Kemikaalikimara: Kiinakrääsä ja vaaralliset kemikaalit

lauantai 14. tammikuuta 2017

Kiinakrääsä ja vaaralliset kemikaalit

Euroopan kemikaaliviraston ECHA:n Facebook-sivulla on kansio, johon on kerätty tietoa markkinoilta poistetuista tuotteista. Kansio "Products containing dangerous chemicals" päivitetään säännöllisesti perustuen RAPEX ilmoitusjärjestelmän tietoihin. Nopea vilkaisu kuviin osoittaa, että suurin osa tuotteista on leluja. Otin niistä muutaman malliksi, varmaan monen lapsen suosikkiesineitä. 



Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukesin sivuilla kerrotaan lelujen turvallisuusvaatimuksista näin:
"Lelulain mukaan lelujen on oltava turvallisia lasten leikeissä koko niiden käyttöiän ajan. Lelujen rakenteen tulee olla mm. riittävän kestävä eivätkä lelut tai lelun osat saa aiheuttaa vammautumis-, tukehtumis- tai kuristumisvaaraa. Lelujen sisältämät kemikaalit eivät saa vaarantaa lasten terveyttä. Leluissa kiellettyjä tai rajoitettuja aineita ovat mm. eräät muovinpehmittimet (ns. ftalaatit), CRM-aineet (karsinogeeniset, mutageeniset ja lisääntymistoksiset aineet), eräät aineet ja seokset, tietyt allergisoivat hajusteet sekä N-nitrosoaminiit ja N-nitrosoituvat aineet. Leluista ei saa lähteä niin kovaa ääntä, että se vahingoittaisi lapsen kuuloa. Lelujen pakkausten on myös oltava turvallisia eli erilaisten pakkauspussien sekä esimerkiksi yllätysmunien lelujen pakkausten tulee olla kooltaan ja muodoltaan sellaisia, etteivät ne aiheuta tukehtumisvaaraa. Leluista on annettava tarpeelliset varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi." 
Säädökset ovat olemassa, mutta se ei takaa, että kaikki valmistajat niitä noudattaisivat. Valvonnassa narahtaa etenkin Kiinassa valmistettuja esineitä. Milloin on liikaa ftalaatteja, milloin PAH-aineita tai raskasmetalleja, kuten kadmiumia. Tuotteita testataan pistokoemaisesti, kaikkea kelvotonta ei saada kiinni ja markkioilta voi hyvinkin löytyä tuotteita, jotka kuuluisivat samaan vaarallisia kemikaaleja sisältävien tuotteiden kansioon. Kannattaa suhtautua varauksella Kiinassa valmistettuihin muoviesineisiin. Toki niissä voi olla kelvollisiakin, mutta mistäpä kuluttaja sen voisi tietää?



Lue myös

1 kommentti :

Bea kirjoitti...

Nykyisin ollaan kyllä tosi tarkkana siitä, että kemikaalit ynnä muut vastaavat aineet kuljetetaan, säilytetään turvallisesti sekä ettei niitä varsinkaan ole sisälletetty käyttötuotteisiin. Totta kuitenkin on, että itsekin olen huolissaan kun tuotteet tulevat maista joissa muut kuin turvallisuustekijät menevät edelle tuotannossa. Pitää kyllä tutustua aiheeseen enemmän.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails