Kemikaalikimara: Median silikonicocktail

perjantai 30. joulukuuta 2011

Median silikonicocktail

Täydennetty 2.1.2012 Lisätietoa implanteissa käytetyistä aineista.Ks. alla.

Kemikaaleihin liittyvä kirjoittelu on lisääntynyt huimasti, mikä on pelkästään hyvä juttu. Valitettavasti joukkoon mahtuu kaikenlaista vähemmän paikkansa pitävää. Joskus on pakko ottaa kirjoituksia käsiteltäviksi, sillä jutuissa kerrottu tieto on joko pieni osatotuus, virheellistä ja/tai peräisin kyseenalaisista lähteistä. Tässä pohdin PIP-silikoni-implantteihin liittyvää kirjoittelua, jossa sekoittuu faktaa ja fiktiota oikein kunnolla - lähtien silikonien kemiasta päätyen PIP-firman perustajan etsintäkuulutukseen.

Ennen joulua nousi häly Poly Implant Prothese eli  PIP-silikoni-implanteista. Kyse on ranskalaisista rintaimplanteista, joissa valmistaja kustannuksia säästääkseen käytti silikonia, jota ei ole tarkoitettu lääketieteellisesti käytettäväksi. Implantit rikkoutuvat helpommin kuin asianmukaisesta silikonista valmistetut. Kyseessä on lainvastainen teko siinä missä maidon jatkaminen melamiinilla, pilaantuneiden juustojen käyttäminen uusien juustojen valmistamisessa. 

Lähdekritiikki kateissa

Kemikaalicocktail-blogissa kerrotaan silikonien sisältämistä kemikaaleista seuraavasti. Pätkä on  kaapattu sivulta tekstistä Silikonirintojen kemikaalicocktail.


Luettelo on varsin pitkä, mutta toisin kuin Kemikaalicoctailissa esitetään, tekstin ymmärtää varsin moni. Teen kuitenkin yhteenvedon ryhmitellen aineet loogisiksi kokonaisuuksiksi. Kemikaalicoctailin mukaan silikonit sisältävät seuraavia aineita (kemikaaliluettelon voi hypätä yli, jos ei jaksa käydä sitä läpi):
Orgaanisia liuottimia

Methyl Ethyl Ketone metyylietyyliketoni
Cyclohexanone  sykloheksanoni
Isopropyl alcohol  isopropanoli
Denatured Alcohol  denaturoitu alkoholi (etanoli)
Acetone  asetoni
Lacquer Thinner   tinneri (seos useasta liuottimesta)
Ethyl Acetate  etyyliasetaatti
Toluene  tolueeni
Dichloromethan  dikloorimetaani
Naptha (Rubber Solvent)  raakaöljyn tislauksen yksi jae, seos hiilivetyjä
Xylen   ksyleeni
Hexone, metyyli-isobutyyliketoni
Hexanone2, metyylibutyyliketoni
Väriaineita, pulvereita

Printing Ink   painoväri
Talcum Powder talkki
Color Pigments väripigmenttejä
Carbon Black hiilimusta
Zinc Oxide sinkkioksidi, valkoinen pigmentti

Metalleihin liittyvät aineet

Oakite tuotemerkki, metallinpuhdistusaine
Metal cleaning Acid  metallin puhdistusaine
Solder juotosmetalli

Muoveja, liimoja ja sekalaisia aineita

Polyvinyl Chloride (Liquid vinyl) PVC  PVC-muovi 
Eastman 910 glue  syanoakrylaatti, pikaliimaa 
Epoxy Resin epoksihartsi 
Epoxy Hardener  epoksikovetin 
Antioxidant (Rubber) hapettumisenestoaine (kumi)

Thixon-OSN-2 liima (elastomeerien kiinnitys metalliin) 
Phenol fenoli (orgaaninen yhdiste) 
Benzene.bentseeni (orgaaninen yhdiste) 
Lofol (Formaldehyde) Lofol lienee tuotemerkki, formaldehydi on haitallinen kemikaali. 
Acid stearic steariinihappo 
Amine, Joku amiini, mutta mikä? Tämä viittaa vain aineiden sukuun.
Urethane  Joku uretaani, mutta mikä? Tämä viittaa vain aineiden sukuun. 
Freon  kylmäaine, normaalipaineessa kaasumuodossa 
Silicone silikoni 
Lähde on tietysti hyvä mainita. Vähintään yhtä tärkeää on arvioida, miten luotettava tietolähde on kyseessä. Sivuston ylläpitäjästä löytyy nimi ja kuva. Hän on Livia, jolla on pienet rinnat ja joka antaa ohjeita, miten asiaan kannattaa suhtautua. Livia myös testaa rintojenkasvatuspillereitä, joita sivustolla mainostetaan - kuten myös rintaliivejä ja  rintoja kasvattavaa proteiinivalmistetta. Mitään tietoa Livian kemikaalilistan alkuperästä ei löydy. Kertokaa, jos jostain sellainen sattuu silmiin. Samainen kemikaalilista esiintyy myös monella muulla sivustolla. Kysessä on tyypillinen netissä pyörivä "musta lista".

Kelpaako tissienkasvatuspillerisivusto tietolähteeksi YLE:n maksamalla sivustolla? Tuskin. Vaikka Shingler tekee hyvää työtä kertomalla kemikaalien haitoista, lähdekriitiikissä on valitettavan usein puutteita. Kemian alan koulutus toki helpottaa arvoimaan tietojen luotettavuutta, mutta tässä tapauksessa sitä ei edes olisi tarvittu. Muutaman minuutin tarkistamisella olisi paljastunut, että kysessä on huuhaa-sivusto. Ammattitaitoinen toimittaja ei jätä lähdekritiikkiä lukijoidensa hoidettavaksi.

Implanttien ja silikonien turvallisuudesta

PIP-implantit ovat ikävä juttu erityisesti implantit laitattaneille. Implantin rikkoutuminen ei ole mikään mukava tuttu. Brittiläinen Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) toteaa tiedotteessaaan 23.12.2011 seuraavasti:
MHRA commissioned toxicity testing on the unapproved silicone gel used to fill PIP breast implants, including genotoxicity and chemical toxicity. The results of these tests have been discussed with relevant experts and we have concluded that there is no safety issue related to this filler material. Similar testing carried out by the French medicines and medical devices regulator confirmed these conclusions.
Tiedotteessa ei kerrota, mitä aineita implanteista löytyi. Lääketieteellisiin tarkoituksiin silikonia valmistetaan erityisissä tiloissa ja tarkan valvonnan alla. Jos implanteissa on lainvastaisesti käytetty jotain muuta laatua, on tietenkin mahdollista, että materiaalissa on epäpuhtauksia. Huhtikuussa 2011 MHRA julkaisi tiedotteen, jonka mukaan:
Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) Clinical Director for Devices, Dr Susanne Ludgate, said: "We wanted to identify any potential toxicity associated with the implant filler as soon as possible, to protect the health of anyone who had used it.
“We are extremely pleased that these further tests have again found no dangerous substances."
Implantin valmistaja on syyllistynyt laittomaan tekoon, jonka vain rahanahneus voi teettää. Mutta jos viranomainen peittelee moista, sekin on vähintään yhtä kyseenalaista. Ottaisivatko viranomaiset riskin kaunistelemalla tuloksia? Implantteja on analysoitu varmasti joka puolella.

Lisäys 3.1.2012
Ranskalainen media julkisti implanteissa käytettyjen silikonien analyysituloksia.Kuten tiedossa oli, PIP-implanteissa on käytetty lainvastaisesti teollisia silikoneja. Tuotemerkit ovat Baysilone, Silopren ja Rhodorsil. Nimen alla on lukuisia eri laatuja. Ja nyt sitten alkaa viranomaisten selittely. Ranskalaiset terveysviranomaiset (AFSSAPS) luulivat, että kyseessä oli teolliset laadut, joita käytetään muun muassa elintarviketeollisuudessa ja elektonikassa. Kummassakin on puhtausvaatimuksia, mutta ei niin tiukkoja kuin lääketieteellisessä käytössä. Nyt on käynyt ilmi, että implantteihin on käytetetty myös polttoaineiden lisäainekäyttöön tarkoitettuja aineita. Väärä aine väärässä paikassa. Mutta ovatko viranomaiset tienneet asian koko ajan vai myöntävät vasta nyt, kun asiasta on tullut näin julkinen?

Rintojen suurennusleikkauksia voidaan kyseenalaistaa, suuri osa niistä on tarpeettomia. Implanteissa on rikkoutumisriski - siis muissakin kuin PIP-merkkisissä. Riski rikkotumiselle vain on pienempi ja kuka viimekädessä tietää, mitä vuosikymmenten altistus tarkoittaa.   Ihon alle laitetaan aineita ulkonäkösyistä, kuten tatuoinneissa. Nekään eivät ole välttämättömiä. Eri asia on implantin laitto esimerkiksi rintasyöpäleikkausten jälkeen tai jos elimistössä tarvitaan muita varaosia. Ylipäänsä silikonien käyttötarkoituksia ja silikonilaatuja on monia. Silikonia käytetään turvallisempana vaihtoehtona PVC:lle sairaalatarvikkeissa, kuten letkuissa.  PVC-muovisista kun voi irrota ftalaatteja. Onkin varsin yksisilmäistä yleistää silikonit haitallisiksi. Kannattaa suhtautua kriittisesti populistisiin kirjoituksiin.

PIP yrityksen perustajan etsintäkuulutus

Mielenkiintoinen kuriositeetti on PIP-yrityksen omistajan etsintäkuulutus. Mediassa annetaan kuva, että omistajan etsintäkuulutus johtuu implanteista:
Uusi Suomi sen sijaan kertoi, että lehtitietojen mukaan etsintäkuututus johtuu rattijuopumuksesta, ei implanteista. Miksi US ei tarkistanut asiaa Interpolin nettisivulta, joka vahvistaa asian? Miksi epämääräinen viittaus "lehtitietoihin"? Miksi virheellistä mielikuvaa ei korjattu otsikkoon? 
Näin kertoo INTERPOL:
"The INTERPOL Red Notice issued at the request of Costa Rica in June 2011 for Jean-Claude Mas is totally unconnected to the company, Poly Implant Prothese (PIP), which allegedly sold thousands of breast implants currently under suspicion of posing a potential health risk to hundreds of thousands of women worldwide in whom they have been implanted.
At this time, INTERPOL can only state that the criminal charge underlying the INTERPOL Red Notice relates to the local charge in Costa Rica of drunk driving which allegedly occurred in June 2010 and for which the penalty, if convicted, is three years imprisonment."
Media uskoo mediaa, jutut kopsataan kaverilta. Tietoja ei tarkisteta, vaikka se olisi parin minuutin homma. Onko mikään media edes korjannut virheellistä uutista?

Lue myös

5 kommenttia :

Liina kirjoitti...

Kiitos, tämäpäs oli hyvä ja monipuolinen juttu. On ihanaa, kun kirjoitat niin kiihkoilematta ja eri näkökohdat huomioon ottaen - jää tilaa miettiä asioita rauhassa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos Liina,
Tänään tuli taas lisää tietoa siitä, mitä aineita niissä kustannussäästöimplanteissa oikein on.

Anonyymi kirjoitti...

Silikoneja tai ei, nyt keksin keneltä näytät! Nimittäin kauniilta Samantha Foxilta:

http://www.youtube.com/watch?v=i3enBgAZx98

Anonyymi kirjoitti...

Hiukan ihmettelen tuota ainelistaa metallien osalta. Eikös rintaimplatti noin yksinkertaisuudessaa ole jonkinlaiseen muovikuoreen pakattu neste tai geeli, että mitä siellä tekee esim. juotosmetalli, sitä kun käytetään elektroniikkateollisuudessa. Käsittääkseni rintaimplanteissa ei ole mitään elektroniikkaa tai metalliliitoksia...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Anonyymi:
Vai Samantha...uskoiskohan tuota. :)

Anonyymi 2. Niin ihmettelen minäkin. Samoin kaasumaisia aineita.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails