Kemikaalikimara: Ja sillä chili!

torstai 14. toukokuuta 2015

Ja sillä chili!

Tanskalainen kollegani vinkkasi videoon, jossa tanskalainen TV-julkkis Bubber maistaa maailman vahvinta chiliä yhdessä Chili Klausin kanssa. Katsoin alkuperäisen pätkän tanskaksi, jossa jutustellaan nelisen minuuttia, ennen kuin chilit nakataan suuhun. Löysin sitten Youtubesta lyhennetyn version, jossa on englanninkielinen teksitys. Alla oleva kuva on terassiltamme muutaman vuoden takaa. Ei ollut kovin vahvoja chilejä.


Chilipaprikoiden polttavuus johtuu kapsaisiinista tai kapsaisinoideista, sillä sukulaisaineita on useampia. Kyseessä on kemiallinen vuorovaikutus aineen ja aistihermosolujen kanssa. Kapsaisiini sitoutuu reseptoriin, joka stimuloituu myös lämmöstä ja fysikaalisesta hankauksesta, Kapsaisiini saa aikaan saman vaikutuksen kuin tulikuuma lämpö tai hankausvamma.
Suomen Chiliyhdistyksen sivuilta löytyi tietoa, miten kapsainoidit vaikuttavat, jos niitä syö tai niitä joutuu iholle. 
Miten kapsaisinoidit vaikuttavat
Vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta seuraavanlaiset vaikutukset ovat yleisiä supertulisten kohdalla – ja välillä miedompienkin (toleranssista riippuen):

  • sietämätön polte suussa
  • hikoilu
  • punastuminen – pintaverenkierto yltyy
  • hikka
  • vatsapolte
  • vilunväristykset, ihikarvat nousevat pystyyn
  • korvakipu, jopa kuulon hetkellinen heikkeneminen
  • oksentelu
  • ripuli
  • ihon ärtyyntyminen – jos kapsaisiinia on päässyt iholle
  • paniikki
  • makuaistimusten voimistumien
  • euforia
Kaikki oireet ovat ohimeneviä. Kapsaisiini ei tuhoa mitään – se vaikuttaa suoraan hermoihin ja huijaa niitä luulemaan, että on tosi kyseessä. Paniikki johtuu yleensä tietämättömyydestä.

Kapsaisiini vaikuttaa tehokkaimmin limakalvoilla. Se saa ihollakin aikaan lämmön, jopa poltteen tunteen – iholla kapsaisinoidien imeytyminen hermosoluihin voi kestää tuntejakin ja poltekin voi tulla yllätyksenä jopa vuorokaudenkin päästä!
Vaikutuksiin oleellista on kapsaisinoidien kokonaismäärä. Pienen palan maailman tulisintakin chiliä voi jokainen maistaa, ilman suurempia ongelmia. Mutta suuren määrän miedompaa syömällä alkaa efektejä ilmenemään.
Ja sitten tähän vajaan neljän minuutin videoon, jossa nähdään lähestulkoon kaikki edellä mainitut oireet. Kannattaa katsoa ihan loppuun asti. Tämä menee sarjaan, älä kokeile tätä kotona. :)


Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails