Kemikaalikimara: Ja sillä silikoni

maanantai 31. elokuuta 2009

Ja sillä silikoni

Silikonivuoka, silikonirinnat, silikonitiiviste, silikonitutti...
Silikonit ovat myrkyttömiä, hajuttomia, kemikaaleja kestäviä, vedenpitäviä ja kestävät korkeita lämpötiloja. Ne voivat olla kiinteitä, geelimäisiä, öljymäisiä tai vesiliuokoisia. Eipä siis ihme, että silikonia käytetään mitä moninaisimpiin tarkoituksiin.

Silikoni ja rinnat

Boob Cake


Silikoneista tulee arvatenkin ensimmäisenä mieleen rintaimplantit. Koska kaikki tietenkin haluavat nähdä keinorinnat, niin ohessa tosi makea kuva. Perinteisiä silikonivarusteluja näkee lehdissä kovin usein, mutta harvemmin tällaista kakkua. Nännikakun voi leipoa silikonivuoassa ja sen kanssa voi vaikka nauttia virvoitusjuomaa, jossa on vaahdonestoaineena dimetyylipolysiloksaania E 900 eli yhden sortin silikonia sekin.

Silikoneja käytetään paitsi rinnoissa myös nivelissä tai vaikkapa kuukupeissa. Rintaimplanttien haittoja en ala käsittelemään. Onnistuneita implantteja näkee iltapäivälehdissä, muutaman epäonnistuneen voi kurkistaa vaikka FDA:n sivuilta, jos aihe kiinnostaa.

Silikoni ja vauvat

Silikonia käytetään farmaseuttisissa letkuissa eli käyttötarkoituksissa, joista letkuista ei saa irrota yhtään mitään, kuten esimerkiksi keskosten tarvitsemiin ruokintaletkuissa. Vauvoille tehdään silikonista tutteja, lusikoita ja leluja, neutraali aine kun on. Mitä tehdään, kun vauva huutaa ilmavaivojaan kitarisat väpättäen. Silloin annetaan lääkettä, joka sisältää silikonia. Aine pienentää kaasukuplien kokoa ja toivon mukaan huudon volyymiä.

Silikoni ja koululaiset
Joka vuosi syksyn tullen koululaiset tuovat repussaan kotiin lapun, jossa varotetaan täistä. Vanhempia kehotetaan tutkimaan jälkikasvun päänahat kuten simpanssiperhe ikään. Jos täitä ja saivareita löytyy, tarvitaan toimenpiteitä. Vaihtoehtoja on useita: pesu täisampoolla, kuumailmapuhallus tai kampaus. Yksi vaihtoehto on täiden tukehduttaminen. Tarkoitukseen on olemassa silikonipohjainen tuote, joka on merkittävästi turvallisempi vaihtoehto kuin perinteiset täisampoot. Täihäädöistä on tulossa ihan oma kirjoitus, koulu kun on taas alkanut ja täit pääsevät pian vauhtiin....

Silikonit ja kosmetiikka

Silikonien käyttö kosmetiikassa on nettikeskustelujen kestoaihe. Asia herättää voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan. Silikoneja löytyy ihovoiteista, meikeistä, hiustenhoitotuotteista. Hiuksissa silikonit tekevät hiuksen pintaan kalvon, jolloin hiuksesta tulee sileämpi ja kiiltävämpi. Rasvaliukoinen silikoni jää helpommin hiuksiin ja päänahkaan, mutta on kuitenkin pestävissä pois niin sanotuilla syväpuhdistavilla sampoilla. Monissa tuotteissa käytetään vesiliukoisia silikoneja. Silikoniyhdisteet tunnistaa sanoista METHICON, SILANOL, SILYL, SILOXANE, SILOXY, SILICONE tai SILANE.

Parfymööri Max Perttula on sivuillaan kirjoittanut pitkän pätkän kosmetiikassa käytettävistä silikoneista. Kirjoitus "Silikoonit ja niiden derivaatit (johdannaiset), kosmetiikkateollisuuden siunaus vai kirous? löytyy rullaamalla sivua alaspäin. Kyseessä on siis kosmetiikka-alan henkilön kanta aineryhmään. Perttulan firman tuotteissa ei ole silikoneja, joten hänen ei tarvitse siinä mielessä niitä kehua, vaikka jonkin asteista hehkutus kirjoituksesta välittyykin. Kirjoituksesta saa kuitenkin yleiskuvan silikonien käytöstä kosmetiikassa. Jutun yksittäisiä asiatietoja en ole tarkistanut. Kyseisen firman tuotteita en ole koskaan kokeillut, enkä ota niihin kantaa. Ylipäänsä kerron mieluummin asioista ja aineryhmistä kuin yksittäisistä tuotemerkeistä, ellei sitten tuotteita mainosteta virheellisillä väittämillä kuluttajia huijaten.

Evil Dressmaker on puolestaan kirjoittanut blogissaan kosmetiikasta ja silikoneista:
Omakohtaisesti en ole huomannut silikoneista olevan mitään haittaa. Olen käyttänyt sekä silikonia sisältäviä että sitä sisältämättömiä hiustenhoitotuotteita enkä ole juuri huomannut eroa. Ihmisten hiusten ja ihon laatu kuitenkin vaihtelee enkä voi väittää että se mikä sopii minulle sopisi kaikille muillekin. Jotkut kokevat että heidän ihonsa/hiuksensa voivat paremmin ilman silikoneja.
Itse olen lopettanut hiustenhoitoaineen käytön jo parikymmentä vuotta sitten. Turhaa mikä turhaa. Kampaajakäynnit osoittavat päätökseni oikeaksi. En viitsi erikseen vaatia, ettei käytetä hoitoainetta ja sen kyllä huomaa. Vaikka hiukset on föönattu ja laitettu yleensä vielä lakan kanssa muotoon, lässähdys on taattu. En tosin tiedä, onko syynä silikoni vai jotkut muut aineet. Silikonit eivät ole myrkkyjä, mutta ihan toinen juttu sitten on, ovatko ne tarpeellisia. Jos iho, hiukset ja päänahka voi paremmin ilman silikoneja, niin käytön voi kyseenalaistaa.

Silikoniastiat

Korkeiden lämpötilojen keston takia silikoneista voidaan valmistaa esimerkiksi kakkuvuokia ja pullasuteja. En itse ole leiponut koskaan silikonivuoalla, joten en voi sen tarkemmin kertoa paisto-ominaisuuksista tai muista. Kulutusjuhlassa silikoniastiat saivat hyvät arviot. Vaikka silikonit ovat inerttejä, niidenkin valmistuksessa voi olla häikkää. Tulli on valvonnassaan löytänyt silikoniastioita, joista irtoaa haihtuvia aineita: samaan tapaan kuin metallituotteista voi irrota raskasmetalleja tai nylonesineistä aromaattisia amiineja.

Silikonien haitoista

Kosmetiikassa haitoiksi on mainittu suihkemaisten tuotteiden silikoni, joka saattaa joutua hengitysteihin. Spraysumujen hengittämisen välttäminen on täysin aiheellista, sisälsi tuote silikonia tai ei. Vieraat aineet keuhkoissa ovat haitaksi, oli kyseessä sitten puu- tai katupöly, liuottimet tai hajusteet. Esimerkiksi erilaiset tekstiilien käsittelyyn tarkoitetut tuotteet sekä voiteluaineet sisältävät liuottimia, joita ei pidä hengitellä. Teknisiin käyttökohteisiin tarkoitetuissa tuotteissa voi olla myös muita aineita, kuten säilöntäaineita, jotka tekevät tuotteesta haitallisen.

Öljyjä ei saa päästää jäteveden joukossa viemäriin. Tämä pätee, oli kyseessä moottorin voiteluöljy, silikoniöljy tai vaikkapa ruokaöljy. Yritin etsiä tietoa, haittavatko silikonit jollain tavoin jäteveden puhdistusta. Hakusanoilla "silicone" ja "waste water" löysin silikonia sisältäviä aineita, joita lisätään jäteveteen vaahtoamisen estämiseksi. Vaahtoaminen kun voi olla jätevedenpuhdistuksessa melkoinen ongelma. Tietysti voi pohtia, voiko sinänsä myrkyttömistä aineista olla jotakin haittaa pitkän ajan kuluessa.

Silikonipuppua

Silikoneista väännetään kättä erilaisilla keskustelupalstoilla, puhuttiin sitten implanteista tai sampoista. Valitettavan usein kirjoituksissa näkee aivan virheellistä tietoa. Olen nähnyt silikonien olevan "vaarallisia ympäristömyrkkyjä", mutta silti silikoneja voi laittaa vauvojen suuhun? "Silikonit ovat vältettäviä aineita, koska ne eivät ole biohajoavia". Silikoneja kuitenkin käytetään apuaineina jätevedenpuhdistuksessa. Melkoinen ristiriita. Ympäristömyrkyiksi luokitellaan tavallisesti raskasmetallit ja haitalliset orgaaniset yhdisteet, joita ovat muun muassa dioksiinit, CFC-yhdisteet, BCP:t ja muut pahikset. Silikonit ovat todella kaukana näistä.

Ei pidä tehdä myrkyttömistä aineista myrkkyjä - niitä riittää muutenkin. Sen sijaan aina voi pohtia, mitkä aineet ovat oikeasti tarpeellisia ja mitkä eivät.

Oletko muuten jo vastannut tähän kyselyyn? Enää pari päivää aikaa...

Lue myös:
Sata kehua

KEHU 39. Kun luumu putos puusta oli kaunis kesäsunnuntai, hölmistynyt ihmislapsi laittoi luumun jukurttiin - ja hyväähän se oli. Luumusato parhaimmillaan.

Kuva (kakku): http://www.flickr.com/photos/samdogs/ / CC BY-ND 2.0

9 kommenttia :

Ana kirjoitti...

Niin kauan kun käytin silikonia sisältäviä hiustenhoitotuotteita, luulin, että hiukseni ovat iän myötä vähentyneet dramaattisesti. (Koska silikoni lässäyttää!!) Kun siirryin silikonittomiin tuotteisiin, hey presto, kaikki hiukseni ovatkin tallella!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ymmärrän hyvin Zepa.
Minulla hoitoaine vetää hiukset päätä myöden.

Pauleli kirjoitti...

Huomaan kyllä toisinaan myös lässähtämisefektin, mutta toisaalta jos en käytä hoitoaineita en pysty kampaamaan hiuksiani pesun jälkeen ja jonkin ajan kuluttua hiukset kuivuvat niin, että ne alkavat katkeilemaan. Eli mielummin lässähdys kuin Albert Einsteinin tyylinen tukka.
Mielenkiintoinen blogi!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Minä pidän Einstein tyylistä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kokeile huuhtoa hiukset vedellä, johon lisäät hiukan sitruunamehua. Tämä saattaa hieman vaalentaa, jos et toivo sitä niin tee seos omenaviinietikasta ja vedestä (n. 1 rkl etikkaa / 2,5 dl vettä). Tulee kiiltävä, hieno tukka :)
Myös teellä voi huuhtoa hiukset, en ole vielä kokeillut...

Ari Makela kirjoitti...

Minä pidän silikoneista: en oikeastaan käytä enää muita kuin silikonisia patalappuja ja -kintaita. Ne eristävät hyvin ja toisin kuin virkatut tai kankaiset ne on helppo puhdistaa: sen kuin tuuppaa tiskikoneeseen muiden tiskien seassa.

Se tunnetuin tapa käyttää silikonia on yrk. Täydellinen turn-off. Ei voi ymmärtää.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Minulla on niitä perinteisiä kankaisia patalappuja ja sotkuisiksihan ne menevät. Pitää varmaan joskus kokeilla silikoniversiota.

BrokenGlass kirjoitti...

Silane eli silaani (SiH4) ei ole silikoni, se on yksinkertainen kaasumainen piin yhdiste.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä juuri naurata jos on allerginen silikonille, minä ja Moni muu kärsii ja varmasti myös luonto ja eläimet.
Silikoni on kemikaali, halpa täyteaine kosmetiikassa ja hiustuotteissa Eli teollisuus hyötyy mutta me kuluttajat kärsimme allergiasta, hiustenlähdöstä ja tuhoamme luonnon siinä sivussa. Silikoni estää hiusvärin imeytymisen ja permanentin Eli estää kihartumisen, sen myöntää valtaosa kampaajistakin. Ahneudella on kova hinta jonka jälkipolvi maksaa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails