mustavalkoinen."  Kirjoittaja tuntee kemiaa, pohtii asioista monelta kantilta ja on lopen kyllästynyt samaan mihin minäkin.
"Noniin, homman nimi on tämä. Olen lopen kyllästynyt lukemaan huuhaata lehdistä ja foorumeilta sekä hiljaa napisemaan yleisiä vääriä uskomuksia vastaan. Tämä blogi on tarkoitettu keskustelukanavaksi, johon ovat tervetulleita kaikki ikään, sukupuoleen tai tietotasoon katsomatta. Blogin ajatuksena on jakaa tietoa ja kumota vääriä uskomuksia."
Niitä, joita kosmetiikka-aiheet kiinnostavat, suosittelen lisäämään INCImixin seurattavien blogien joukkoon. Blogi on varsin tuore. Jään mielenkiinnolla odottamaan tulevia kirjoituksia.

Lue myös

11 kommenttia :

Ana kirjoitti...

Kiitos linkistä tosi kiinnostavaan blogiin!

Anonyymi kirjoitti...

Mites sitten aineet, joita käytetään vaikkapa ripsien taivutuksessa (kosmetologilla tehtävä kestotaivutus/kiharrus) tai kestoripsien liimaamisessa? Onko niissä haitallisia aineita?

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kiitos Anja viittauksestasi, tuntuu hienolta lukea omaa tekstiä "idolin" sivuilta ;)

Ripsien kestovärjäyksestä - hyvä pointti, olisi pitänyt tajuta mainita tuo kirjoituksessa. Ei aina tule itse ajatelleeksi. Koska kotikäyttöisissä väreissä ei saa käyttää PPD:tä tai 2,5-tolueenidiamiinia, ei värjäystulos useimmiten ole lähellekään ammattivärjäyksen vastaavaa lopputulosta. Näissä usein on käytössä paljon suoraa pigmenttiä, joka suoravärien tavoin peseytyy pois nopeasti. Periaatteessa kyse onkin enemmän suoraväristä kuin kestoväristä, vaikka jossain vaiheessa ainakin mukana oli hapetekin. En ole noita kotikäyttövärejä nähnyt aikoihin, joten en tiedä onko niissä vielä hapetteita mukana? Itse miellän ne kuitenkin enemmän suoraväreiksi enkä näin ollen sanoisi sitä kestovärjäykseksi.

Mimi, kyselit ripsijutuista: ripsiin tehtävä kestotaivutus eli ripsipermanentti tehdään samoilla aineilla kuin hiuksiin tehtävä permanentti eli emäs + tioglykoli + hapete. Aika tuhteja aineita, mutta oikein tehtynä ihan käypä homma. Ripsipidennysten liimoissa puolestaan käytetään yleensä syanoakrylaatteja, tästä asiasta on minulla työn alla pieni tutkimus ja sen myötä postaus, kunhan saan tietoa tarpeeksi käsiini :)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Vastaus tulee kuin apteekin - eikun INCImixin - hyllyltä. :)
On varsin loogista. Täydennän tuon kohdan varsinaiseen tekstiin. Kiitos.

Mimin kysymys on hyvä. Minuakin on mietityttänyt ripsienliimausaineet. Syanoakrylaatit kuulostaa pikaliimalta. Tätä postausta vasta odotankin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Kiitoksia paljon vastauksesta!
Eli siis tilanne on nyt se, että väreissä on vielä PPD:tä tai sen johdannaisia (ja lopputulos on hyvä) mutta tulevaisuudessa kotikäyttöväreissä ei enää saisi käyttää PPD:tä yms. ja värjäystulos heikkenee mutta ammattikäytössä sitä saisi käyttää?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ei ihan noin.
Nykyisinkään ei kotikäyttöön tarkoitetuissa ripsiin tarkoitetuissa tuotteissa saa olla PPD:tä. Jatkossa ei saa olla ammattilaistuotteissakaan.
Kulmaväriessä saa olla PPD:tä, siis ammattilaistuotteissa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia selvennyksestä.

sara kirjoitti...

Eräässä blogissa heräsi keskustelu hampaiden valkaisusta ja asiaan kriittisesti suhtautuvat ns. naurettiin ulos. Onko hampaiden valkaiseminen turvallista ja terveellistä?

Itse en näe sille oikein tarvetta, koska elintavoillahan voi tummentumiin vaikuttaa ja toisaalta joillakin hampaat vain tummuvat helpommin tai hammasluu on luonnostaan kellertävämpi. Ja toisaalta elämässä tärkeää on myös nautinnot, joten juon kyllä hyvillä mielin kohtuullisesti kahvia ja punaviiniä. :)

Itseäni hiukan hirvittää nykymeno eli pidetään täysin normaalina valkaista hampaita, värjätä hiuksia ja ripsiä ja mahdollisesto ottaa pidennyksiä, käydä solariumissa ja käyttää värivoiteita, hankkia rakennekynnet jne. (nämä toimenpiteet olivat vanhojen tansseihin osallistuville tytöille ihan arkipäivää ja vanhemmat maksavat kaiken!)
Minusta voimakkaat käsitellyt vain ovat turhia, vaikka muuten meikkaankin ja huolehdin ulkonäöstä. Esim. olen aika harvinaisuus ikäluokassani (+/-30), joka ei värjää hiuksia, vaikka muuten "panostankin" ulkonäkööni.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hyviä kommentteja Sara. Minustankin itsestään huolehtiminen on eri asia kuin kaikkien mahdollisten käsittelyjen läpikäynti.

Hampaiden valkaisu on aihe, josta täytyy kirjoittaa. Kiitos juttuvinkistä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Minulla viime syksynä todettiin allergiatesteissä PPD-allergia, jonka jälkeen olenkin pyrkinyt välttämään hiustenvärjäystä lukuunottamatta suoravärejä ja vaalennuksia. Nyt kävin kuitenkin värjäyttämässä kosmetologisessa hoitolassa kulmani sekä ripseni ystäväni suosituksesta, sillä hän oli etukäteen maininnut allergiastani eikä sen pitänyt aiheuttaa mitään ongelmia. Totuus oli kuitenkin toinen, ja vaihtoehtona oli joko kokeilla tai jättää kokonaan kokeilematta. Tyhmänä ajattelin kauneuden eteen hieman kärsiä ja kokeilla, tuloksena kutisevat, punaiset ja turvonneet kulmat ja luomet. Googlen kautta löysin tekstisi ja huomasin sieltä kohdan, jonka mukaan edes ammattilaiset eivät saisi enään käyttää PPD:tä sisältäviä värejä? Tekstisi on jo aikaa sitten kirjoittu, mutta aineet ilmeisesti sisältävät siis vieläkin PPD:tä? Jatkossa minun olisi siis ehkä mahdollista löytää jostain keino tähän helppoon kaunistaumiskikkaan.. :)

EKOre Lifestyle kirjoitti...

Nämä Ripsien kotiväri aineet jäi mua pohdituttamaan ja koitin saada niistä jotai tolkkua... en saanut !
miten ne eroavat toisistaan? mikä on se pigmentti jolla kotiväreillä saadaan tuo ruskea/musta väri aikaiseksi?
Mikä estää kuluttajaa ostamasta ammattilais väriä...
Miksi nämä hiusväri kemikaalit joita käytetään silmäripsien värjäämiseen on jaoteltu ammatti/kuluttaja tuotteeksi. Kun taas samaa tuotetta saa holtittomasti myydä ruokakaupassa ilman mitään kontrollia...

Laitoin näitä ajatuksia mun Ekokampaaja blogiin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails