Kemikaalikimara: Pikiöljy - entisajan ihmelääke

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Pikiöljy - entisajan ihmelääke

Manet: Tarring the boat 1873

Olin hiljattain tilausuudessa, jossa joukko harmaapäitä muisteli lapsuusaikojaan. Jutuissa vilahtivat sattumukset, jotka tapahtumahetkellä olivat kamalia, mutta jotka jälkikäteen naurattavat, kuten oikaisu haan poikki, jossa majailee kiukkuinen pässi. Seuraukset arvannette. Tai piikkilangasta saadut haavat sekä muut haaverit, joiden parantamiseen käytettiin sen ajan lääkkeitä. Toivepostauksena kirjoitus pikiöljystä, ihmeaineesta, jota siveltiin haavoihin. 

Pudasjärven Puhoskylän tervaprojektin sivuilla kerrotaan pikiöljystä näin:
Pikiöljy on tervasta vesihöyrytislaamalla saatu aluksi väritön, ruskeaksi muuttuva neste, joka ei liukene veteen. Pikiöljyä on käytetty ihottumien hoidossa ja yskänlääkkeenä sekä sääskiä karkottavana ihon suojana. Tislaamalla tervasta saatua mustaa ja jähmeää pikeä, hartsiin tai taliin sekoitettuna laivapikeä, voidaan käyttää puuveneiden saumojen tiivistämiseen.
Pikiöljyä muistelee myös Mauno Ojajärvi Ilkka-lehdessä 05.09.2009. Jutusta voi päätellä, millaista on tervan juonti.
Pikiöljy auttoi aasialaiseen
Elettiin vuotta 1956 kun maassa riehui maailmanlaajuinen pandemia. Suomalaisia kuoli tautiin 1300.
Minäkin sairastuin siihen ja olin aivan "kuolemankielissä". Joku ehdotti, että kun muuta lääkettä ei ole, ota pikiöljyä. Jälkeen päin kuulin, että maitolasiin olisi saanut laittaa vain muutaman tipan. Laitoin kuitenkin ruokalusikallisen. Sen juotuani alkoi vatsassa sellainen myräkkä, että oksensin monta päivää ja pikiöljy maistui suussa varmaan kaksi viikkoa.
Sain siitä kyllä sellaisen "rokotteen", etteivät myöhemmät kulkutaudit ole paljon häirinneet. Saa nähdä kuinka sikainfluenssan kanssa käy.
Mauno Ojajärvi Seinäjoki
Vanhan sananlaskun mukaan pikiöljyllä paranee, vaikka olisi keskeltä poikki. Uskoisikohan?

Lue myös
Sata kehua
KEHU 58. Pikiöljyä en ole koskaan maistanut, tervasaippuaa kylläkin. Puusuksiakin olen joskus tervannut. Ihana tuoksu, olkoonkin että terva sisältää haitallisia aineita.
Lisäys: Hah haa!, en kyllä ole maistanut tervasaippuaa, vaikka niin tuossa kirjoitinkin. Ei pitäisi väkertää näitä juttuja liian myöhään illalla. :)

Kuva: freeparking, Flickr, Creative Commons lisenssi

5 kommenttia :

MahaTar kirjoitti...

Hmmm. Eikös tämähäntä tutkimus tervan haitallisuudesta tehty ulkomailla? Jossa TAR on kivihiilitervaa, joka on tietääkseni paljon haitallisempaa kuin tämä kotoinen puusta tislattu terva. (Sillä tervanpoltto lienee teknisesti jonkilainen tislausprosessi).

Aion kyllä tervaa ja tervatuotteita käyttää lopun ikääni. Haitallista eli ei. :)

-Massu

Kemikaalikimara kirjoitti...

Tervanpoltto on tosiaan joninlainen tislausprosessi. Olet mahaTar (MahaTerva?) oikeassa siinä, että puhuttaessa tervasta se usein sotketaan kivihiilitervaan. Vaikka kivihiiliterva sisältää ties mitä, se ei kuitenkaan tarkoita, että meidän puutervamme olisi koostunut ainoastaan haitattomista aineista.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Vielä lisäys, kyllä minäkin tervasaippuaa käytän, mutta en syö. :D

Anonyymi kirjoitti...

Pikiöljystä tulee mieleen hirvensarviöljy, tumma kamalalta haiseva töhnä tämäkin. Maailman paras ötökkäkarkote hevosille, jonka EU kielsi :(

Käteen osunut pisara tuoksui kauan vaikka kädet olisi pessyt kloriitilla ;)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Enpä ole ennen kuullutkaan hirvensarviöljystä, -suolasta kylläkin. Mutta tässä niistä kerrotaan kummastakin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hirvensarvisuola

Hirvensarvensuola oli aikoinaan yleinen lääkeaine, jota valmistettiin hirvensarvenöljystä ja happamasta ammoniumkarbonaatista (tai hirvensarvista ja -sorkista). Sitä käytettiin hermoja kiihottavana lääkeaineena.

Nykyisin käytetään puhdasta ammoniumkarbonaattia ja tuote on täysin teollisuusvalmisteinen. Hirvensarvisuolaa käytetään muun muassa hajusuolana ja matalien leivonnaisten kohottajana.

Hirvensarvenöljy on eräiden hirvilajien sarviainetta kuivatislattaessa saatava pistävänhajuinen öljy.

Kuumennettaessa hirvensarvisuola hajoaa vedeksi, hiilidioksidiksi ja ammoniakiksi.

Aina oppii jotain uutta. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails