Kemikaalikimara: Versacen hätkähdyttävä PVC...eikun ftalaattishow

lauantai 23. helmikuuta 2013

Versacen hätkähdyttävä PVC...eikun ftalaattishow

Versace onnistui hätkähdyttämään Milanon muotiviikoilla.

"Versacen syksyn ja talven 2013 muoti on kuin hyppy punkin ja seksikauppojen maailmaan. Perjantai-iltana esitellyssä mallistossa päämateriaalina loisti PVC. Yksityiskohdissa ja koruissa oli massiiviset määrät piikkejä ja metallia. Välistä pilkisti paljas pinta"

No hätkähdytti tosiaan. Kukaan ei varmaan ole kertonut Versacelle, että PVC on ftalaattien lähde, jota etenkin perheenperustamisiässä olevien on syytä karttaa. Näin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ftalaateista:
"Ftalaattien haitat terveydelle

Useiden ftalaattien epäillään olevan haitallisia miesten hedelmällisyydelle. Eläimillä ftalaattien aiheuttamia vaikutuksia kutsutaan ftalaattisyndroomaksi, ja niitä ovat mm. ulkoisten sukupuolielinten ja lisäkivesten epämuodostumat, piilokiveksisyys, heikentynyt siemennesteen tuotanto, yleinen hedelmällisyyden lasku ja feminisaatio eli naaraspuolisten sukupuoliominaisuuksien kehittyminen. Ihmisillä on havaittu, että ftalaateille altistuminen on yhteydessä samankaltaisiin vaikutuksiin ja lisäksi keskivartalolihavuuteen, insuliiniresistenssiin ja käyttäytymishäiriöihin."
Juuri kun on ollut meteliä tekstiilien sisältämistä haitallisista aineista, muotitalo vetää vielä paremmaksi. Kyse ei ole mistään jäämistä, vaan tuotteeseen tarkoituksella laitetuista aineista. Jään odottamaan, syntyykö tästä isompaa keskustelua. Vai ovatko nämä vain "näytösluonteisia" juttuja, ei oikeasti myyntiin ja kenelle vaan tarkoitettuja vaatteita?

Täällä kuvia ftalaattivaatteista:
Lue myös

9 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Voiko jossakin tutkituttaa, sisältöäkö joku kotona oleva tuote ftalaatteja? Vai pitäisikö vaan varmuuden vuoksi laittaa kaikki epäilyttävät pois? Ostin stadiumista jumppapallon, joka haisee aivan hirveälle. Vähän epäilyttää, mitä aineita siitäkin tihkuu...

Anja Nysten kirjoitti...

Jos muovinen tuote haisee kovasti, kyllä siitä aineita irtoaa. Jumppapallo on potentiaalinen ftalaattien lähde. Ftalaatit tosin voivat haista hyvältäkin.
En tiedä, voivatko kuluttajat lähettää tuotteita tutkituttavaksi. Lastentarvikkeissa tiettyjen ftalaattien käyttö on kielletty, mutta jumppapallo tuskin kuuluu tähän ryhmään.
Mutta voit lähettää asiasta kysymyksen Tullilaboratorioon Leena Partaselle, joka vastaa lelu-, astia-, kosmetiikka- ja tekstiilitutkimuksista.

http://www.tulli.fi/fi/yrityksille/tuonti/valvonta/index.jsp

http://www.tulli.fi/fi/yhteystiedot_ja_palaute/tullilaboratorio/tullilaboratorio_toimipaikat/index.jsp

Sinini kirjoitti...

Kuluuko noi haitalliset aineet käytön myötä pois? Mietin just, et esim. printti-t-paidoissahan se kuvio kuluu monen vuoden jälkeen sellaseks "rikkinäiseks". Niin olisko sit periaattees fiksumpaa ostaa esim. käytettyjä vaatteita? Kun taas muistaakseni muoviastioissa, mitä pidempään käyttää, sitä "vaarallisempi" siitä tulee, koska se tihkuminen lisääntyy.

Anja Nysten kirjoitti...

PVC-muovista irtoaa ftalaatteja, joita muovissa voi olla kymmeniä prosentteja. Kyllä niitä irtoaa pitkänkin ajan jälkeen.

Prittipaitojen kuvioillekin on tapahtunut jotain, jos ne alkavat murentua. Todennäköisesti pehmittimiä on irronnut, mutta toisaalta niitä voi olla vielä jäljelläkin.

Toinen juttu voi olla muovit, joissa on hyvin pieniä määriä haitallisia aineita. Esimerkiksi oheisissa tuttipullotesteissä keittäminen kolmeen kertaan vähensi irtoavan aineen määrät hyväksyttäville tasoille.
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2012/04/pohdintoja-tuttipullotutkimuksesta.html

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Mitä suosittelit PVC:n tilalle? Onko lateksissa mitään haitallisia aineita?

Rhia kirjoitti...

Kyllä tässä on kyse ihan ensi syksyn Ready-to-wear-mallistosta, eli Versacen liikkeisiin myyntiin tulevista vaatteista.
Pvc:n käyttö vaatteissa ei sinänsä ole mikään uusi asia. Useat alakulttuurit ovat käyttäneet pvc-vaatteita jo vuosikymmeniä.

Nyt kun tuntuu olevan muotia kaikenlaiset myrkky-paljastukset ja shokeeraava uutisoiminen niin olisi vastapainoksi ihan hyvä tietää esim että miten paljon sitä ftalaattia näistä pvc-vaatteista irtoaa ja milloin voidaan käytön osalta puhua selvästi terveyttä vaarantavasta altistuksesta? Siis että jos omistaa vaikkapa yhden pvc-hameen tai yhden parin pvc-housuja niin miten paljon niitä pitää käyttää että altistuu ftalaateille jo terveyttä uhkaavassa määrin?
Uutisissa kun aina keskitytään siihen että voi kamalaa, olemme kaikki nyt vaarassa altistua näille ja näille myrkyille, mutta "unohdetaan" se kaikkein olennaisin asia, altistumisen määrä ja haitan todennäköisyys.
Tiedän/tunnen ihmisiä joiden vaatekaapista löytyy ehkä keskimääräistä enemmän pvc-vaatteita, mutta näillä ihmisillä itsellään tuskin on sen enempää tietoa ftalaateista tai vaatteidensa vaarallisuudesta.

Uskon että ftalaateissa piilee vaara, mutta tietoa vaaraa aiheuttavista pitoisuuksista ei tunnu löytyvän. Selkeitä tutkimuksia aiheesta ei varmaan niitäkään vielä löydy. Itse olen vain niin kyllästynyt nykypäivän uutisointitapaan. Ihmiset kun tuntuvat kiihtyvän nollasta sataan sekunneissa ja pienikin myrkky-uutinen aiheuttaa samantien ylireagointeja ja hysteriaa. Mutta mikä on todellinen riski ja kuinka suuri vaara pvc-vaatteet oikeasti ovat terveydelle?

Anja Nysten kirjoitti...

Kiitos Rhia hyvästä kommentista. Altistumisen määrä ja haitan todennäköisyys ovat tosiaan olennaisia asioita.
Luin hiljattain selvitystä, jossa arvioitiin raskaana olevien altistumista hormonihäiritsijöille. Suurimmalla osalla altituminen oli tasolla, joka ei selvityksen mukaan anna aihetta huoleen. Mutta pienellä ryhmällä olisi syytä tarkastella tottumuksiaan. Selvityksessä huomioitiin altistus monesta eri lähteestä. Mukana oli mm. käsilaukkuja, sandaaleita ja seksileluja.
Yksittäiset vaatteet, joita käytetään vain silloin tällöin, tuskin mitään suurta riskiä aiheuttaa. Säännöllisesti PVC-vaatteita pitäviä on varmaan hyvin pieni määrä.
Itse hämmästelin lähinnä sitä, miksi ylipäänsä ottaa moinen materiaali käyttöön, kun kerran PVC:n maine on tiedossa. Samalla kun on käynnissä kampanjoita haitallisia aineita sisältäviä tekstiilejä vastaan, luksusmerkki tuottaa vaatekappaleita, jotka taatusti sisältävät ftalaatteja. Se on nurinkurista.
Täytyypä ensi kerralla lisätä kirjoituksiin pohdintaa altistuksista. Hyvä, kun lukijat ravistelevat. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Harvemmin nykyään ns. "PVC"-vaatteissa käytetty pinnoite on oikeastti PVC:tä. Valtaosassa näyttää materiaalina olevan PU. Näiden vaatteiden nimittäminen PVC-vaatteiksi lienee peruja 70-/80-luvulta jolloin niissä käytettiin oikeasti PVC:ta.

Anja Nysten kirjoitti...

Hyvä jos noin tosiaan on. Kiitos tiedosta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails