Kemikaalikimara: CosmEthics -tilannekatsaus

perjantai 27. tammikuuta 2017

CosmEthics -tilannekatsaus

Talouselämä-lehdelle juttua tekevä toimittaja otti hiljattain yhteyttä ja kysyi kannanottoani CosmEthics -sovelluksesta. Koska olin testannut kosmetiikan ainesosaluettelot avaavaa sovellusta viimeksi lähes vuosi sitten, tuumin että olisi aika katsoa, missä mallissa sovellus on nykyisin. Koska pohdiskelustani tuli lehteen vain pieni osa, laitan loput tänne.

Hälytyslogiikka

CosmEthics -sovelluksen varoituslogiikkaa en kaikilta osin ymmärrä. Kielletyt aineet (High Concern Alert) on selvä juttu, niistä pitää varoittaa, samoin erittäin herkistävistä säilöntäaineista (Allergen Alert). Ne ovatkin oletushälytyksissä (Default Alerts).

"Ready-made lists are not default alerts and can be freely modified or removed by users."

Ryhmien aineet ja niiden haitallisuudet eivät ole keskenään samanlaisia. Esimerkiksi hiusväriherkistäjät on todettu allergisoiviksi aineiksi, sen sijaan esimerkiksi alumiinin haitoista ei ole yhtä johdonmukaista näyttöä. Hammashygieniatuotteiden fluoridit (Fluorides in Oral Hygiene) voi napsauttaa varoittamaan, vaikka hammaslääkärit suosittelevat niiden käyttöä.
Vegan -lista ei liity terveyteen vaan on eettinen valinta. Palmuöljy on mukana ympäristön takia.
Kaikkiaan erilaisia listoja on 24 kappaletta. Joukossa Concisious consumers (suspicious incredients), jossa on mukana muun muassa triklosaani, ftalaatteja, mutta myös alumiiniyhdisteitä ja fluorideja.

Hiusväriherkistäjistä sovelluksessa sanotaan seuraavasti:
"Chemical sensitisers (Colorants) 
The following ingredients may cause severe allergic reactions. Legislation requires a warning text for consumers of the product packaking."
Vaikka edellä mainitut aineet voivat aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita, varoitukset on käyttäjän itse laitettava päälle (Personal Alert). Jos näin ei tee tai jos vaikka kaveri kokeillessaan sovellusta ottaakin varoitukset pois, sovellus antaa superherkistäjiä sisältäville tuotteille vihreän OK-merkin, kuten kuvan esimerkistä näkee.
"Suitable or Safe Product, Your product is safe and suitable (based on your personal screening settings)"


Kun Chemical sensitisers  -hälytys on päällä, sovellus antaa tällaisen näkymän. Hälyttäviä ainesosia on viisi, yksi ei mahtunut kuvaan.



Myös Default-hälytykset voi poistaa, jolloin kiellettyä ainetta sisältävästä tuotteesta saa aivan erilaiset näkymät. Sovelluksen tulisi vähintäänkin ilmoittaa, jos selviä terveyteen liittyviä hälytyksiä otetaan pois käytöstä.




Oletushälytyksissä on myös ryhmä "Isothiatzolinone", lähes sama aineryhmä on myös vapaasti valittavissa hälytyksissä nimellä "Chemical Sensitisers (Preservatives)". En voinut testata, miten varoitus toimii, sillä kotoa ei löytynyt tuotteita, joissa olisi ollut kyseisiä aineita.

Parabeenit ovat oletushälytyksissä todennäköisesti hormonaalisten vaikutusten takia. Toisaalta sovelluksessa on nykyisin ainesosaryhmiä, jotka toimivat vain maksua vastaan. Hormonihäiriköt on yksi tällainen ryhmä. Maksulliset listat ovat
  • Irritating alcohols
  • Petrochemicals
  • Endocrine distruptors
  • Palm oil
  • Silicones

Hiusväriherkistäjät vihdoin tietokannassa

Helmikuussa 2016 havaitsin, että sovelluksen kannasta puuttuu suuri osa hiusväriherkistäjistä. Tällä hetkellä (24.1.2016) sovelluksessa on aineita 280 kappaletta.Vaikuttaa siltä, että suuri osa puuttuvista hiusväriaineista on vihdoin syötetty tietokantaan ja kuten yllä olevasta esimerkistä käy ilmi, ne hälyttävät, jos hälytys on laitettu päälle. Katariina Rantanen arvioi helmikuussa 2016, että puuttuvien aineiden läpikäyntiin kuluisi aikaa 2-4 viikkoa. Suurin osa on ilmestynyt sovellukseen vasta nyt lähes vuosi myöhemmin Talouselämän jutun tekovaiheessa. Aineita on ilmeisesti käyty läpi, mutta niitä ei ole aiemmin viety sovelluksen käyttöön. Mutta pääasia, että ne nyt vihdoinkin ovat siellä. Onhan kyseessä ryhmä kosmetiikan voimakkaimpia aineita, sallittuja sellaisia.

Kiellettyjen kemikaalien etsimisessä sovellus on näppärä. Esimerkiksi säilöntäaine metyyli-isotiatsolinonia ei saa olla 12.2.2017 jälkeen iholle jätettävässä kosmetiikassa eikä muissa kosmeettisissa valmisteissa, joita ei huuhdella pois. Kiellettyjä aineita sisältävien tuotteiden seulomiseen sovellus sopiikin hyvin. Se helpottaa niin kuluttajalle kuin kosmetiikkaa myyvien yritysten toimintaa. Yrityksille käyttö on maksullista. Kuluttajille sovelluksen käyttö on ilmaista, lukuunottamatta. edellä mainittuja maksullisia listoja. Tuotteita kannassa on varsin kattavasti, vaikka kaapista löytyikin pari purkkia, joita sovellus ei tunnistanut.

Talouselämän jutun mukaan punaista valoa antaa jokainen ainesosa, jossa CosmEthicsin asiantuntijat näkevät vähäisenkin epäilyksen terveysriskistä. Osa tärkeistäkin hälytyksistä on kuitenkin nykyisin käyttäjän vastuulla. Jos käyttäjä ei hoksaa valita hälytystä päälle, sovellus suosittelee haitallista tuotetta. Sovelluksen filosofia ja toteutus ovat jossain määrin ristiriidassa keskenään.  Kehitettävää on siis edelleenkin.

Aiemmin aiheesta

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Moikka, ensinnäkin kiitos tästä blogista, löydän itseni uudelleen ja uudelleen täältä lukemasta tekstejäsi ja olen oppinut paljon uutta!

Tajusin viimeksi värjätessäni hiuksia mustalla värillä että olen tullut allergiseksi kun korvantaustat alkoivat märkimään, joten siirryin hennaväriin. Ikävä kyllä tummanruskeaksi luvattu henna-indigoseos ei tuottanut haluttua tulosta vaaleaan tukkaani, enkä löytänyt tietoa myydäänö esim. marketeissa jotain suht turvallisia mustia/tummanruskeita kestovärejä? Tai jos tiedät eri luonnonvärimerkeistä niin mitä suosittelet? Väri jota testasin oli Cultivator'sin Deep Chestnut

Onysablet kirjoitti...

Mitä hälytyksiä suosittelisit laittamaan siis vakiona päälle/pois päältä jos haluaa käyttää CosmEthicsiä?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails