Kemikaalikimara: Kurkistus mukiin

perjantai 6. maaliskuuta 2009

Kurkistus mukiin

Lupasin täydentää kirjoitustani astioista. Sain nimittäin kysymyksen: "Voiko keraamisista Tiimari-mukeista juoda huoletta kuumia juomia?"
Mukien ostopaikka ei kerro, irtoaako mukeista jotain vai ei. Tullin hylkäämät tuotteet ovat usein peräisin Kauko-Idästä, mutta valmistusvirheitä voi sattua täälläkin. Elintarvikevirasto löysi vuonna 2002 myös suomalaisia keraamisia astioita, joista irtosi liikaa raskasmetalleja. Valmistajia informoitiin asiasta korjaustoimia varten.

Raskasmetallit ovat peräisin väreistä. Esimerkiksi kadmiumyhdisteet antavat punaisen tai keltaisen värin. Kannattaa silmäillä mukia. Jos siinä on kirkas ja ehjä lasite, väriä ei pääse irtoamaan. Jos lasite on epätasainen, himmeä tai lohkeillut tai väri pikku hiljaa pesuissa haalistuvaa mukia ei kannata käyttää. Lasitteen tulee olla tietenkin mukin sisäpuolella, mutta ulottua myös ulkopuolella riittävän alas, jotta lorppohuuletkaan eivät nuolaise lasittamatonta pintaa.
Lasittamattomia keraamisia astioita tai koriste-esineitä ei pidä juomamukeiksi ottaa, ei edes kylmille juomille. Mattamuki vaihtoon mukisematta.

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hei

Entäs sellaiset mukit joissa on pyöriteety lusikkaa, ja mukin pohjalla on harmaat ympyrät.
Töissä niitä näkee aika monella.
Valkoisia mainosmukeja , joiden pohja on harmaa.

Kiitos blogista aiheet ovat mielenkiintoisia.

T:Tulppaani

Anja kirjoitti...

Kiitos Tulppaani kommentistasi ja mukavaa, että aiheet kiinnostavat.

Ne harmaat ympyrät ovat tosiaankin peräisin lusikan pyörittämisestä. Pehmeistä teräslaaduista voi irrota lasitepintaan metalliviiruja, jotka eivät lähde normaalissa pesussa pois. Metallinpuhdistusaineella voi yrittää, jos häiritsevät. Mitään terveydellistä haittaa viiruista ei ole.

Saara kirjoitti...

Hei!
Onko näissä Arabian astioissa lasitus ja ovatko ne turvallisia? Kun ne ovat tavallaan mattapintaisia. Tässä kuva: http://puolikas.net/personal/kuvat/24h_astiat.JPG

Ovatko lasiset astiat varmasti turvallisia?
Kiitos!

Anja kirjoitti...

Hei Saara,

En usko lainkaan, että Arabian tekevän lasittamattomia astioita. Lasitus voi olla mattapintainen.

Tässä linkki Kuningaskuluttaja-ohjelman sivuille, joissa on käsitelty astioista irtoavia metalleja. Ongelma on lähinnä kaukomailta tuoduissa kirkkaan värisissä lasten astioissa.

http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2194

Joskus on löytänyt suomalaisistakin astioita huonolaatuisia, mutta tällöin on kyseessä olleet pienet pajat, jotka ovat tulosten jälkeen korjanneet valmistusmenetelmiään.

Lasiset astiat ovat turvallisia, jos ne eivät ole kristallia. Kristallilasihan sisältää lyijyä. Joten ne vanhat, hienot perintolasit kannattaa pitää juhlakäytössä ja vain tarjoilukäytössä eli viiniä tai muuta juomaa ei pidä pitkään säilyttää kristallikarahvissa.

Muutenhan lasiastoiden isoin turvallisuusriski liittyy sirpaleisiin. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails