Monen silmiin sattui varmaan Helsingin Sanomissa ollut uutinen kassakuiteista ja bisfenoli A:sta, jutun jonka laitoin viikonloppuna Twitteriini. Kuiteissa olevaa bisfenoli A:n on osoitettu imeytyvät ihon läpi. Kyseessä on hormonihäiritsijä eli ksenohormoni, aine joka käyttäytyy estrogeenin tavoin.
Bisfenoli A on sama aine, jota on tutkittu muun muassa säilyketölkeistä ja tuttipulloista. Erona näihin on se, että näissä aine on polymeerimuodossa eli reagoineena. Polymeeristä mahdolliseti irtoavaa bisfenoli A on peräisin reagoimatta jäänyttä ainetta eli monomeeriä ja määrät erittäin pieniä. Joskin elintarvikkeiden kautta altistus on jatkuvaa.
Kassakuiteissa bisfenoli A on reagoimattomana, jolloin aineelle altistuu huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi säilyketölkin sisäpinnasta altistuisi. Kaikkien eniten kuittien kanssa ovat tekemisissä luonnollisesti kauppojen kassahenkilöstö. Muut ammatit, joissa joutuu aineen kanssa tekemisiin ovat muun muassa maalaus ja rakennustöissä työskentelevät. Bisfenoli A:ta nimittäin käytetään raaka-aineena epoksiliimoissa ja -pinnoitteissa (betonilattiat jne). Kaikki epoksituotteet ovat yleisiä allergisten ihottumien, astman ja allergisen nuhan aiheuttajia rakennusalalla. Yli puolet epoksihartsiaineiden aiheuttamista allergisista kosketusihottumista on bisfenoli-A -pohjaisen epoksihartsin aiheuttamia. Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko rakennusmiehillä ja -naisilla on bisfenoli A:ta veressään, sillä he käsittelevät aineita sellaisenaan - toki ohjeistettuna suojautumaan aineelta, mutta yliherkkyydet osoittavat, että altistusta on. Oheisen jutun kiinalaistyöntekijöistä kertoo bisfenoli A:n kanssa lätränneillä olevan enemmän erektiohäiriöitä kuin niillä, joilla altistusta ei ole. Karua kertomaa. Kiinalaistyöntekijöillä altistukset ovat tosin kymmeniä kertoja suuremmat kuin länsimaissa keskimäärin.
Henkilökohtaisesti moiset lämpökuitit ovat ottaneet pannuun jo pitkään. Niiden teksti häviää ajan myötä näkymättömiin, joten esimerkiksi takuukuitti saattaa haaleta käyttökelvottomaksi. Tärkeistä kuiteista pyydänkin nykyisin aina kopion jo kaupassa, sillä mielestäni on kaupan velvollisuus toimittaa asiakkaalle kelvollinen tosite ostoksesta.
"Tutkijoiden mukaan löytö pitäisi ottaa vakavasti kassahenkilökunnan ohjeistuksessa. Aikaisemmissa tutkimuksissa kassalla työskenteleviltä on mitattu muita ammattiryhmiä korkeampia bisfenoli-A:n pitoisuuksia, mikä on yhdistetty juuri kassakuittien käsittelemiseen.
Tutkijat kehottavat, että kassalla työskentelevät käyttäisivät käsineitä tai pesisivät kätensä kuittien käsittelyn jälkeen."
Minä puolestani kehotan kuittiongelman ratkaisuksi, että kehitetään kuitti, jossa ainetta ei olisi lainkaan ja joka kestäisi säilytystä. Ei luulisi olevan mahdotonta. On sitä vaikeampiakin asioita tehty. Paljon isompi asia on aineen muiden käytön aiheuttamien riskien selvittäminen.
- Tutkijat: Ostoskuittien muovimyrkky bisfenoli -A imeytyy ihon läpi, HS 6.11.2010
- Yleinen muoviyhdiste aiheuttaa erektiohäiriöitä, HS 13.11.2009
- Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat, Evira 2010
8 kommenttia :
Kyllähän niitä sellaisia bisfenolittomia ja säilyviä kuitteja on ollut. Muistaakseni vielä joskus 15 vuotta sitten oli aivan tavallista, että ruokakauppojenkin kassakoneet tulostivat kuitin värinauhan avulla tavalliselle paperille. Nykyisinkin sellaisen kuitin saattaa saada jostakin pikkuliikkeestä. Mikä lienee syynä siihen, että kassapäätevalmistajat ovat joukolla siirtyneet näihin lämpökirjoitettaviin ja arkistokelvottomiin kuitteihin - säästösyyt kai, koska kirjoitin on yksinkertaisempi valmistaa, kun siinä ei tarvita värinauhaa.
Onhan niitä tavallisiakin kuitteja ollut, tiedän liikkeitä joissa edelleen kirjoitetaan kuitti käsin. Tosin harva iso liike niin toimii, se on liian hidasta, mutta pikkuliikkeet joissa ostetaan erityistuotteita voivat käyttää käsinkirjoitettuja kuitteja.
Ja vielä silloin kun minä olin ruokakaupassa töissä oli ihan tavallisella musteella tulostavia kassakoneita. Tosin siitä nyt on aikaa.
Tavallisilla musteilla tulostavien koneiden ongelma on siinä että musteet ovat hintavia, tulostin on hidas ja tulostuksessa oli toisinaan ongelmia. Ja tekniikasta riippuen, jotkut kuitit eivät olleet kovinkaan luettavia... Mutta kehitys kehittyy, eikä aina parempaan suuntaan :)
Meilläkin on vielä paikkoja, mistä saa paperi(?)kuitteja :) Lähinnä pikkukahviloita tms. Monissa maissa mielestäni on vielä(kin) noita samoja kuitteja, niitä on hauska säilyttää matkamuistoina matkapäiväkirjan välissä, säilyvät eivätkä haalistu :))
Olen miettinyt bisfenolialtistusta tuttipulloista: onko siis niin, että polymerisoitunut BPA on turvallista eikä siitä irtoa mitään sen jälkeen kun monomeerimuotoiset BPA rippeet ovat irronneet (eli toisin sanoen ei ole väliä syötetäänkö pullosta kuumaa vai kylmää juomaa) vai irrottaako BPA:ta sisältävästä tuttipullosta aina jotain kun sitä lämmitetään? Anteeksi ylipitkä kysymys.
Kuitteja on tosiaan ollut toisenlaisiakin kuin nykyisin, ja varmaan joissakin paikoissa on käytössä kunnollista paperia.
Tuntuu vaan olevan vähänkään isommissa kaupoissa aina ne lämpöpaperisysteemit.
Essi: Ylipitkiä kysymyksiä ei olekaan. :)
Kysymykseesi en näin suoralta kädeltä osaa sanoa. Äkkisiltään voisi ajatella, että monomeeririppeiden määrä vähenee käytössä - mutta minne? Kuumaan irtoaa helpommin kuin kylmään.
Evirahan on näitä pitoisuuksia selvitellyt. Pulloissa on piedetty parisen tuntia 50 %:sta etanoliliuosta 70 C lämpötilassa. Tämän mukaan pitoisuudet ovat sallituissa rajoissa. Vaan eipä kukaan taida oikein osata sanoa, mikä on turvallinen raja.
http://www.evira.fi/attachments/elintarvikkeet/elintarviketietoa/tutkimusyhteenveto_bpa.pdf
Kiitos Anja vastauksesta!
Harmi ettei Eviran testissä ole testattu samaa pulloa useaan kertaan. Sillähän se selviäisi pieneneekö aineen pitoisuus käsittelyä toistettaessa. Nyt kun BPA kuohuttaa ihmisten tunteita niin paljon, niin luulisi että pullovalmistajat haluaisivat vakuuttaa hieman paremmin kuluttajat. Jos monomeerien vapautuminen loppuu esim. 3 käyttökerran jälkeen, niin siitähän päästäisiin eroon vaan sillä, että pulloa pitäisi keittää esim. 3 x 5 min. tms.
No, toisaalta on varmaan helpompi turvautua BPA:ttomaan tuotteeseen :).
Kiinnostuin tästä aiheesta kun meille liikkeeseen soitettiin ja tarjottiin tällaista täysin fenolitonta kuittipaperia.
Suomalaiset on tässä kuulemma nyt suorastaan aallonharjalla kehityksessä ja tälle täysin fenolittomalle kuittirullalle oli vielä 10 vuoden säilyvyystakuu tekstille.... Jäin asiaa epäilemään kun myyjä tuntui olevan niin innoissaan...
Onko muilla kokemusta näistä? kauppaliike ei jäänyt mieleen, että mikä se oli varsinaiselta nimeltään mutta myyjä ohjasi www.kauppiaitten.com osoitteeseen jossa näkyi aiheesta olevan joku pieni juttu.
Onkohan tämä nyt ihan humpuukijuttu vai aito tosi? En ostanut ainakaan toistaiseksi mutta jatkan tutkimista...
t. Kenkäkauppias
Kyllä myrkyttömiäkin lämpökirjoitinpapereita löytyy, mutta lienevät sitten sen verran kalliimpia tuotteita, että valtaosa kaupoista päätyy BPA.ta sisältäviin laatuihin. http://www.jujothermal.com/thermal_papers
Lähetä kommentti