Annimaria laittoi vieraskirjaan kysymyksen siiderien ja viinien sulfiitteista:
Löysin aiheesta niin seikkaperästä tietoa Alkon sivuilta, että lainaan tekstiä varsin suoraan. Hieman yhdistelin ja tiivistin tekstiä sekä lisäsin väliotsikoita. Alkuperäiset tekstit täältä. Kyseisellä sivustolla on muuten muutakin mielenkiintoista.
Vaikuttaa siltä, että sulfiitit ovat varsin olennainen osa viininvalmistusta. Sulfiittien määrää ei tosiaan etitiketistä löydä, eikä viinipullon hintakaan asiaa paljasta. Pitänee pysyttäytyä muissa juomissa tai tehdä ihmiskokeita itsellään, jos esimerkiksi makeista valkkareita haluaa nauttia.
Lue myös
Kuva :http://www.flickr.com/photos/samcatchesides/ / CC BY-ND 2.0
Minua kiinnostaisi viineihin ja siidereihin lisattavat sulfiitit. Siskollani on astma ja sen oireet pahenevat sulfiiteista. Sulfiitittomia viinejä ei kuitenkaan taida olla saatavilla. Oireita voisi välttää käyttämallä vähäsulfiittisia juomia, mutta etiketteihin ei tarvitse merkitä muuta kuin 'sisältää sulfiitteja' ei siis määriä ollenkaan. Lääkari neuvoi ostamaan luomuviinejä, 'koska niissä on todennakoisesti vähemman sulfiitteja'. Olisi kuitenkin kiva saada aiheesta lisätietoa. Tiedän, etta sulfiitteja käytetään kirkastamaan viiniä ja ilmeisesti ne vaikuttavat myös säilymiseen. Olisi kuitenkin mukava tietää tarkemmin, mikä niiden merkitys viinin ja siiderin valmistusprosessissa oikein on.
Löysin aiheesta niin seikkaperästä tietoa Alkon sivuilta, että lainaan tekstiä varsin suoraan. Hieman yhdistelin ja tiivistin tekstiä sekä lisäsin väliotsikoita. Alkuperäiset tekstit täältä. Kyseisellä sivustolla on muuten muutakin mielenkiintoista.
Rikkidioksidi (sulfiitti) säilöntäaineitta
Rikkidioksidia (SO2) käytetään estämään viinin hapettumista sekä villihiivojen ja maitohappobakteerien kasvua ja entsyymitoimintoja. Rikkidioksidi stabiloi viinin värin säilymistä ja sitoo tiettyjä happoja ja aldehydejä, jotka voivat antaa viinille epämiellyttävän aromin.
Alkoholijuoman rikkiyhdisteistä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä rikkidioksidia, vaikka käytännössä alkoholijuomaan lisätään sulfiittia (natriumsulfiittia (E221), natriumvetysulfiittia (E222), natriumdisulfiittia (E223), kaliumdisulfiittia (E224), kalsiumsulfiittia (E226), kalsiumvetysulfiittia (E227) tai kaliumvetysulfiittia (E228)).
Rikkiyhdisteet ja eri juomalaadut
Tarvittavan rikkidioksidin määrällä ei ole mitään tekemistä viinin hinnan kanssa. Viinityyppi, hygieniataso, valmistusmenetelmä ja rypäleiden laatu vaikuttavat tarvittavan rikin määrään. Punaviini säilyy paremmin kuin valkoviini, joten punaviiniä pystytään valmistamaan pienemmillä rikkidioksidilisäyksillä. Rikkiyhdisteitä onkin valkoviineissä enemmän kuin punaviineissä ja eniten makeissa valkoviineissä. Viinejä on lähes mahdoton valmistaa ilman rikkidioksidia, koska se estää viinin hapettumisen. Rikkidioksidia ei ole tislatuissa juomissa, kuten vodkassa, konjakeissa, rommeissa ja viskeissä.
Rikkidioksidi ja oireilu
Rikkidioksidi voi aiheuttaa allergiselle ja astmaattiselle ihmiselle oireita suhteellisen pieninäkin pitoisuuksina. Pieni osa astmaatikoista on sulfiittiherkkiä, mutta oireita aiheuttava määrä vaihtelee henkilöstä toiseen niin paljon, ettei selvää rajaa voida asettaa.
Rikkiyhdisteet pahentavat astmaa 3–4 %:lla aikuisastmaatikoista, lapsista joidenkin arvioiden mukaan jopa 20–30 %:lla. Ne aiheuttavat yliherkkyysnuhaa ja saattavat pahentaa myös nokkosihottumaa ja atooppista ihottumaa. Luotettavia arvioita sulfiittiyliherkkyyden yleisyydestä ei ole saatavilla. Eräässä ruotsalaisessa väestötutkimuksessa 3,4 % vastanneista ilmoitti saavansa nuhaa lähinnä viineistä. Oireilijoista kaksi kolmasosaa oli naisia, ja oireilijoilla oli usein myös astma tai keuhkoahtaumatauti.Myös luomuviineissä voi käyttää rikkidioksidia, mutta korkeimmat sallitut määrät ovat alempia kuin tavallisille viineille. Lisää juttua luomuviineistä täältä Alkon tietosivulta.
Rikkiyhdisteyliherkkyys saattaa olla joskus allerginen, mutta useimmiten kyseessä on muu kuin varsinainen allerginen (epäspesifi ) reaktio. Vakavat reaktiot ovat hyvin harvinaisia.
Rikkiyhdisteitä syytetään usein myös päänsäryn ja muiden krapulan tapaisten oireitten aiheuttajiksi.
Vaikuttaa siltä, että sulfiitit ovat varsin olennainen osa viininvalmistusta. Sulfiittien määrää ei tosiaan etitiketistä löydä, eikä viinipullon hintakaan asiaa paljasta. Pitänee pysyttäytyä muissa juomissa tai tehdä ihmiskokeita itsellään, jos esimerkiksi makeista valkkareita haluaa nauttia.
Lue myös
Kuva :http://www.flickr.com/photos/samcatchesides/ / CC BY-ND 2.0
9 kommenttia :
Jätän itsekkin kysymyksen. Olen muuttamassa piakkoin kerrostaloon, joka sijaitsee melko vilkasliikenteisen Mäkelänkadun varrella (Hki). Parvekkeet ovat toisessa kerroksessa ja kadulle päin. MIten paljon pakokaasut vaikuttavat yrttiviljelmiini, uskaltaako niitä syödä?
ee
Vilkasliikenteisen kadun varrella ilmanlaatu voi olla huono. Haitallisimmat aineet hengitysilmassa ovat hiukkaset, pöly ja pakokaasuissa olevat palamistuotteet. Kasvillisuus sitoo pölyä, joten kyllä niitä aineita yrtteihinkin joutuu. Toinen asia sitten on, onko kyseessä terveysriski. Ilman hiukkaset ovat haitallisia keuhkoihin joutuneina, mutta tuskin yrttien kohdalla kovin suuri terveysriski syötynä. Määrät ovat kovin pieniä, eikä yrttejä yleensäkään syödä paljon. Asiaa voidaan verrata vaikka liian tummaksi grillattuun ruokaan.
Huuhtelu taitaa vetistää yrttejä liikaa? Vvoihan niitä kasvattaa tarvittaessa sisätiloissakin, varsinkin, jos katupölyä on runsaasti liikkeellä.
Ai niin, tämä piti vielä lisätä, tietoa Helsingin ilmanlaadusta:
http://www.hsy.fi/seututieto/Documents/Ilmanlaatu_esitteet/millaista_ilmaa_hengitat_web.pdf
Kiitos tästä, oli hyödyllinen. Uutta tieto oli, että rikkiyhdisteet voivat pahentaa myös nokkosihottumaa, tämä pitää kertoa äidille, jolla on tämän kanssa ongelmia. Itsekin kyllä jonkin verran reagoin valkoviiniin ihollani. On kyllä tosi sääli (ja kummallista?), että mistään ei saa tietää eri viinimerkkien sisältämiä rikkimääriä. Alkossa ovat väittäneet minulle joka kerta, että luomuviineissä ei ole sen vähempää sulfaatteja kuin muissakaan.
Hyvä, jos jutusta on hyötyä.
Alkossa ovat varmaan sanoneet noin, jotta ihmiset eivät oleta, että luomuviinit olisivat täysin ilman sulfiitteja. Muistaakseni tuossa Alko tekstissä on mainittu, että luomuviinien kesken on suuria eroja sulfiittipitoisuuksissa. Eli sana luomu ei takaa sulfiititonta viiniä.
Sulfiititon luomupunkku nyt Alkossa: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/472507
Oireilta voi välttyä jos jättää viinit juomatta ,niin helppoa se on.
Sellaisia viinejä on kyllä olemassa joihin ei ole lisätty sulfiitteja (säilyvyysajan pidentämiseksi), niitä ei vain ole saatavilla Suomessa - vielä! Ehkäpä jos useammat meistä kyselisivät niitä, niin saataisiin muutama tänne takapajuiseen Pohjolaankin ;)
VikingLinen ja TallinkSiljan laivoilta löytyy yksi sulfaatiton valkoviini. Nimeä en nyt muista mutta etiketissä kultainen lehti :D Ihan ok viini, omaperäinen kyllä, mutta eipähän ole sulfaatteja!
Lähetä kommentti