Kemikaalikimara: Tinttejä ja kalasääskiä

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Tinttejä ja kalasääskiä

Tuttavani harrasti kouluiässä lintujen bongaamista. Havainnot hän kirjasi ruutuvihkoon: päivämäärä, paikka sekä lintulaji. Eräänä päivänä sivuilta löytyi päivämäärän kera merkintä : "Ei tintin tinttiä." Merkinnän oli tehnyt kaveri. Toinen kaveri puolestaan kertoi tohkeissaan lintuasiantuntijalle merkittävästä eksoottisen oloisesta lintuhavainnostaan. Kuvauksen perusteella lintuja paremmin tunteva totesi, että kyseessä oli harakka. Tervisiä vaan A:lle!


Minussa(kaan) ei ole pätkän vertaa ornitologia. Lintujen tiiraaminen - tunnistamisesta puhumattakaan - on todella hankalaa. Eihän niitä näe puskista ja puiden oksilta, vaikka olisi kiikari. Ja miten voi erottaa ruskean pikkulinnun toisesta ruskeasta hiukan pienemmästä linnusta? Onneksi teknologian avulla minäkin pystyn nauttimaan lintujen seuraamisesta. Virossa on kalasääsken pesällä kamera, joka näyttää korkealaatuista kuvaa äänen kera. Linnutkin ovat tarpeeksi isoja, näkee ilman silmälaseja ja kiikareita. Kalasääski on toiselta nimeltään sääksi. S ja K ovat siis päinvastaisessa järjestyksessä, epäloogista kyllä. Kalasääsken nimet opin jo kansakoulussa, joka sijaitsi Pohjois-Sääksmäellä.

Aloin seurata viime kesänä sääksiperheen elämää, kun kolme poikasta olivat jo kuorituneet. Kuvankaappaukset viime vuoden elokuun lopulta, kun poikaset olivat jo oppineet lentämään.
Tänä vuonna olen aloittanut jo pesärakennusvaihessa. Kamera on taas toiminnassa ja pesäpuuhat alkamassa. Joten laittakaapa linkki suosikkeihin. Jos päivällä alkaa päänuppia kiristää tavalla tai toisella, luonnon seuraaminen rauhoittaa. Kannattaa huomioida, että sääksiperheen seuraamiseen jää koukkuun.Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails