Kemikaalikimara: Raskaana oleva laihduttaa?!

torstai 12. huhtikuuta 2012

Raskaana oleva laihduttaa?!

Luin jostain huutomerkin olevan niin voimakas, että sitä saisi käyttää vain kolme kertaa vuoden aikana. Erittäin rasittavia ovat tekstit, jossa kolme tai useampi huutomerkkiä on käytetty yhdellä ainoalla sivulla. Käytänkin huutomerkkiä hyvin säästeliäästi. Vältän myös linkittämästä tarkoituksella provosoivia juttuja, mutta nyt tuli tarve kommentoida.

pregnant silhouette
Kuva: Flicr, mahalie, CC-lisenssi

Supermarjo aka Marjo Niittyviita paljastaa syöneensä raskausaikana 1000 - 1200 kcal päivässä. Normaali energiankulutus Marjon kaltaisella runsaasti liikkuvalla naisella on noin 2000 kcal. En tiedä, pitääkö Supermarjon väite paikkansa - hiukan epäilen. Mutta jos pitää, hän on ollut koko raskautensa ajan laihdutuskuurilla. Ruokavalio sinänsä kuulostaa järkevältä, mutta raskaana oleva ei saa laihduttaa, ellei kyseessä ole todella merkittävä ylipaino, josta voi aiheutua muita riskejä.

Raskaudessa on elimistölle tehtävää ihan riittävästi. Siihen ei enää tarvita päälle laihduttamisesta aiheutuvaa lisärasitusta. Marjo Niittyvilla on todennäköisesti syönyt hyvin terveellisesti, joten sikiö toivon mukaan on saanut kaiken tarvitsemansa. Jos ruokavalio ei ole monipuolisesti koostettu ja ravinnon määrä on reilusti alakanttiin, voi käydä niin, ettei sikiö saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.

Pysyvät ympäristömyrkyt kertyvät maksaan ja rasvakudokseen. Laihdutettaessa nämä myrkyt lähtevät liikkeelle päätyen sikiöön ja äidinmaitoon. Imettettäessä paino monella laskee itsestäänkin, mutta jos ei laske, paniikinomainen painonpudotus ei ole tarpeen. Äidinmaidossa on esimerkiksi elintarvikkeista peräisin olevaa dioksiinia. Positiivista on se, että määrät ovat paljon pienempiä kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.
"Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan äidinmaitoon kertyvien ympäristömyrkkyjen dioksiinin ja PCB:n pitoisuudet ovat laskeneet Suomessa parinkymmenen vuoden aikana lähes 85 prosenttia."
Hieno juttu, siitä huolimatta että omat lapseni  ovat varmaan saanut reippaamman annoksen ympäristömyrkkyjä kuin nykyiset vauvat. Ympäristömyrkyillä voi olla vaikutuksia esimerkiksi kiillevaurioiden syntymiseen.

Lihominen raskausaikana on yksilöllistä, jollakin paino nousee alle 10 kiloa, jollakin yli 20 kiloa. Mutta vaikka laihduttamista ei missään tapauksessa odottavalla suositellakaan, tyhjät kalorit kannattaa jättää pois. Tyhjiä kaloreita saa karkeista, leivonnaisista, limuista, sipseistä -  tiedätte kyllä.

Marjo Niittyvillan konstit ja niiden uutisoinnit ovat omiaan lisäämään epäterveellisen ilmiön lisääntymistä. Aina löytyy niitä, joille raskauskilot ovat kauhistus. Synnyttäneiden julkkisnaisten ulkomuotoa tarkkaillaan ja oi mitkä kehut saa, jos raskauskiloja ei ole tai jos ne hävinnyt viikossa. Kovin kummalliseksi on mennyt, kun raskauskilot ajavat lapsen terveyden ohi - supertyhmää.

3 kommenttia :

Maarit Laurinen kirjoitti...

En ole syömishäiriöihin sen enempää perehtynyt, mutta sattui silmiini täällä Yhdysvalloissa naistenlehden uutinen tästä raskausajan syömishäiriöstä. Oireen nimi on pregorexia.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos Maarit, enpä ole ennen moiseen termiin törmännyt. Toivottavasti ei yleisty.

Anette kirjoitti...

Tämä on aika surullista. Itse onneksi olen törmännyt enemmän siiden, että raskauden aikana osataan suhtautua rennommin syömiseen, jos ennen raskautta on ollut jopa syömishäiriöistä käyttäytymistä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails