Kemikaalikimara: Osallistu pohjoismaiseen hajusteettomaan päivään

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Osallistu pohjoismaiseen hajusteettomaan päivään


Olen kirjoittanut useaan otteeseen hajusteista, tuoksuyliherkkyydestä sekä kemikaaliyliherkkyydestä MCS. Herkkyys hajuille voi häiritä elämää melkoisesti.

Gas mask girl @ Park Spoor Noord

Kuva: Flickr, antwerpenR ,CC-lisenssi

Torstaina 30 toukokuuta 2013 on pohjoismainen hajusteeton päivä.
Haastan sinut mukaan! 

Siteeraan tapahtuman lehdistötiedotetta:
Hajusteeton Päivä 30. toukokuuta 2013
 

Neljän pohjoismaan kemikaaliyliherkkien järjestöt haastavat kaikki mukaan viettämään hajusteetonta päivää.
Päivän tarkoituksena on nostaa esille liiallisen hajustamisen aiheuttamat ongelmat niin kemikaaliyliherkille kuin muillekin ihmisille.
Tämä on osa vuosittain toukokuussa järjestettävää kansainvälistä kampanjaa huomion kiinnittämiseksi kemikaaliyliherkkyyteen. Kehotamme kaikkia luopumaan päivän ajaksi hajustettujen tuotteiden käyttämisestä! Syynä tähän on se, että jo vähäinen määrä hajusteita voi aiheuttaa vakavia oireita henkilöille, joka sairastaa kemikaaliyliherkkyyttä (MCS, Multiple Chemical Sensitivity). Tästä johtuen sairastunut ei voi toimia tavanomaisesti yhteiskunnassa muiden käyttämien hajusteiden tai kaupallisen, julkisten tilojen hajustamisen vuoksi.
Hajusteet eivät vaikuta ainoastaan hajusteyliherkkiin ja allergisiin!
Hajusteet koostuvat 95-100% keinotekoisista kemikaaleista, ja myös ihmiset, jotka eivät ole hajusteyliherkkiä tai allergisia saavat niistä terveyshaittoja. Lapset ovat erityisen alttiita. Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, keskittymisvaikeudet ja väsymys. Hajusteita löytyy deodoranteista, shampoista, hiustenhoitotuotteista, parranajotuotteista, voiteista, pesuaineista, huuhteluaineista ja puhdistusaineista. Kaikista näistä tuotteista on saatavana myös hajusteeton vaihtoehto.
Tiedotteessa on annettu tilastotietoa oireisluista. 10-30 % ruotsalaisesta aikuisväestöstä saa jonkinasteisia oireita kemikaaleista. Vuonna 2006 helsinkiläisistä aikuisista 21 % ja tukholmalaisista 15 % ilmoitti kärsivänsä voimakkaista hajuista (deodorantit, mausteet, painomuste, puhdistusaineet, kukkien tuoksut ym.). Yleisimpiä oireita ovat huimaus, pahoinvointi, sekavuus, kipu lihaksissa tai iholla, limaa kurkussa, käheys, yskä, nenän tukkoisuus, rintakipuja, sydämen tykytys, ihottuma, kuume, mielialamuutokset ja alakuloisuus.
Altistuksen aiheuttajia voivat olla tupakansavu, hajusteiden kemikaalit ja hajustetut tuotteet, siivoustuotteet, huuhteluaineet, home, rakennusten hiukkaspäästöt (VOC), painomuste, sähkölaitteet, kukat, kynttilät ja pakokaasu.  Allergia- ja astmaliitto muistuttaa hajusteista oheisella kuvalla:

Tuoksujuliste

Teatterissa tai konsertissa käyminen voi olla tuoksuille herkälle pelkkää piinaa.Julkisissa liikennevälineissä voi joutua vaihtamaan paikkaa tai työpaikalla huomauttamaan partavedestä tai parfyymistä työkaveille. Eikä kyse tosiaan ole siis vain hajuvesistä tai muista, vaan pyykinpesu-, siivousaineista ym.
Torstaina tuoksuttomana - ja mieluusti muulloinkin!
Täällä lisää asiaa monikemikaali- ja tuoksuyliherkkyydestä:

1 kommentti :

Anonyymi kirjoitti...

viimeinkin järkeä kaaliin
hajustekahaleille, kiitos

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails