Kemikaalikimara: Hedelmäsampoo - taas yksi turhake

lauantai 29. syyskuuta 2012

Hedelmäsampoo - taas yksi turhake

Tässä kirjoituksessa hedelmäsampoo ei ole hedelmäuutteilla terästettyä hiussampoota vaan hedelmille tarkoittua. Kyllä vaan, joku on on keksinyt hedelmille oman puhdistusaineen, jolla poistetaan hedelmien ja vihannesten pinnalta kemikaalijäämiä, torjunta-aineita ja hedelmävahoja. Kuinka olemme pärjänneet tähän asti ilman tätä tuotetta? Ja mitä hedelmäsampoo edes on?Swipe Fresh -hedelmien, vihannesten ja kasvisten puhdistusainetiiviste sisältää amfoteerisiä ja ionittomia tensidejä sekä säilöntäainetta phenoksietanolia. Kovin on käsitiskiaineen kaltaista. Kemikaalikimaran Facebook-sivulla käytiin hedelmäsampoosta vilkas keskustelu. Yksi pesee hedelmät käsitiskiaineella, toinen pohtii viinietikan käyttöä pesussa. Poistaako hapan vesi sitten paremmin jäämiä, kun esimerkiksi kuuma vesi? Minulla on kouluajoilta jäänyt mieleen ohje pestä sitruuna huolella käsitiskiaineella, jos aikoo käyttää kuorta leivonnassa. En ole moista ohjetta käyttänyt, kun en pahemmin leivo tai jos leivon, niin ei ensimmäisenä ole sitruunankuoret mielessä. Silloinkin voi ostaa mieluummin luomusitruunan.

Evira otti asiaan kantaa sanomalla, että vesi riittää.
"- Kyllä veden pitäisi riittää hedelmien pesuun. Ei siihen mitään pesuaineita tarvita. Jos pelkää hedelmien olevan niin likaisia, että niihin tarvitaan pesuainetta ennen syömistä, kannattaisi jättää ne kokonaan ostamatta, sanoo ylitarkastaja Pirjo Korpela."
En pese hedelmiä tiskiaineella, vaan huolellisesti lämpimällä vedellä ja kuivaan talouspaperiin tai astiapyyhkeeseen. Pesemisen sijaan hedelmät voi tietysti kuoria. Terveyskirjastossa Antti Aro kirjoittaa hedelmien kuorimisesta näin:
"Valittavissa on kaksi oikeaa ratkaisua. Jos ympäristössä ja ruoassa uhkaavat myrkyt huolestuttavat kovin ja vaivaavat mieltä, on rauhoittavaa kuoria omenat ja päärynät, vaikka jotakin hyödyllistä saatetaankin sen mukana menettää. Missään tapauksessa ei kannata välttää hedelmien syöntiä säilöntäaineiden takia. Jos taas on tavallani vakuuttunut siitä, että elintarvikkeiden sisältämät luontaiset suojaavat aineet ovat tärkeämpiä kuin mahdollisesti haitalliset torjunta-ainejäämät, nauttii pestyt hedelmät hyvillä mielin kuorineen. Onneksi kukaan ei ole alkanut vaatia luumuja ja persikoita kuorittaviksi."
Hedelmiä ja vihanneksia kannattaa syödä. Hyvä vaihtoehto on tietysti suosia luomua. Hedelmäsampoo on yksi tuote turhakkeiden sarjassa.

Lue myös

1 kommentti :

Paula kirjoitti...

Minulle ei tulisi mieleenkään pestä hedelmiä muulla kuin vedellä. Juuriharjalla pesen sitrushedelmät, kun käytän niitä ruuanlaitossa.
Olisi joskus kiintoisaa testata onko kaupan luomusitruunan ja tavissitruunoiden kuorien säilöntäainejäämissä merkittäviä eroja pesun jälkeen.
Tiede lehdessä oli vähän aikaan juttu siitä, että puistosta poimitut sienet olivat pääsääntöisesti myrkyttömämpiä kuin metsästä poimitut.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails