Kemikaalikimara: Lääkeaineet vesistöissä ja ehkäisypillerisampoo

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Lääkeaineet vesistöissä ja ehkäisypillerisampoo

Osallistuin juuri äskettäin kansainväliseen EU:n Itämeristrategian haitallisia aineita koskevan ryhmän järjestämään seminaariin, jonka aiheena oli lääkeaineet Itämeressä: Pharmaceuticals in the Baltic Sea Environment - EUSBSR Stakeholder Conference.
"Pharmaceutical residues in the Baltic Sea are causing concern as the full impact for the marine environment is still unknown. Human and livestock excretion of drugs and metabolites following consumption, as well as disposal of unused pharmaceuticals, are pathways to the environment. Many pharmaceutical substances cannot be effectively removed by conventional waste water treatment. Innovative ideas and smart solutions on how to prevent pharmaceutical substances to reach the Baltic environment and cause negative effects are needed."


Seminaarissa pohdittiin keinoja vähentää lääkeainekuormaa Itämeressä, alkeen lääkkeiden käytöstä tehokkaampaan jäteveden puhdistukseen. Osaamme poistaa jätevesistä ravinteet, mutta kemikaalien ja lääkeaineiden poisto on puutteellista. Emmekä ylipäänsä tiedä tarkasti, kuinka paljon vesistöissä lääkeaineita on ja miten ne vaikuttavat eliöstöön. Lääkeaineita kulkeutuu vesistöihin lääketeollisuuden päästöistä, elimistöjemme läpi kulkeneista lääkeaineista sekä väärin hävitetyistä tuotteista. Vaikka käyttämättä jääneitä lääkkeitä ei pidä heittää viemäriin, niin kuitenkin tehdään.

Lääkeaineiden vaikutuksesta eliöstöön on ollut esillä esimerkiksi tässä Ylen artikkelissa
"Lääkeaineet kulkeutuvat aineenvaihdunnan kautta jätevedenpuhdistamoihin, jotka eivät pysty ottamaan talteen kaikkia haitallisia aineita. Itämereen valuvista lääkeaineista kertyvä cocktail vaurioittaa kaloja ja voi asiantuntijan mukaan johtaa jopa lajien häviämiseen."
Ehkäisypillerisampoo

Seminaarin asiat takaraivossa ei voi kuin hämmästellä, millaisia ohjeita netissä jaetaan. Bongasin Askel terveyteen sivustolta ohjeen ehkäisypillerirosmariinisampoosta.



Kyllä vaan, luitte oikein. Ohjeessa kehotetaan murskaamaan 11 ehkäisytablettia puuteriksi ja sekoittamaan ne tavalliseen sampooseen rosmariiniöljyn kera.  Muutama viikko hormonisampoota kuulemma parantaa hiusten kuntoa. Näin älytöntä ohjetta en ole nähnyt aikoihin.  Ohje sotii olennaisia kemikaalien ja lääkeaineiden käyttöä koskevia periaatteita vastaan.
  • Lääkkeitä ei saa laittaa viemäriin. Jos niitä ei käytetä, ne toimitetaan apteekkiin hävitettäväksi.
  • Kosmeettiset tuotteet eivät saa sisältää lääkeaineita. On erittäin kyseenalaista antaa kuluttajalle ohjeita valmistaa kotikäyttöön tuotteita lääkkeistä. 
Lisäys 31.12.2015 Askel terveyteen sivusto on poistanut saamansa palautteen takia tekstistä ehkäisypillerisampon ohjeen. Mutta koska sivusto on kansaivälinen, teksti löytyy edelleen esimerkiksi tästä englanninkielisestä versiosta.

Siinä missä kuluttajia varoitellaan hormonaalisesti vaikuttavista aineista. Askel terveyteen -sivusto jakaa ohjeen, jossa hormonit huuhdellaan hiustenpesun yhteydessä viemäriin lisäten ympäristön lääkeainekuormaa. Hormoneista Ylen ohjelmassa haasteltu ympäristötekniikan tohtori Niina Vieno toteaa näin:
"EU otti viime vuonna ensimmäistä kertaa tarkkailulistalleen myös kolme lääkeainetta, joiden esiintyvyyttä ympäristössä jäsenmaiden on selvitettävä. Selvitysten perusteella päätetään, tuleeko esimerkiksi jätevedenpuhdistusta tehostaa. Listaa päivitetään syksyn aikana.
– On mahdollista, että listalle päätyy lisää lääkeaineita, Niina Vieno sanoo.
Listalle jo päätynyt etinyyliestradioli on yleisesti ehkäisypillereissä käytetty synteettinen hormoni, jonka on tutkimuksissa todettu aiheuttavan useille kalalajeille lisääntymisongelmia. Synteettistä estradiolia on puolestaan vaihdevuosioireisiin käytettävissä hormonikorvaushoitolääkkeissä. Sen vaikutukset ympäristöön ovat e-pillereiden kanssa samankaltaisia."

Ehkäisypillerisampoo on ympäristölle haitallinen älynväläys. Takaako Askel terveyteen -sivusto, ettei ohjeesta ole haittaa myös kuluttajalle? Askel terveyteen - on kansainvälinen sivusto. Tekstit löytyvät netistä usealla kielellä. Ovatko kaikki lukijat tarpeeksi valistuneita, että tietävät, ettei lääkeaineita voi noin käyttää? Kuinka monella juolahtaa mieleen, että kaapissahan on paketti pillereitä, alanpa jauhamaan ja pesen hormonisampoolla hiukseni?  Onko viranomaisilla keinoja puuttua moisen "terveystiedon" jakamiseen?

1 kommentti :

Vesa Peltonen kirjoitti...

Jos lääkkeiden dumppaaminen viemäriin on ympäristörikos, niin silloin Askel Terveyteen voi mietiskellä rikoslain viidennen luvun pykäliä 5 yllytys ja 6 avunanto.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails