Kemikaalikimara: Villiinny kaupunkiviljelijäksi

torstai 25. heinäkuuta 2013

Villiinny kaupunkiviljelijäksi

Lapsuudessani asuimme omakotitalossa, jonka pihalla kasvatettiin perunoita, porkkanoita, punajuuria, lanttuja, sipulia ja tilliä. Marjapensaista kerättiin viinimarjat ja karviaiset, metsästä sienet ja mustikat, sorakuopan reunalta vadelmat. Kun muutin opiskelija-asuntoon kerrostaloon viljelyharrastukset jäivät, eivätkä heränneet, vaikka myöhemmin olikin pihaa käytössä. Nykyisen kotimme pihalla kasvaa vanha luumupuu, pari vuotta sitten istuttamani omenapuu, josta satoa on saatu peräti neljä omenaa sekä pari kituvaa marjapensasta. Kukkia on sitäkin enemmän, sillä joku entisistä asukkaista on ollut varsinainen viherpeukalo kukkien suhteen. Asumme paritalossa ja naapurimme kasvattaa kompostin päällä kurpitsaa sekä kasvatuslaatikoissa retiisejä, salaattia ja yrttejä. Minulla moinen on jäänyt väliin, sillä kesämme on monesti ajan suhteen rikkinäinen. Kuka kastelee poissaollessamme? Tekosyitä, tekosyitä!


Varpu Tavin kirja Villiinny kaupunkiviljelijäksi: Lähiruokaa tosi läheltä antaa oivat ohjeet, miten kasvattaa suosikkivihanneksia ja yrttejä keittiössä, ikkunalaudoilla, parvekkeella tai miten valjastaa osa nurmikosta ruoantuotantoon. Teksti on jaoteteltu loogisesti: sisäviljelytekniikat, pieni keittiöpuutarha, parvekeviljely ja laiskan puutarhurin viljelmät (juuri minua varten!). Tietoa on erilaisista kasvatustekniikoista korotetuista penkeistä säkkeihin ja vesiviljelyyn. Pohdintaa on myös kaupunkiviljelykulttuurista ja kurkistetaan kristallipalloon, miten vihreä vallankumous etenee.
Viljelytekniikoiden lisäksi on kerrottu yrttien ja vihannesten terveysvaikutuksista. Miltä maistuu Varpun chiliketsuppi, tilliaioli tai kylmä versokeitto? Mitkä kukat ovat syötäviä?
Pyysin Varpulta kuvaa hänen omista viljelyksistään. Varpun omin sanoin hänen parvekkeellaan kasvaa tohottaa parsasalaatti, basilika, minttu, sitruunamelissa ja krassi. Joka päivä pitää syödä iso kulhollinen. 


Kirja on kaunis, hienosti taitettu ja käteen sopiva. Pääpaino asiassa on sisä- ja parvekeviljelmissä,  mikä on loogista ajatellen kirjan nimeä. Kaupungeissa kun piha-alueita ei kovinkaan monella ole käytössä. Sisäviljely ei myöskään ole riippuvainen vuodenajoista, joten viljelyn voi aloittaa vaikka syksyllä tai talvella. Kirjaa selaillessani ja lukiessani huono omatunto laiminlyödyistä viljelyharrastuksista on vaihtunut innostukseen. Ehkä ensi kesäksi ehdotan naapurille yhteistä kasvimaata. Tällä hetkellä minulla on sisällä kaksi yrttiä vesiviljelyssä. Taidanpa laajentaa yrttivalikoimaa, ja niitä syötäviä kukkia pitää saada pihalle ja terassille. 

Arvonta

Varpu on antanut kirjan arvottavaksi blogissani. Kerro kommenttikentässä, harrastatko kaupunki- tai kenties syrjäkylähyötyviljelyä. Jos niin miten vai oletko vain muuten kiinnostunut aiheesta. Vastausaikaa on 31.7.2013 keskiyöhön asti. Laita yksilöllinen nimimerkki, jotta vastaajat erottuvat toisistaan. Jos arvonnan voittaja ei ota yhteyttä ja ilmoita osoitettaan 7.8.2013 mennessä, arvonta suoritetaan uudelleen.

Onnea arvontaan!

42 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Ihan olen tavallinen syrjäkylähyötyviljelijä.
TKa

Jennijee kirjoitti...

Moi, harrastan lähiöviljelyä, helpot ja sitkeät kasvit ovat suosikkejani. Niitä toisia ei tällä pihalla pitkään näykään... :) Kiva arvonta!

Anonyymi kirjoitti...

Minun pieni yksiöni on omistettu viherkasveille; niitä huollan ja vaalin ja niillä täytän vähäiset neliöni. Lähitulevaisuuden suunnitelmissani on kuitenkin uuden, tällä kertaa parvekkeellisen, asunnon etsintä. Haaveilen parvekkeesta, jolla kasvattaa yrttejä ja kukkasia - ties vaikka vihanneksiakin. En ole vielä kovinkaan hyvin perillä parvekkeen mahdollisuuksista viljelyn suhteen, mutta totisesti aion aiheeseen perehtyä!

- Prag

Maija kirjoitti...

Meillä on nyt toista kesää viljelypalsta tuossa lähellä josta tulee kaikenlaista herkkua syksylle, takapihalla taas kasvaa kaikenlaista sellaista mitä joka päiväisessä ruoanlaitossa tarvitaan, kuten salaatteja. Parvekkeella en ole koskaan onnistunut saamaan mitään elämään, eikä yrttiviljelykään tunnu onnistuvan ruukussa mitenkään, joten todellakin tarvitsisin tämän kirjan avuksi siihen.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, meillä kasvaa parvekkeella erilaisia yrttejä, salaattia sekä chiliä.
-Susanne

Jenni kirjoitti...

Meillä ollaan ihan hurahdettu kaupunkiviljelyyn. Omakotitalon pihalla kasvaa hedelmäpuiden ja marjapensaiden lisäksi mm. sipulit, perunat, porkkanat, punajuuret, maissit, kukkakaalit, erilaiset kurpitsat, mansikat, yrtit, salaatit, pavut, herneet, kurkut, tomaatit ja kasvihuoneesta löytyy mm. lisää tomaattia, paprikoita, chilejä, lisää kurkkuja, munakoisoa ja ananaskirsikkaa - ja monista vielä eri lajikkeita. Kanttarellit kasvaa ihan itekseen tontin kulmalla. Tää on nyt neljäs kokonainen kesä tässä talossa ja kyllä noi istuttamiset lähtee joka kevät aina pahemmin lapasesta. On siinä hommaa, mut kyllä se on nautinnollista hakea ruuanlaittotarpeet omasta pihasta! Alle kouluikäiset lapset on tottakai mukana touhussa siementen istuttamisesta syömiseen - ja tunnistavat todella paljon kasveja.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Minulla on ikkunalaudalla välillä yrttejä, kuten basilikaa ja ruohosipulia. Kesäisin häärään siirtolapuutarhalla.

Anonyymi kirjoitti...

Entinen syrjäkylähyötyviljelijä ilmoittautuu! Myös meillä kasvatettiin itse omat perunat, porkkanat, lantut ja nauriit ja siinä sivussa oli mansikkamaa ja herneviljelmä. Pihalla oli marjapensaita ja joka vuosi kerättiin myös lähimetsän antimet talteen. Sittemmin aikuisena kaupunkilaistuneena olen harmikseni jäänyt paitsi moisesta ylellisyydestä, ja olen tyytynyt vain kasvattelemaan yrttejä ikkunalaudalla. Kiinnostusta olisi isompaankin projektiin, esimerkiksi juuri parvekeviljelyyn, mutta taidot puuttuvat :D

Audrey
audreyhorne79@gmail.com

E kirjoitti...

Olen kaupunkiviljelijä vain haaveissani. Olen itsekin kasvanut talossa, jossa viljeltiin omat perunat, juurekset, retiisit ja herneet. Yrtit ja salaatit eivät pohjoisessa niinkään menesty. Olen useampana keväänä haaveillut, että saisin aikaiseksi edes salaattiviljelmän, mutta haaveeksi se on jäänyt - yrteistä tai vihanneksista puhumattakaan.

Jospa nyt siis kävisi tuuri, ja kirja löytäisi tiensä juuri minun postilaatikkooni.

Anonyymi kirjoitti...

Olen aloitteleva parvekeviljelijä! Kukkia ja syötävää sulassa sovussa, herättelen toiveita että tomaatti tekisi edes yhden hedelmän :) Lisävinkit kirjasta tekisivät siis kovasti terää!

Jonna kirjoitti...

Muutettiin vuosi sitten Helsingissä taloyhtiöön ja yllätykseksemme jokaisella asunnolla on palsta piha-alueella. Lisää vinkkejä viljelyyn kaipaisin, etenkin mitä kannattaa laittaa mihinkin. Tilaa olisi pikkuriikkisen, mutta taidot puuttuu - kirja auttaisi tässä asiassa.

Pumpukka

Tiina H. kirjoitti...

Meillä on ollut täällä Oulussa kaupungin vuokrapalsta kaksitoista vuotta, ja tänä kesänä saatiin toinenkin, kun palstanaapuri lopetti. Yhdeksän vuotta sitten muutimme silloin valmistuneeseen paritaloon, josta palstalle on vain reilu puoli kilometriä, joten on näppärä käydä siellä.

Viljelemme palstalla luomusti ja vuoroviljelyä käyttäen pottua, palkokasveja, juureksia, yrttejä, salaatteja ja muita lehtivihanneksia, erilaisia kaalikasveja, kesäkurpitsoita, sipuleita, tomatilloa ja muuta.

Pihalla on pari omppupuuta, pari kirsikkapensasta, nuori luumupuu, viinamapuskia, karviainen, monivuotisia yrttejä ja sipuleita, mansikoita, mesimarjaa, raparperia, tontin laidan metsänpohjan mustikoita ja puolukoita ym. ja lisäksi valtavasti perennoja. Nurmikkoa on vain pieni lämpäre kaiken keskellä, ja kasvit kasvavat sekaisin. Ämpärissä seinustalla kasvatamme mm. tomaatteja, keittiön ikkunalla chilejä.

Minulla innostus viljelyyn tarttui äidiltäni. Kotopuolessa meillä oli kaupungin vuokrapalsta aivan kotipihan jatkeena. Kuljin siellä mukana ihan pienestä asti.

Unknown kirjoitti...

Syrjäkylä/omakotitalohyötyviljelijä. Kiinnostunut olen viljelemisestä, mutta auttamattoman puoliporopeukaloisena kaipaan kyllä kovasti tiivistettyä tietoa. Haaveissa on kasvihuone, hieman normista poikkeava (puulla lämmitettävä, yhdistettynä kesäkeittiöön). Minulla usein joko kuolee puolet taimista tai olen väärään aikaa liikkeellä.. Tällä hetkellä kasvattelen sisällä yrttejä ja pihalla on muutama pensas (yksi niistä onnistumisista, kannatti dumpata epäonnistunut haiseva komposti (luetaan: tunkio)reilun metrin syvyyteen pensaiden alle, marjaa tulee älytöntä vauhtia), muutama omenapuu ("perintöpuita", mummu kasvatti siemenistä ja pari puutarhaa ottivat levitykseen ja sieltä sain omani)sekä kasa n. metri kertaa reilu metri "plänttejä" joita olen tehnyt joka vuosi yhden lisää. Plänttien ympärillä on aina yhden 30x30 pihalaatan levyinen "kehys" jonka täytin laatoilla. Alun perin halusin vain kahden eka pläntin välille astinkiviä, mutta huomasin ne käteviksi myös muilla reunoilla, kun oli aika leikata ruoho... sattuneesta syystä. Pieneltä pläntiltä kun tahtoivat kasvit rönsyillä ruoholle...

Siina kirjoitti...

Tällä hetkellä olen parvekeviljelijä, toivon mukaan kohta taas oma puutarha käytössä.

Viime kesänä kasvoi ämpärissä perunaa ja porkkanaa, sadonkorjuu ei varsinaisesti ollut juhlaa, kun harvennus ja kastelu olivat olleet retuperällä. Mutta lapset ainakin pääsivät tutustumaan siihen, mistä ruoka lautaselle tulee.

Tänä kesänä vaatimattomammin hernettä ja yrttejä parvekelaatikoissa. Ehkä satokin olisi runsaampi, jos tutustuisi aiheeseen tarkemmin, eikä puuhaisi pelkällä näppituntumalla.

Siina kirjoitti...

Tällä hetkellä olen parvekeviljelijä, toivon mukaan kohta taas oma puutarha käytössä.

Viime kesänä kasvoi ämpärissä perunaa ja porkkanaa, sadonkorjuu ei varsinaisesti ollut juhlaa, kun harvennus ja kastelu olivat olleet retuperällä. Mutta lapset ainakin pääsivät tutustumaan siihen, mistä ruoka lautaselle tulee.

Tänä kesänä vaatimattomammin hernettä ja yrttejä parvekelaatikoissa. Ehkä satokin olisi runsaampi, jos tutustuisi aiheeseen tarkemmin, eikä puuhaisi pelkällä näppituntumalla.

Hanna GoingToRain kirjoitti...

Lähiöviljelijä taitaisi olla kuvailevin termi omalle puuhastelulleni. Rivariasuntomme takapihalla on pieni kukkapenkki, josta tänä keväänä tein ihkaensimmäisen ikioman kasvimaani. Aloitin kokeiluni erilaisilla yrteillä (timjami lähti kasvamaan, oregano ei), salaatilla ja muutamilla kesäkukilla. Ja miten ihanaa oman pikku stressinpoistoläntin kanssa touhuaminen onkaan! :)

HeliLe kirjoitti...

Olen vasta-alkaja syrjäkylähyötyviljelijä. Kokeilen, erehdyn ja toivottavasti opin kaikesta lisää tulevia vuosia ajatellen :). Kasvattelen tällä hetkellä äitini kasvimaalla jotakin pientä. Tavoitteena on rakentaa omalle pihalle kasvatus laatikot, jolloin saisi satoa omasta pihasta. Maa on ympärillä niin kivistä, ettei sinne oikein kunnon kasvimaata saa rakennettua...

Jenni kirjoitti...

Olen vallan vaatimattoman mittakaavan lähiöviljelijä. Aikanaan asuin palstaviljelyalueen vieressä, jolloin hurahdin hyötyviljelyyn. Yrttipurkit ja kesäkurpitsaämpärit seurasivat muutoissa kerrostaloasuntojen parvekkeille. Kuitenkin nykyisen paritalon pihasta ei meinaa löytyä tilaa edes pienelle kasvimaalle, joten salaatti on jäänyt istuttamatta ja yrtit kituuttavat pienissä ruukuissa. Onneksi muutamakin yrttiruukku hoitaa sielua :)

Pauleli kirjoitti...

Itse olen viljellyt parvekkeella ja ikkunalaudalla erilaisia yrttejä, kirsikkatomaatteja, salaattia, herneitä ja kokeilinpa kerran kesäkurpitsaa, jotka kukkivat komeasti, mutta hedelmät jäivät pieniksi.
Jos parveke olisi yhtään isompi kokeilisin jotain pilariomenapuuta tai vastaavaa, mutta nyt ne taitaisivat vaatia turhan isoja laatikoita.
Tänä vuonna ei tullut kuin timjamia ja koristekasveja, sillä olin paljon poissa alkukesästä.

laura kirjoitti...

Minä harrastelen parvekeviljelyä varsin pienimuotoisesti.Tomaatteja, chilejä, yrttejä ja herneitä löytyy tällä hetkellä.Kovasti tekisi mieli viljelyksiä laajentaa :) _laura_

Maria kirjoitti...

Asun vähän syrjemmällä seudulla rivitalossa. Viime vuonna muutin toisen kukkamaan hyötykasvimaaksi. Se on pieni mutta kompakti maapläntti, jossa kasvattelen yrttejä, juureksia ja vihanneksia.

Yrttejä löytyy tavallista ja thaibasilikaa, ruohosipulia, salvia, persilja, oregano, timjami, tavallinen ja piparminttu, sitruunamelissa sekä stevia. Tänä vuonna juureksista kokeilussa on nauris, lehitkaali ja retiisi + salaattia parvekelaatikossa. Toisin sanoen olen täysin hurahtanut hyötyviljelyyn!

Lisäksi kasvimaahan ilmestyvät syötävänt rikkakasvit otan mukaan ruoanlaittoon, esimerkiksi jauhosavikka on oikein mainio. Tuleepa villikasveja muutenkin hyödynnettyä. Kuitenkin hyötykasvit kiinnosavat enemmän ja tämä teos kuulosta todellakin tutustumisen arvoiselta!

Sanna kirjoitti...

Moi! Pidän ekoblogia ja olen innostunut ikkunalaudalla viljelystä, tällä hetkellä siellä kasvaa kaksi greippiä :D tulevaisuudessa toivottavasti paljon muutakin. Vitsit, tuo kirja olisi mielenkiintoista saada omaksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Muutin vuosi sitten parvekkeettomasta yksiöstä pihalliseen rivitaloon ja tänä kesänä olen päässyt kasvatuslaatikoiden rakentamisen ja siemenkatalogien selaamiseen asti. Koska innostusta löytyy, mutta toteuttaminen ei ole vahvimpia puolia, "laiskan puutarhurin viljelmät"-teaseri iski minuunkin oikein kovasti. Ensi kesänä sitten...
-Kanivili-

Anonyymi kirjoitti...

Tänä vuonna en ole kasvattanut mitään, mutta aiempina vuosina parvekkeella. Viime vuonna oikein mikään ei onnistunut, joten siksi nyt taukoa tähän touhuun. Olisi ihana asua jossain ihan maalla, missä pääsisi paremmin kasvattamaan kaikkea.
ilokseni@gmail.com

Iina - Life in order kirjoitti...

Meillä omakotitalon pihalla kasvaa vadelmia, mustaherukoita ja karviaisia. Lisäksi ruukuissa rehottaa yrttejä ja chilejä. Tarkoitus olisi vielä lisätä ensi kesänä jotain...

voikukka kirjoitti...

Muutin maalle saadakseni kunnon puutarhan, mutta iän myötä on innostus (ja voimat) hiukan vähentyneet, toki porkkanat, purjot sipulit ja valkosipulita ainakin saan omasta maasta, usein papuja ja punajuuriakin sekä perunoita. Minulla on tapumus mennä mukaan muotivillityksiin. Viime vuonna kasvoi paljon steviaa, jota on edelleen kuvattuna purkin pohjalla käyttämättä. Tämän kesän innostus on rohtosamettikukka, jota olen hiukan syönyt ja nyt odottelen sen kukkimista. Jostakin luin, että syksyllä maahan kynnettynä sen lehdet hävittävät rikkaruohoja. mikä kuulostaa tosi hyvältä. Sitä kokeilen, sillä olen laiska kitkemään.

Nienna kirjoitti...

Asumme kaupunkiasunnossa ilman parveketta, tosin onneksi meillä sentään on melko leveät ikkunalaudat useampaan ilmansuuntaan. Yrtit, minipaprikat ja chilit kasvaa siis sisällä ikkunalaudoilla. Tänä kesänä olen myös vähän laajentanut valtakuntaani ja laittanut muutaman ruukun ja kasvusäkin ulos yhteispihalle. Näissä kasvaa lisää yrttejä, tomaatteja ja kesäkurpitsaa, sekä joitakin kukkia kuten elämänlankaa ja kehäkukkia. Vaikkei tämän luokan kotitarveviljely ihan meistä omavaraisia tee, niin on se aina kotiin päin ja mullan kuopsuttelu on varsin terapeuttista toimintaa.

Olen tuota Varpun kirjaa jo jonkin aikaa katsellut sillä silmällä, että seuraavalla Suomen lomalla ostaisin, joten pakkohan tänne oli kommentoida kun huomasin arvonnan... :)

Anonyymi kirjoitti...

Maaseudulla kun asutaan niin ihan tavallista syrjäkylähyötyviljelyä harrastetaan :)
lumikki1@luukku.com

Anonyymi kirjoitti...

Parvekeviljelyä yritän epätoivoisesti harrastaa milloin minkäkinlaisella menestyksellä :)
kulta89@luukku.com

balleriina kirjoitti...

Olen juuri muuttamassa ja saan soman ja aurinkoisen parvekkeen, jonne sormeni jo syyhyävät istuttamaan kaikkea pientä ja herkullista. Ideoita on, mutta asiantuntemusta ei juurikaan, joten kirja olisi oiva ja toivottu apu :)

Anonyymi kirjoitti...

Juuri muutettu ja sormet syyhyävät aloittamaan parvekeviljelyn, johon apua ja vinkkejä kirja varmasti tarjoaisi. Lisäksi mökillä pieni hyötypuutarha saisi lisäloistoa vinkeillään.

-viherpeukalo

Mustikka kirjoitti...

Olen toista kesää parvekeviljelijä. Ruukuissa kasvaa tomaattia, chiliä ja yrttejä. Mukanaan vievää touhua :)

Anonyymi kirjoitti...

Kasvimaalla touhuan jonkun verran joka kesä :) Eli syrjäkylähyötyviljelijä.
millal@luukku.com

Maija kirjoitti...

Olen syrjäkylähyötyviljelijä. Sato ja viljeltävät kasvit vaihtelevat vuosittain, mutta aina jotain tulee laitettua.

Matsku kirjoitti...

Harrastan pihamaaviljelyä, eli nimenomaan paino sanalla harrastan. Ensin tuli pieni kasvihuone, ja sitten sitä laajennettiin kasvimaaksi ja perunapenkiksi. Epäonnistumisia, kuten kurkkujen kuivahtaminen, on ollut, mutta onneksi myös niitä suuria menestyksiäkin.

Nenna kirjoitti...

Parvekeviljelyä harrastan :) Työn puolesta on tullut tutustuttua viljelyn ihanaan maailmaan ja koukkuun jäin!

tiiti66 kirjoitti...

Yritän parhaani mukaan harrastaa parveke- ja ikkunanlautaviljelyä, mutta vaihtelevalla menestyksellä. Yrttejä pääosin, sitruunamelissa on suosikkini, se sopii kaikkialle.

Lehtikuusi kirjoitti...

Hei. Harrastan parvekeviljelyä. Parvekkeella kasvaa basilikoita, joiden alkutaimet erottelin Järvikylän yrttien ruukkubasilikasta. Hernettä, ruusupapu, tilliä, persiljaa, salaattia, tomaatti, paprika, lipstikkaa ja minttua. Lipstikkaa tulee poimittua keittomausteeksi melkein päivittäin. Basilikaa viherpirtelöön tai keittoihin 2-3krt viikossaa. Persilja ja tilli ovat vielä kasvunsa alkuvaiheessa. Paprikassa on pienet hedelmät. Herneenpalkoja löytyy muutama syötäväksi. Salaattia käytän viher- ja marjapirtelöihin. Välillä haen lähistöltä vadelman, nokkosen ja punaherukan lehtiä pirtelöihin. Ikkunalla on kasvamassa vehnän oraita.

Satsuma kirjoitti...

Olen kasvattanut kerrostalokeittiössämme onnistuneesti paprikoita ja tänä vuonna basilika on kasvanut komeaksi keittiön ikkunalla. Keväällä into kasvoi niin suureksi, että vuokrasin ensimmäistä kertaa palstan ja siellä kasvaa perunaa, porkkanaa, punajuurta, lanttua, sipulia, raparperia, ruohosipulia ja muutama mansikkakin tuli vanhoista taimista. Itse kasvatettu ruoka tuntuu tosi mukavalta :) Käyn myös sienestämässä ja marjastamassa.

ahle kirjoitti...

Parvekehyötyviljelijä, mutta vain pienissä ruukuissa; ei mitään kasvualustoja ja turvesäkkejä meidän parvekkeelle. Itse kasvatetun tai hankitun ruoan syöminen on kyllä tosiaankin aika lailla erilainen kokemus.
Marjoja kerään ja harmittaa ettei ole pihamaata missä kasvattaa puutarhamarjoja.

Unknown kirjoitti...

Minä "vilejelen" niin mökillä kuin kotona. Parvekkeella kasvaa tällä hetkellä tomaatteja, chiliä, basilikaa ja sitsuunamelissaa. Mökillä kasvaa perunaa, tilliä, mansikkaa, sitruunamelissaa, tomaattia, chiliä. Siemenstä on kasvatettu ihan itse nuo tomaatit, sitruunamelissa ja basilika. Eikä se aina haittaa vaikkei satoa tulisikaan, kauniitahan nuo kasvit ovat jokatapuksessa. Chilejä näyttäisi kuitenkin tulevan ihan kivasti.

Anonyymi kirjoitti...

Parvekeviljelijä :)
snow_angel85@jippii.fi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails