Kemikaalikimara: Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti -kirjaa uhkaa täsmädieetti

tiistai 11. lokakuuta 2011

Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti -kirjaa uhkaa täsmädieetti

Kirjarintamalla tapahtuu kummia. Funktionaalisen Medisiinan Seura FMS ry:n hallitus on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti-kirjassa (kumppanuuslinkki Bookyyn) on kyseenalaista materiaalia tekijänoikeuksien kannalta, esitetään viittauksia ilman lupaa sekä annetaan funktionaalisesta lääketieteestä väärä kuva.
"FMS ei katso Biosignaturen edustavan funktionaalista lääketiedettä, vaikka tällainen kuva halutaan antaa Jaakkolan kirjassa. Jotta sekaannuksilta olisi vältytty, olisi kaikki kirjan viittaukset funktionaaliseen lääketieteeseen pitänyt tarkistaa kirjassa viitattujen asiantuntijoiden toimesta. Lääketieteen kaapuun verhottujen ohjeiden antamisesta ei vapaudu ilmoittamalla ottavansa niistä vastuun itse. Lukijoita voidaan siis tarkoituksellisesti johdattaa harhaan.
Jaakkolaa on pyydetty poistamaan kirjastaan sekä internetsivuiltaan kaikki viittaukset seuraaviin tahoihin: Paula Heinonen ja hänen kirjoittamat kirjat ja muu materiaali, FMS, MDD Terveyspalvelut Oy."
Vastine löytyy kokonaisuudessaan täältä:
En ole lukenut Jaakkolan kirjaa, joten en ota siihen kantaa lainkaan. Tekijänoikeusasiat ja testien käyttäminen kirjassa ja nettisivuilla on sitten eri juttu. Kuulostaa kovin reippaalta ja rohkealta - jopa uhkarohkealta touhulta - varsinkin, jos koulutusmateriaalin käyttö on tosiaan erikseen kielletty, eikä testien julkaisemiseen ja nimien mainitsemiseen ole pyydetty ja saatu lupaa.
Täsmädieettikirja joutuu itse täsmädieetille. Mielenkiintoista seurata, miten juttu etenee. Millainen mahtaa olla Jaakkolan ja Tammen vastine? Onko muuten joku tämän blogin lukijoista tutustunut kyseiseen kirjaan?

Lisäys 15.10.2011. Varpu Tavi kertoi alla olevissa kommenteissa seuraavasti:
"Kirjassa on käytetty kuvaa Maanantaisoturit-kirjasta ilman että lupaa olisi kysytty sen kummemmin valokuvaajalta kuin kustantajaltakaan. En nyt siitä ryhdy metelöimään, koska onneksi valokuvaaja ei lähtenyt rettelöimään, mutta tekijänoikeusrikehän siinä tapahtui. Huomautin kyllä asiasta kustantamoon,mutta en tiedä johtiko se mihinkään."
Ei savua ilman tulta.

Lue myös

7 kommenttia :

Samuli Pahalahti kirjoitti...

Aika hämärä juttu. Kirjoitin omaan blogiini asiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Oudolta tuntuu. Olen itse lueskellut ko. kirjaa enkä kyllä huomannut mistään, että Biosignaturen väitettäisiin "edustavan funktionaalista lääketiedettä". Heinosestakin ainoa muistamani maininta on lista kirjasuosituksista suolistoaiheisessa osiossa, ei nyt luulisi Paulaa hirveästi haittaavan jos hänen kirjojaan suositellaan jossain toisessa kirjassa?!? No, ehkä en vaan lukenut opusta tarpeeksi tarkkaan (tai tarpeeksi tehokkaasti rivien välistä...)

JV kirjoitti...

Olen itse lukenut kirjan aika tarkkaan, ja ihmettelen kyllä tätä vastinetta ja sen sävyä

Olen Samuli Pahalahden kanssa pitkälti samoilla linjoilla (vrt. hänen bloginsa) ts. minullekaan ei tullut sellaista mielikuvaa, että Jaakkola olisi väittänyt Paula Heinosen olevan BioSignaturen takana tmv, ja pikemminkin hän korosti monessa kohdassa sitä, että hän itse ei ole lääkäri, ja että jos on terveydellisiä vaivoja, pitää suunnata lääkäriin.

Ja itse ainakin koin, että hän antoi muita viitteitä/linkkejä/yhteystietoja sitä silmällä pitäen, että joku haluaisi etsiä lääkärin, joka on perehtynyt hieman laajemmin esim. ravintoasioihin. Eli en ottanut suosituksia mitenkään niin, että nämä FLS:n lääkärit tmv olisivat mitenkään Jaakkolan kanssa samoilla linjoilla automaattisesti, vaan että Jaakkola arvostaa heidän ammattitaitoaan.

Kummastuttaa kyllä tuo vastine, koska itse olin positiivisesti yllättynyt Jaakkolan kirjasta ja sisällöstä. Olen myös ollut kuulemassa hänen luentojaan ja sielläkin on todella varovainen sanoissaan ts. ei mainosta ketään ja korostaa, että hän tai yrityksensä ei anna lääketieteellistä apua.

JV kirjoitti...

FLS -- > FMS.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä on tämä nillittäminen viittaamisesta ilman lupaa? Tai aiheen käsittelystä ilman asiantuntijakonsultaatiota?

Viittaamiseen ei tarvita lupaa ja tästä kitiseminen kertoo kyllä kitisijästä, ei viittaajasta.

Lisäksi on varsin tavallista, että ihmiset käsittelevät aiheita, joiden suhteen he eivät ole
(erityis)asiantuntijoita. Jos asiantuntijuuden puute tuottaa huonon kirjan, niin sitten on käynyt niin, että asiantuntijuuden puute on tuottanut huonon kirjan.

Vaihtoehto tälle on se, että vain teologi saa muodostaa käsityksen kristinuskosta ja vain yhteiskuntatieteilijät saavat äänestää.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jäädään seuraamaan, mitä tapahtuu. Onhan tämä aika kummallinen juttu.

Lukija kirjoitti...

Niin, mihinkäs tämä Kaisa Jaakkolan ensimmäinen kirja onkaan johtanut? Kirjaa on tietääkseni myyty yli 10.000 kappaletta, Kaisa J. on jatkanut asioiden tutkimusta ja julkaisuust Hormonitasapaino -kirjan, joka ilmeisesti myös myy nyt hyvin. Lähdeviitteet ja käytetty kirjallisuus on loistavasti merkitty. Kaisan luennoilla on paljon kiinnostuneita kansalaisia...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails