Kemikaalikimara: Katse kärsää pidemmälle

lauantai 21. maaliskuuta 2009

Katse kärsää pidemmälle

Salmonellarehua

Viime aikaiset uutiset elintarvikkeita koskien eivät ole pahemmin kuluttajia ilahduttaneet. Evira heittää salmonellakanaloiden määriä samaan tyyliin kuin Salainen Agentti Maxwell Smart aikanaan. "Meillä on vain kolme salmonellan saastuttamaa tilaa.... Entäpä muutama kanatila ja yksi sikatila?... Uskotteko, jos sanomme edelliset ja kahdeksan päälle?" Todellisuudessa asiasta ovat vitsit kaukana. Rehutehtaalla tapahtunut laaduntarkkailun pettäminen levittää ongelman laajalle. Rehu- ja elintarviketeollisuudella on tässä kohdassa peiliin katsomisen paikka. Rehuja on mahdollista tuottaa siten, että salmonella tuhoutuu valmistuksessa. Tässä kohdassa lienee säästetty? Atria julkaisi uutisen rehutehtaan suunnittelun aloittamisesta. Veikkaan, että näissä suunnitelmissa salmonellakysymystä pohditaan tarkkaan. Syytä olisi, sillä nykyinen käytäntö on osoittautunut hyvin haavoittuvaksi.

Suomessa on salmonellatartuntojen määrät olleet hyvin alhaiset verrattuna moneen muuhun maahan verrattuna, mutta siitä huolimatta niitä on joka vuosi. Suurin osa eli noin 80 % (ainakin tähän asti?) Suomessa todetuista salmonellatartunnoista on peräisin ulkomailta. Eksoottisista herkuista voi saada todella eksoottinen olon, laatta lentää ja .... tai no jätetään tarkemmat kuvaukset väliin. Kyllä te tiedätte. Vuonna 2007 yleisimmät tartuntamaat olivat Thaimaa (36 %), Intia (8 %), Espanja (5 %) ja Bulgaria (5 %). Kukapa auringon alle matkaaja ei olisi kuullut varoituksia vältettävistä ruokalajeista. Joissakin maissa, kuten Puolassa, noin 70 prosentilla kanatiloista on salmonellaa. Eipä kannata noissa maissa syödä aamiaiseksi löysäksi keitettyjä munia. Broilerit ja kananmunat eivät toki ole ainoa salmonellatartuntojen lähde. Salmonellaa on löydetty muun muassa iduista. Helmikuussa bongattiin amerikkalainen maapähkinävoi.

Kotitaloustuntien opit ovat jääneet mieleeni sangen hyvin, vaikka niistä ajoista on jo jokunen tovi vierähtänyt. Muistan aiheettomat varoittelut kananmunien kolesterolivaroitukset, joita nyt yli 30 vuotta myöhemmin ollaan lieventämässä. Muistan myös ohjeet raa'an siipikarjan lihan käsittelystä. Raa'alle lihalle oma leikkuulauta ja veitsi. Vihanneksia ei pilkota samoilla välineillä. Kädet pestään hyvin. Liha kypsennetään läpikypsäksi. Ne ohjeet ovat voimassa aina - epidemioista riippumatta.



Kuva: antiparticle, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä


Sikailua teurastamoissa


Alunperin Ruotsissa julkaistut sikojen kalttaamiset elävältä ovat todella vastenmielisiä uutisia. Nyt Evira on kertonut, että Suomessa on tehty vastaavaa. Eläinsuojelulaki sanotaan teurastamisesta seuraavasti:

"Teurastus ja siihen liittyvät toimenpiteet

Eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä, kipua eikä tuskaa käsiteltäessä tai säilytettäessä sitä teurastamossa, teurastuspaikassa tai muualla teurastuksen yhteydessä, tainnutettaessa sitä taikka siitä verta laskettaessa. Eläimen on oltava asianmukaisesti tainnutettu tai lopetettu ennen verenlaskua. Kuitenkin sellainen uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa, on sallittu siten kuin asetuksella tarkemmin säädetään. Eläimelle ei saa suorittaa muita teurastukseen liittyviä toimenpiteitä ennen kuin se on kuollut."

Minusta pitäisi olla itsestään selvää, että sikoja ei keitetä elävältä. Jos jonkun järki ei sitä sano, kannattaisi uskoa lakeja ja eläinlääkäriä. Lihanjalostusteollisuus ei ole katsonut kärsäänsä pidemmälle tässä asiassa. Paha kello kantaa kauas ja kuluttajat muistavat tällaiset asiat pitkään. Jotenkin tuli koko uutisesta mieleen Eric Schlosserin kirja "Pikaruokakansa", joka kuvaa muun muassa työskentelyä teurastamoissa - varsinaista horror stooria.

Kuva: Tiffany Silva, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä


Pure porkkanaa - jyrsi yersiniaa

Y. pseudotuberculosis on maaperässä ja vesistöissä yleisenä esiintyvä bakteeri. Bakteeria on eristetty myös usean eri eläinlajin suolistosta. Se voi viileissäkin olosuhteissa lisääntyä siinä määrin, että esimerkiksi porkkanaraasteesta voi saada "oksennustaudin". Ongelmallisia ovat talven yli, pitkään säilytetyt porkkanat. Yersiniaporkkanaraaste on ajoittain aiheuttaneet epidemioita kouluissa, päiväkodeissa ja muissa suurkeittiöilaitoksissa. Raakana sellaisenaan tai raasteena tarjottavat porkkanat tulee huolellisesti pestä ja kuoria ennen käyttöä. Ohje koskee siis myös kotikäyttöä.


Kuva: Fovea Centralis, Flickr, Lisensoitu Creative Commons lisenssillä


Eikä siinä vielä kaikki

Eivät ruoan välityksellä liittyvät taudit tähän jää. Juttua voisi jatkaa noroviruksella, shigellalla, listerioosilla, EHECillä, botulismilla (josta muuten onkin asiaa postauksessa "Broileri ja Sibelius")...

Tässä linkki Eviran oppaaseen turvallisesta ruoanlaitosta. Hyviä ohjeita, joita kannattaa noudattaa.


Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails