Kemikaalikimara: Safkatutkan kemikaalihuttua

lauantai 5. syyskuuta 2015

Safkatutkan kemikaalihuttua

On ilahduttavaa, että kemikaaleja niiden vaikutukset kiinnostavat ihmisiä. Ruokaan keskittyvä sivusto Safkatutka kirjoittaa yhdessä artikkelissaan myös ruoan kemikaaleista. Valitettavasti tekstissä on niin paljon asiavirheitä, että on pakko oikaista. Mikä motiivi sivustolla on levittää virheellistä tietoa? Klikkien keruu? Safkatutkan teksti on alla kokonaisuudessaan, joten linkkiä ei tarvitse klikata nähdääkseen jutun.



"Oletkin ehkä jo kuullut Bisfenoli-A:sta, eli BPA:sta? Se on synteettinen estrogeeni, jota käytetään monien muovituotteiden valmistuksessa. Sitä käytetään yleisesti pidentämään muovituotteiden käyttöikää."
Bisfenoli A eli BPA on muovinvalmistuksessa käytettävä monomeeri eli raaka-aine polykarbonaatille PC ja polyepoksille. Se ei ole lääketieteellinen aine, synteettinen estrogeeni, kuten tekstissä esitetään. BPA:lla on kuitenkin todettu olevan hormonaalisia vaikutuksia. BPA:n tehtävä ei ole varsinaisesti pidentää tuotteen käyttöikää, vaan BPA on olennainen komponentti edellisten muovilaatujen valmistuksessa.
"BPA:ta löytyy mm. muovipulloista, tuttipulloista (BPA:n käyttö on kielletty Suomessa polykarbonaatista valmistetuissa tuttipulloissa sekä niiden tuttiosassa), lasten leluista ja lääketieteessä käytettävissä apuvälineistä, sillä myös pinnoitetaan vesijohtoja ja paikataan hampaita. BPA:ta löytyy myös ruokasäilykeiden sisäpinnoilta, esim. tomaattimurskasäilykkeistä, tonnikalasäilykkeistä, tölkkikeitoista, virvoitusjuoma- ja oluttölkeistä.
BPA:ta valmistetaan vuosittain noin 6 miljardia kiloa. "
Muovipulloista BPA:ta voi löytyä polykarbonaattimuovista sisältävistä pulloista. Esimerkiksi tavalliset PET-pullot eivät ainetta sisällä. Viemäri- ja vesijohtoja voidaan pinnoittaa epoksihartsilla, mutta onneksi Suomessa kyseistä toimenpidettä on tehty vain viemäriputkistoille. Käyttövesiputkien  pinnoittaminen on harvinaista. BPA-varoitus koskee vain tölkkejä, jotka ovat pinnoitettu sisäpuolelta. BPA:ta valmistetaan paljon, mutta sille on monia muitakin käyttötapoja kuin vain elintarvikepakkausten ainesosana.
"Miksi BPA on ongelmallinen?
Monet ovatkin ehkä jo alkaneet välttelemään BPA:ta, sen jälkeen kun julkisuuteen tuli tietoja sen haitallisuudesta ihmisen terveydelle. Sen on mm. sanottu nostavan verenpainetta ja häiritsevän hormonitoimintaa.
BPA:ta voi liueta ruokiin ja juomiin muovipulloista tai muovipinnoitteisista tölkeistä. Myös tuotteen lämpötila ja sisältö sekä tuotteen happamuusaste vaikuttaa siihen kuinka paljon BPA:ta liukenee ruokaan tai juomaan. National Institute of Health suosittaakin ettei polykarbonaatista valmistettuja muovituotteita ei tulisi pestä tiskikoneessa, koska muovit haurastuvat ajan saatossa ja näin ollen saattaa haitallisia kemikaaleja liueta niissä säilytettäviin ruokiin. "
Voisiko sanoa selkeämmin, että ruoan säilytykseen kannattaa käyttää muita kuin polykarbonaattisia astioita, eikä laittaa ruokaa siihen kuumana. Toisaalta esimerkiksi tuttipullotutkimuksissa todettiin, että usea huolellinen pesu vähensi haitallisten kemikaalien pitoisuutta.
"Vaikka BPA:ta on havaittu niin ilmassa, vedessä kuin pölyssäkin on ihmisten saaman BPA:n lähde melkein aina ruokien ja juomien säilytysastiat.
Bisfenoli-A:ta on löydetty rintamaidosta ja vastasyntyneistä, joka kertoo meille sen, että BPA mahdollisesti varastoituu kehoon ja läpäisee istukan.
Koska se on ihmisen eritysjärjestelmää häiritsevä kemikaali, saattaa se aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa, hedelmättömyyttä, puberteetin aikaistumista, alhaista siittiötiheyttä spermassa ja muita lisääntymiskykyyn ja hormooneihin vaikuttavia ongelmia.
Tutkimuksissa on myös havaittu yhteys BPA:n ja astman, ylipainon ja jopa rintasyövän välillä.
Kanada on kieltänyt BPA:ta sisältävät tuotteet lapsilta kokonaan vuonna 2010, monet maat ovat seuranneet Kanadan jalanjälijissä tässä asiassa. Kiina, Ranska, Tanska ja Belgia rajoittavat BPA:n käyttöä ruokatuotteissa."

Missä BPA:ta siis on?

Tölkkiruoissa
Sitä käytetään peltitölkkien pinnoittamiseen, joka suojaa tölkkiä ruostumisesta ja hajoamiselta. Koska tölkkejä saatetaan käyttää myös kuuman ruokatuotteen varastoimiseen saattaa BPA:ta olla vieläkin enemmän näissä tuotteissa."
Mitä tällä tarkoitetaan ja mitä "nämä tuotteet" ovat?
"Kassakuiteissa
Kassakuitit usein päällystetään BPA:lla. Myös lentoliput ja kaikki muut mahdolliset dokumentit jotka ovat ns. ”lämmönkestäviä” sisältävät mahdollisesti BPA:ta. Joten sano ainan kuitille; Ei kiitos."
Mahdoton ohje. Esimerksiksi  tuotetakuiden takia kuitit on säilytettävä. Samoin työmatkoja ja matkalaskuja tekevänä kuitit on pakko ottaa talteen. Kuitista voi pyytää tai ottaa kopion. Kädet kannattaa pestä kuittien käsittelyn jälkeen.
"Hammaspaikoissa ja tiivisteissä
Hampaiden paikkaamiseen käytettävät aineet saattavat sisältää BPA:ta, joten juttele aina hammaslääkärisi kanssa ennen paikkausta."
 Muovipaikan vaihtoehtoja ovat amalgaami, keraamiset paikat sekä kulta. Amalgaamia ei enää juurikaan käytetä, jälkimmäiset ovat huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja. Mikähän lienee kunnallisen hammashoidon kanta asiaan?
"Muovikelmu
Vaihda muihin pakkausmateriaaleihin ja säilytä ruokasi teräs- tai lasiastioissa."
 Muovikelmu on polyeteeniä, josta ei irtoa haitallisia aineita ruokaan. Tämä olisi tietysti voinut tarkistaa pakkauksesta. Joskus muinoin tuorekelmut oli valmistettu PVC-muovista. Tällöin haitalliset aineet ovat ftalaatteja eivät BPA:ta. PVC-tuotteet ovat yleensä pehmeitä ja joustavia, kuten tuorekelmu. Polykarbonaattituotteet kovia. Tuorekelmun valmistuksesa BPA:ta sisältävästä muovista ei ole mieltä. Nykyisiä tuorekelmuja voi käyttää ilman huolta irtoavista kemikaaleista.
"Kahvinkeittimet
Monet kahvinkeittimet ovat valmistettu muovista tai sisältävät runsaasti muoviosia, kun muovin läpi valutellaan kuumaa vettä, liukenee siihen enemmän BPA:ta. Vaihda siis perinteinen keittimesi laadukkaaseen pressopannuun, jossa ei ole lainkaan muoviosia."
Melkoinen yleistys. BPA:n suhteen kyse on nimenomaan polykarbonaattimuovista, mutta tekstissä demonisoidaan kaikki muovit. Keittimestä tulisi voida tarkistaa, mistä muovista osat on valmistettu. Tarkistin omani ja juon kahvini huoletta.
"Virvoitusjuoma ja oluttölkit
Limpparin juominen kannattaa lopettaa, ei vain siksi että limut ovat epäterveellisiä vaan myös siksi, että useimmat limsatölkit on vuorattu BPA:ta sisältävällä epoksimuovilla."
Totta.
"Muovi ja muovipinnoitteiset kertakäyttöastiat
Kertakäyttöiset muoviastiat ovat usein tehty BPA:ta sisältävästä muovista, mutta myös paperisten kertakäyttöastioiden sisäpinta pinnoitetaan myös tällä samaisella muovilla. Kanna mukanasi omaa kahvikuppia ja vältä take away -kahvin juomista muovipinnoitteissta kupista. Jos kuitenkin päädyt juomaan kahvisi kertakäyttömukista, juo se ilman muovista kantta, siihen osuu paljon lämpöä ja sisällön höyry kertyy kannen sisäpinnalle ja näin ollen BPA:ta valuu kahviisi ja suuhusi."
 Kertakäyttöiset muoviastiat ovat usein jotain muuta muovia kuin polykarbonaattia. Hyvin tavallisia muoveja ovat olyeteen polypropeeni, jotka ovat harmittomia muoveja kemikaalien kannalta. Samoin paperisten astioiden muovi on haitatonta. Perusteetonta pelottelua.
"Keittiövälineet
BPA:ta löytyy mm. muovisista ruoan säilytysrasioista, muovilautasista, muovisista ruoanlaittovälineistä, kupeista ja kulhoista."
Jälleen perustelemantonta pelottelua. Monet muovituotteet valmistetaan polypropeenista ja polyeteenistä.

"Muiden muovien vaarat

Nykyään saa jo todella paljon tuotteita joissa lukee merkintä BPA-free, tai BPA-vapaa.
BPA on muovituotteiden yksi isoimmista ongelmista, mutta markkinoille on tullut ns. ”uusia” muoveja korvaamaan BPA:ta ja niiden hormoneita häiritsevät vaikutukset ovat yhtä samankaltaisia, jollei jopa pahempia kuin BPA:n. Tuotteissa saattaa löytyä BPA:n sijasta bisfenoli-S (BPS) tai Bisfenoli-F, molemmilla on havaittu hormooneja häiritseviä vaikutuksia."
Tässä kohdassa tulisi kertoa, mitkä ovat turvallisia vaihtoehtoja. Lukijalle jää käsitys, että kaikki muovit ovat haitallisia. Näin ei kuitenkaan ole.
"Muovikemikaalien vaikutus ympäristöön
Muoviset vesipullot, pillit, kahvikuppien kannet ja kaikki muu muoviroska päätyy mikroskooppisen pieninä hiukkasina vesistöihin ja sitä kautta ihmisten lisäksi merenelävien elimistöön. Tästä aiheutuu tuhansia turhia merien villieläinten kuolemia vuosittain. Muoviroskan siivoaminen pois meristä ja muista vesistöistä on paitsi kallista, myös äärimmäisen hankalaa."
Muoviroskaa päätyy myös esimerkiksi kaatopaikoille ja energiajätteeksi. Pieni osa kierrätetään. Mutta roskaantuminen sinänsä on iso ongelma.
"Eli
Bisfenoli-A eli BPA on haitallinen ja terveys- ja ympäristöuhkaa ihmisille aiheuttava kemikaali. BPA:ta korvaavat muovit saattavat olla ihan yhtä haitallisia ellei jopa haitallisempia."
 Saattavat olla haitallisia, mutta myös haitattomia.
"Jos mitenkään mahdollista, pyri välttämään muovituotteiden käyttöä. Säilö ruokasi teräs-ja lasiastioihin, juo kahvisi ja muut kuumat juomasi  teräs/keraamisesta mukista, osta oluesi lasipulloissa, lopeta limun juominen tölkeistä ja muovipulloista, vaihda muoviset ruoanlaittokapulat puisiin ja hanki uusi kahvinkeitin. Kysy tuotteiden valmistajilta BPA:n käytöstä. Vaadi ruokien ja juomien tuottajia vaihtamaan kemikaaleja sisältävät purkit ja astiat myrkyttömiin. Muista myös kierrättää muovituotteesi asianmukaisesti."
Lopun ohjeet ovat sinänsä hyviä, joskaan en hanki uutta kahvinkeitintä. Teräs, lasi ja keramiikka ovat hyviä materiaaleja - samoin osa muoveista. On totta, että elintarvikepakkauksissa on haitallisia aineita, kuten fluorattuja aineita ja styreeniä. Kuluttajille pitää kertoa riskeistä, mutta oikeilla tiedoilla eikä ylimalkaisella pelottelulla.
Safkatutkalle loppukommentti: "Jos mitenkään mahdollista, tarkistakaa teksteissänne esittämienne asioiden oikeellisuus."

Lisää aiheesta

8 kommenttia :

Unknown kirjoitti...

Miten nuo polykarbonaatista valmistetut tuotteet sitten tunnistaa? Olen ymmärtänyt, että tuotteissa kolmion sisällä olevia numeroita 3 ja 7 ainakin kannattaa välttää, mutta tämä ilmeisesti vain PVC:n takia (nro 3 = PVC-tuote, nro 7 sekoitus eri muovilaatuja)?

Anonyymi kirjoitti...

"Tässä kohdassa tulisi kertoa, mitkä ovat turvallisia vaihtoehtoja. Lukijalle jää käsitys, että kaikki muovit ovat haitallisia. Näin ei kuitenkaan ole. "

Kertoisitko sinä ne turvalliset muovit? Nyt alkoi nimittäin tosissaan kiinnostaa.

Kemikaalikimara kirjoitti...

@Elias
Polykarbonaatti PC kuuluu tosiaan kierrätysmerkille 07. Samassa ryhmässä voi olla muitakin muoveja. Kierrätysmerkki 07 kuuluu muille kuin kuudelle yleisimmälle muoville, esimerkki 07 PC (polykarbonaatti) tai useamman muovin yhdistelmämateriaalille, esimerkki 07 PE/PP, jota käytetään mm. kalvossa, jossa on sekä polyeteeni- (PE) että polypropeeni- (PP) kerroksia.

http://www.uusiomuovi.fi/fin/muovi_kiertaa/muovien_kierratys/muovien_materiaalimerkit/

03 eli PVC:tä ei voi polttaa ja 07 (muut) voi polttaa vain laitosmaisissa olosuhteissa.

Anonyymi kirjoitti...

Miten on, kun kaupoissa on taas paljon SAN merkittyjä muoveja ja 70-luvulta niin tuttuja kovia melamiiniastioita. KOdinkoneissa on myös ABS-merkkejä. Ovatko turvallisia? Myös ihmetyttää, että kaikissa muoviastioissa ei ole kolmiomerkintää muovin laadusta, vain aterimet- merkki kertomassa elintarvikemuovista. Onko se sallittua? Kannattaako sellaiset jättää kauppaan, koska en osta muuta kuin 2 ja 5-laatua? Totta on, että muovit ovat aikamoinen sekamelska kuluttajalle. Itse olen niitä yrittänyt välttää 15 vuotta, mutta nykyään lähes mahdotonta. Esim. kodinkonetta ostaessa on melko mahdoton enää löytää vähämuovisia. Tai sitten hinta kipuaa liian ylös. Olen esim. etsinyt kahvinkeittimeen rosterista tai keraamista suodatinosaa. Ainoastaan peltisen (turvallinen?) olen löytänyt kirpparilta. Erillisiä suodatinkuppeja toki löytyy, mutta nyt kun ovat kovin trendikkäitä niin maksavat melkein keittimen verran. Miten on muovin pesu astianpesukoneessa vahvasti emäksisellä aineella, irtoaako jotain?

huolestunut kirjoitti...

Mites kampaajien käyttämä alumiinifolio, jota käytetään hiusten värjäämisessä? Vaikka käytössä on luomuvärit, mietityttää alumiinin imeytyminen elimistöön, varsinkin kun hiuksia väreineen ja folioineen vielä kuumennetaan lämmöllä?

Anonyymi kirjoitti...

Enpä usko että siinä foliosta kehoon mitään imeytyy kun tuskin ovat edes kiinni ihossa, ainoastaan hiuksissa.

Unknown kirjoitti...

@huolestunut
Olen kiinnostunut mitä "luomuvärejä" kampaajasi käyttää folion kera?

cecilia kirjoitti...

Kiinnostavia nämä. Tuttu kertoi, että hän tarvitsisi UN pakkauksia, ilmeisesti juurikin kemikaalien säilömiseen. Paljon onkin vain ainesosia, jotka meille ovat haitallisia. En koskaan esimerkiksi miettinyt, että tuota BPA:ta on monessa asiassa, tosin en siitä ole huolissanikaan. Niitä kun on vaarallisempiakin ainesosia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails