Kemikaalikimara: Paistinpannuprobleemi

maanantai 15. kesäkuuta 2009

Paistinpannuprobleemi

Mitä on teflon?

Teflon on yksi PTFE-muovin (polytetrafluorietyleeni) tuotemerkeistä, joskin sanaa "teflon" käytetään samaan tapaan kuin "jaffaa" appelsiinilimonadista. PTFE-muovi on liukas ja tarttumaton, kestää suhteellisen hyvin kuumuutta ja on kaiken kaikkiaan inertti eli reagoimaton muovi. Historiaa valottaa tämä parin minuutin videopätkä. Aine keksittiin vahingossa vuonna 1938.





Pinnoitetut pannut kärvähtävät

PTFE-pinnoitetuista pannuista tuli suosittuja, kun ruoanvalmistuksessa haluttiin välttää rasvan käyttöä. Pinnoitetulla pannulla voi paistaa hyvin pienellä rasvamäärällä ja pannu on helppo puhdistaa. Ongelmana on PTFE:n hajoaminen, jos se kuumennetaan liian kuumaksi. Lähteistä riippuen PTFE alkaa hajota vähän yli 300 asteessa. Uunissa ei tuollaisia lämpötiloja käytetä, mutta hellan levyt voivat suurilla tehoilla lämmetä yli 400 asteen lämpötilaan. Etenkin huonolaatuinen pannu kärvähtää helposti. Onko lukijoissa muuten ketään, jolla pinnoitettu pannu EI ole paistunut pilalle? Häkkilintujen omistajat tietävät, että pinnoitetusta pannusta irtoavat yhdisteet tappavat linnut. Linnut ovat pieniä ja herkkiä, mutta varsin pahoja ovat yhdisteetkin. Tässä Teflonin valmistaja Du Pontin opaslehtinen lintujen turvaksi, "Breathing easy, Safeguarding Your Pet Bird from Dangers in the Kitchen".

PTFE-pinnoitetun pannun käytössä ruoanvalmistusohjeet ja astian käyttöohje lyövät toisiaan korville. Moni ruoka tulee paistaa kuumalla pannulla, kun taas ohjeissa kielletään käyttämästä levyn suurimpia tehoja tyhjällä pannulla. Mielestäni PTFE-pannut eivät sovi siihen tarkoitukseen, johon ne on tehty. Pinnoitetut WOK-pannut ovat täysin käsittämättömiä. Koko wokkauksen idea on paahtaa kasvikset ja muut herkut tosi kuumalla pannulla - paitsi että käyttöohjeiden mukaan niin ei saa tehdä. Ei mitään mieltä. Tarkkana saa olla myös paistinlastojen kanssa. Pinnoite kun naarmuuntuu tosi helposti.

Historiallisista syistä eli kun en ollut vielä ajatellut asiaa tarkemmin, meillä on pinnoitettuja kakkuvuokia. Niiden käytössä tosin ei ole pinnoitteen kärähtämisriskiä, sillä uunia ei lämmitetä yli 300 asteeseen, eikä vuokaa edes laitata tyhjänä uuniin. Enkä pahemmin edes ole kakkuja leiponut.

Valurauta kestää

PTFE-pinnoitettuja parin vuoden paistinpannuja meillä ei enää ole. Suosin valurautaisia, sillä ne kestävät kuumennusta ja metallisia lastoja. Mummon perintönä on pieni paistinpannu sekä lettupannu, yhden ostin kirpparilta kuudella eurolla, on muuten paras paistinpannuni. Ihan uutena hankin parilapannun, jollaisen annoin kummipojallekin rippilahjaksi. Valurautaisia ei tarvitse uusia parin vuoden välein ja ne ovat muutenkin tosi mainioita ruoanlaitossa. Suosittelen lämpimästi. Kestävät isältä pojalle.

Lue myös:

9 kommenttia :

*P* kirjoitti...

Entäs keraamiset pannut?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei *P*,
Keraamiset pannut ovat vähän eri juttu. Niissä pinnoite on nimensä mukaisesti keraamisia (ylläri, ylläri). Pinta kestää korkeita lämpötiloja, kunhan ei ylikuumenna pitkään, sekä metallisia kapustoja, mutta ei kuitenkaan teräviä esineitä, leikkaamista eikä teräsvillalla hinkkaamista. Paistokokemusta keraamisella pannulla minulla ei ole, kun suosin niitä valurautaisia. Rasvaa tarvitaan paistettaessa jonkin verran.
Keraamiset pannut ovat varsin hinnakkaita, valurautapannuja saa kaksi yhden keraamisen pannun hinnalla. Siis näin pikaisen selvityksen mukaan.

Arbuusi kirjoitti...

Helppo tapaa pitää pinnoitettu paistinpannu kunnossa on laittaa pannulle ihan reilusti vettä -kun vesi kiehuu, pannu on reunoja myöten lämmin ja veden voi kaataa pois. (veden voi kaataa vaikka tiskivedeksi) Sitten normaalisti rasvaa, muutama sekunti odotusta, että rasva saa vähän väriä (rasvaa ei tosin aina tarvita) ja ruoka paistumaan. Kun toimii näin, ei pilaa pannuaan. Erityinen hyöty on siinä, että usein kun ihmiset alkavat paistamaan jotain -vaikkapa jauhelihaa, he laittavat vähän rasvaa pannulle ja odottavat, että rasva saa väriä -pannu ei kuitenkaan välttämättä ole kokonaan kuuma, siitä keskeltä vain, jolloin liha jäähdyttää pannun erittäin tehokkaasti ja alkaa ruskistumisen sijaan kiehua omassa nesteessään.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Muistaakseni tuota veden käyttöä suositellaan jonkun pannuvalmistajan sivulla. Näin ei pannua saa pilattua, sillä vesi jäähdyttää hyvin. Toisaalta ohjeissa sanotaan myös, että asteikolla nollasta kuutoseen, saa käyttää vain nelosta, mikä on monessa paistamisessa liian alhainen.

Anonyymi kirjoitti...

Mites noi Scanpan-pannut, millainen pinnoite niissä on. Itse mainostavat turvallisiksi, mutta tefloniahan nekin ovat. Satuin juuri käräyttämään sellaisella ruuat ja nyt mietin, että meneekö pannu roskikseen?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Scanpan-pannun pinta on titaania, ainakin tämän mukaan
http://www.scanpan.dk/SCANPAN

Eli ei pitäisi olla PTFE:tä, ellei heillä ole useammanlaisia sarjoja. Titaani on ihan eri juttu. Titaanipannua ei tarvitse heittää pois.

Anonyymi kirjoitti...

"Scanpan-pannun pinta on titaania, ainakin tämän mukaan
http://www.scanpan.dk/SCANPAN

Eli ei pitäisi olla PTFE:tä, ellei heillä ole useammanlaisia sarjoja. Titaani on ihan eri juttu. Titaanipannua ei tarvitse heittää pois."

Scanpanin titaanipannuissa kyllä on PTFE:tä. Se titaani siinä nimessä kertoo vaan että siihen PTFE:n lisätty titaania jolla saadaan paremmat käyttöominaisuudet.

Swiss Diamond:lla on sama juttu, niillä vaan titaanin sijasta käytössä timatti. Eikä siitä PTFE:stä mitään haittaa käyttäjälle ole, poistuu kyllä luonnollista tietä jos elimistöön jostain syystä joutuu.

Se aine mistä aikaisemmin on vuohottu ja josta kirjoittaja tietämättää mainitsi linnun tappajana on PFOA eli Perfluoro-oktaanihappo. Tosin sitä ei pinnoitetuissa pannuissa enään käytännössä ole johtuen muuttuneista valmistus menetelmistä. Miten helvetissä alan ihminen voi olla näin tietämätön.

Ja kirjoittajalle tiedoksi, kyllä sen pannun saa ihan riittävän kuumaksi ilma että täytyy vääntää säädin kaakkoon. Myöskin sen wok-pannun.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Anonyymi.

Titaanipannu on tosiaan aivan eri juttu kuin PTFE-pannu. Titaanipannussa on titaanipinnoite alumiinin päällä. Itselläni on yksi titaanipannu, joka tosin on kärsinyt vaurioita. Olen todennäköisesti antanut pannulle "lämpötilavaihtelushokkeja" laskemalla kylmää vettä kuumalle pannulle.
Jos Scanpan-pannussa on PTFE:tä, eikö se silloin ole PTFE-pannu ja titaani on tosiaan parantamaan kestävyyttä?

PTFE on tuotteessa kiinteänä polymeerinä ja ohjeiden mukaan käytettynä täysin inertti eli periaatteessa sitä voi vaikka syödä. Se kestää kyllä mahalaukun suolahaponkin. PFOA:aa käytetään tai tuotteesta riippuen käytettiin PTFE:n valmistuksessa, eikä sitä valmiissa tuotteessa ole. Lintujen kuolemat johtuvat polymeerin ylikuumetessa syntyvistä hajoamistuotteita, jotka siis voivat olla monia muitakin aineita kuin PFOA (kabonyylifluoridi, difluorofosgeeni, heksafluoroetaani, fluoromonoksidi, perfluoroisobutyleeni, jne jne) Varoitus lintujen kuolemista muuten löytyy yhden PTFE-valmistajan DuPontin sivuilta.

Olen samaa mieltä kanssasi, että ohjeiden mukaan käytettynä PTFE-pannu on turvallinen. Esimerkiksi uuniin PTFE-pinnoitetut vuoat sopivat, sillä lämpötila ei ikinä nouse yli 300 asteen, toisin kuin voi helposti tehdä levyllä. Mielestäni tuote, jonka käytössä on ilmeisen suuri mahdollisuus käyttää sitä haitallisella tavalla väärin ei ole sopiva kyseiseen käyttötarkoitukseen. Veikkaan, että suuri osa kuluttajista ei tiedä, että nuppia ei saa kääntää kaakkoon.

sauhuli kirjoitti...

En todellakaan tienny?! Lähtee viimeisetkin pinnoite pannut. Mitä pa..aa?! Valulla opetellut ja sen jälkee kokeillut yhtä sun toista. 6v. saanu valulla ekat "täydelliset" munat paistettua. Nimim. Rosteriin tykästynyt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails