Kemikaalikimara: Varpu Tavi & Anna Sillanpää: Koko naisen terveys

perjantai 2. lokakuuta 2015

Varpu Tavi & Anna Sillanpää: Koko naisen terveys

Varpu Tavi ja Anna Sillanpää ovat koonneet tuhdin paketin Koko naisen terveys (Gummerus 2015). Kirjoittajien näkemys on kokonaisvaltainen.
"Terveys ei meille tämän kirjan kirjoittajille tarkoita pelkkää sairauden ja poissaoloa, vaan laajemmin fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä.
Tärkeä osa kehon terveyttä ovat myös aivojen terveys sekä tunteiden ja mielenterveys. Fyysinen ja psyykkinen kietoutuvat meissä monimutkaiseksi vyyhdeksi, eikä aina ole selvää, mikä on syy ja mikä seuraus."

http://gummerus.studio.crasman.fi/file/dl/i/INg4EQ/CvUZQOR-p-N_PtIm2sTsfw/koko_naisen_terveys95896.jpg


Lääkäri Anna Sillanpää on kirjoittanut elimistön normaalista toiminnasta, sairauksista ja niiden hoidosta, Varpu Tavi täydentävästä lääketieteestä. Kirjoittajien mukaan koululääketiede ja täydentävä lääketiede eivät sulje toisiaan pois, vaan sananmukaisesti täydentävät toisiaan. Terveyteen kun voi vaikuttaa liikunnalla, joogalla, ravinnolla sekä erilaisia vaivoja hoitaa esimerkiksi hieronnalla tai yrteillä. Täydentävä hoito on nimensä mukaisesti täydentävää, eikä sitä suositella korvaamaan lääketieteellistä hoitoa. Kiinalaisesta lääketieteestä on mukana vain akupunktio. Homeopatia ei ole mukana, koska se ei ole täydentävää, vaan vaihtoehtoista.

Kirjan ohjeet ovat järkeenkäyviä. Terveyttä ja olotilaa kannattaa hoitaa aktiivisesti ja oma-aloitteisesti. Vatsa voi oireilla mitä moninaisemmista syistä, päänsärkyä ehkäistä ja lievittää kotikonstein. Aina ei oma hoito riitä, vaan on käännyttävä lääkärin puoleen. Naiseuteen liittyvät luonnollisesti hormonitoiminta, kuukautiset, raskaudet, vaihdevuodet ja erilaiset niin sanotut naistenvaivat. Mutta edellisten lisäksi kirjassa paneudutaan muun muassa ruoansulatukseen, turvotuksiin, lymfakiertoon, päänsärkyyn, mielialaan ja seksuaalisuuteen. Terveyteen vaikuttavat myös mieliala ja itsetunto.

Naisen vartalo muuttuu niin teini-iässä, raskauksien ja vaihdevuosien myötä. Naisille ladataan ulkonäköpaineet jo ihan kaupallisista syistä. Kirjassa onkin luku kehonkuvasta ja rohkaistaan kehokapinaan.
" Kehonkuvalla tarkoitetaan sitä kuvaa, joka meillä on itsestämme: näemmekö itsemme esimerkiksi lihavana, laihana vai sopivana. Koska kauneusihanteemme on kaukana todellisuudesta, näemme itsessämme koko ajan jotain viallista ja korjattavaa. Huono kehonkuva ja itsetunto ovat nykyisin niin yleisiä, että niitä voi kutsua epidemian lailla levinneeksi naistentaudiksi."
Kyllähän me tiedämme, että ihminen, joka on iloinen, itseensä tyytyväinen ja terve, on kaunis.  Aivoja ei unohdeta muutenkaan. Mielenkiintoista on lukea aivoliikunnasta ja digifitnessistä.

Olen synnyttänyt kaksi poikaa. Niinpä esimerksiki kuukautisten alkamiset, raskausaikaa ja synnytyksiä koskevat luvut tuli luettua varsin kursorisesti. Minulle mielenkiintoisinta osiota ovat yleisemmin terveyden ylläpitoon liittyvät asiat. Kirja sopiikin parhaiten nuorille naisille, kun tiedonjano on suurin ja monet naiseuteen liittyvät asiat vielä edessä. Toisaalta kirja tarjoaa tietoa paitsi nuorille myös vaihdevuosi-ikäisille - yhteinen kirja perheen naisille, tyttärille, äidille ja isoäidille. Kuten tietokirjaan kuuluu, lopusta löytyy lähdeluettelo, hakemisto ja oiva sanasto - ja onhan teos myös kaunis.

Kirja-arvonta

Kirjoita kommenttikenttään, mikä naisena olemisessa on hienointa tai jos olet mies, mikä naisissa on kiehtovinta. Voit voittaa kirjan omaksesi. Vastausaika päättyy torstaina 8.10.2015. Laita viestiin joko sähköpostiosoitteesi tai yksilöllinen nimimerkki.

12 kommenttia :

Cara kirjoitti...

Hmm.. Naisena olemisessa parasta on ehkä se että saa ilmaista itseään vapaammin kuin mitä esim. miehille sallitaan. Parempi kivun sieto on myös mukava ominaisuus. :)

ameochi (ät) gmail.com

Unknown kirjoitti...

Naisena olemisessa hienointa on saada olla tunteellinen olento. T. Sone

LauraKatarooma kirjoitti...

Mielestäni naisena olemisessa on hienointa, että saan nykyään itse päättää kehostani. Sitä ei määritä enää mies, ei uskonyhteisö tai mikään. Minä itse!
Maili laurakatarooma@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Naisena hienointa on saada olla tunteellinen ja elää tunteella, saa näyttää sen julkisesti häpeilemättä. Ja yleensä se, että saa olla nainen eikä tarvitse häipeillä sitä eikä nöyrostellä sen takia ketään! minsk_i@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Naisena olemisessa on parasta äitiys, herkkyys ja naisellisuus. mehilainen@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Koen parasta olevan nykyisin ylipäätään se, ettei minun ole enää pakko määrittää olemistani tai roolejani sukupuoleni perusteella. Naiseus on vain yksi lukuisista minua kuvaavista sanoista, eikä se määritä minua tai tulevaisuuttani.

-Ada

Anonyymi kirjoitti...

Lapsen odottaminen ja maailmaan tuominen on varmaan ainutlaatuinen kokemus hyvässä ja pahassa. Parasta kuitenkin että naiset yleensä puhuvat tunteistaan. Mukavaa viettää laatuaikaa muiden naisten kanssa syvällisten keskusteluiden ja esim. jalkakylvyn ääressä hemmotellen. maijsus@outlook.com

M kirjoitti...

Parasta mutta samalla myös pahinta (tai ainakin raivostuttavinta) on ne suuret tunteet, sekä ajattelun monimutkaisuus. Molemmat välillä ääripäissä, eikä mies meinaa üysyä perässä, kun ajattelen asioita jo eteenpäin, kun hän vielä miettii ensimmäistä kysymyksen kohtaa :)

Mervi

Anonyymi kirjoitti...

Naisena hienointa on saada synnyttää ja olla äiti :) Nanna

Anonyymi kirjoitti...

Äitiys. Se on hienointa. plussaa(a)outlook.com

Anonyymi kirjoitti...

Äitiys mainitaan näissä useasti, mutta se nyt ei ole kaikille naisille mahdollista. :( Olisinkin taipuvainen valitsemaan tähän jo aiemminkin mainitun vapauden ilmaista itseään ehkä vapaammin kuin miehet - pitää paikkansa sekä tunteiden että esim. pukeutumisen suhteen. /alinore at gmail piste com

Anonyymi kirjoitti...

Endometrioosista ja monirakkulaisista munasarjoista kärsivänä, hormonivalmisteille täysin "allergisoituneena" ihmisenä välillä tuntuu että naisena olemisessa ei ole mitään mukavaa... Mutta nautin kaikesta naisellisesta ja etenkin kaunistautumisesta, meikin avulla saa itselleen prinsessafiiliksen taiottua vaikka kuinka kamalana päivänä :)

tanja j.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails