Kemikaalikimara: Lyhtyjen muodonmuutos

sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Lyhtyjen muodonmuutos


Ystäväni muutti omakotitalosta kerrostaloon ja hankkiutui eroon tavarasta, joka ei uuteen kotiin mahtunut. Huomaisin lähteväni hänen luotaan kolmen pölyisen, mustan ja vähän ruosteisenkin lyhdyn kanssa. Ei ehkä ihan minun tyyliäni, mutta eiköhän sitä jotain keksitä. Kesäloman alkajaisiksi päätin kunnostaa ne ja vaihtaa tyylin toiseksi - goottityylistä huvikumpuun sopivaksi.


Irrotin ja pesin lasit. Raaputin metalliosista pois steariinin jämät ja harjasin ne huolella tiskiainevedessä. Kun rungot olivat kuivat pyyhin steariinissa olleet kohdat vielä asetonilla.
.

Tällaisten koukeroisten juttujen maalaamisessa on spraymaali kätevin, Ostin harmaata pohjamaalia, pinkkiä ja valkoista alkydimaalia, joka soveltuu sekä sisällä että ulkona pidettäviin kohteisiin. Varastosta löytyi helmiäisspray, jolla viimeistelin pinnan. Pinkki väri sai helmiäishohteen. Se sopi siihen mainiosti ja hiukan taittoi sävyä lempeämmäksi. Sen sijaan valkoisen helmiäissuihke kellersi. Siispä lisäsin valkoista päälle. Kuvun sisäosaa ei tarvise maalata, sitä ei edes näe ja nokeentuu kuitenkin. Maalin kuivuttua asensin lasit takaisin paikoilleen. Lyhdyt saavat rauhassa jatkaa kuivumista useamman päivän ennen kuin ne otetaan käyttöön kesäkodissamme.


Sprayaus on syytä tehdä ulkona ja suojata lähiympäristö. Maalisumu kun leviää varsin pitkälle. Pakkauksesta löytyvät käyttöohjeet, kuivumisajat ja muut tarpeelliset tiedot. Täysin tyhjät metalliset spraypullot voi laittaa metallinkeräykseen. Tyhjä tarkoittaa, että pullossa ei hölsky eikä korkista painaessa suhise. Maalia tai ponnekaasua sisältävät kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen. Liutinohenteiset spraymaalit eivät ole mitään ekotuotteita. Kokonaisuuden kannalta on kuitenkin järkevää kunnostaa vanhat lyhdyt.

Aikaisempia maalausprojektejani

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails