Kemikaalikimara: Pohdintoja tuttipullotutkimuksesta

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Pohdintoja tuttipullotutkimuksesta

Vihdoinkin oli aikaa lukea läpi artikkeli kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa selvitettiin eri materiaaliesta tehdyistä tuttipulloista irtoavia aineita.  Tuttipulloja hankittiin EU:n alueelta, Sveitsistä, Kanadasta ja USA:sta. Korvaavia materiaaleja on tullut markkinoille, kun EU:n alueelle tuli tuttipulloihin kielto bisfenoli A:n käytöstä tuttipulloissa.

bottle III

Testi tehtiin steriloiduille pulloille pitämällä niissä 2 tuntia 70 asteista 50 % etanoli-vesiseosta, joka jäähdytettiin ja analysoitiin. Jos migroituneen aineen määrä ylitti hyväksytyt pitoisuudet, testi toistetiin 1-2 kertaa. Kaikkiaan 277 tuttipullosta analysoitiin irtoavat aineet. Ohessa tuttipulloselvityksen tulokset tiivistettynä.


Polypropeeni PP (149 kpl)
PP-pulloista löytyi lukumääräisesti eniten aineita, pitoisuudet kuitenkin alle enimmäisrajojen, jos sellainen on annettu. Mukana oli myös aineita, joita ei testissä odotettu löydettäväksi lainkaan. 45 %:sta pulloja löytyi DIPN 2,6-di-isopropyylinaftaleenia – ainetta, jota on tyypillisesti painomusteessa ja kierrätetyssä paperissa ja pahvissa. Lisäksi löytyi yhdisteitä, joille ei ole lainsäädännössä määritetty enimmäisrajaa ja joita ei materiaalista saa irrota.

Polykarbonaatti PC (58 kpl)
Pulloista irtosi bisfenoli A:ta vain erittäin pieniä määriä. Tulokset ovat omana artikkelinaan.Muita aineita ei havaittu mainittavia määriä.
EU:n alueella BPA:n käyttö on nykyisin kielletty. USA on juuri tehnyt päätöksen, että siellä kieltoa ei tule.

Polyeetterisulfoni  PES (30 kpl)
Aineita irtosi olemattoman vähän. Yhdestä tuotemerkistä irtosi bentsofenonia yli sallitun rajan, minkä epäiltiin olevan peräisin pullon sisällä olleesta paperista.

Polyamidi PA (28 kpl)
Kuudesta polyamidipullosta irtosi tutkijoiden hämmästykseksi bisfenoli A:ta BPA. Ainetta on käytetty tuttipulloissa joko lisäaineena, mikä on kiellettyäm tai monomeerinä, jolloin pätee migraatiorajat. Rajat ylittyivät ensimmäisessä migraatiotestissä, mutta ei enää kolmannessa. BPA:ta vapautui kuitenkin vain yhden tuotemerkin pulloista. Yksi pulloista oli merkitty "NO Bisphenol-A".

Kopolyesteri, tuotemerkki Tritan (7 kpl)
Pulloista ei irronnut havaittavia määriä aineita.

Silikoni (5 kpl)
Silikonia ei katsota muoviksi, joten sille ei päde lainsäädäntö, jota sovelletaan muoveille. Huolestuttava asia on, että silikonista vapautui ftalaatteja, kuten di-isobutyl ftalaatttia (DiBP), dibutyyliftalaattia (DBP)
ja dietyyliheksyyliftalaattia (DEHP). Pulloista löytyi myös painomusteeseen ja pahviin liitettäviä aineita.

Yhteenvetoja tutkijaryhmä toteaa seuraavaa:
  • Tutkimusotos oli sen verran pieni, että tarvitaan lisää anylosointeja.
  • PES ja Tritan-pulloissa ei havaittu puutteita
  • Polyamidipulloista PA irtosi bisfenoli A:ta
  • Polypropeenipulloista PP irtosi DIPN-ainetta ja fenoleita
  • Silikonista irtosi ftalaatteja.
Uutisoinnissa ei kerrottu artikkelin sisältämiä pohdiskeluja ylimääräisistä aineista. Havaitut määrät olivat yleisellä tasolla pieniä ja vaihtelivat paitsi materiaalin myös samaa materiaalia olevien tuotemerkkien kesken.
Suurimmalta osin pitoisuudet olivat reilusti alle sen, mitä laissa sallitaan. Näiden lisäksi havaittin aineita, joille ei ole määritelty arvoa, joka tuotteesta voi irrota. Tällöin ainetta ei saisi irrota ollenkaan. Havaittuja pitoisuuksia pidettiin kuitenkin pieninä.

Joissakin pulloissa oli jäämiä aineista, jotka viittaavat painoväreihin tai vastaaviin. Ne saattavat olla peräisin muovista tai jostain muualta. Osassa pulloja oli sisällä rullattuna ohjelappunen, josta painoväriin viittavien aineiden epäiltiin olevan peräisin. Tästä saa myös kuvan, miten pienistä määristä ja kuinka suuresta analysointitarkkuudesta on kyse. Jos tuttipullossa sisällä ollut paperinpala aiheuttaa terveysriskin, mitä  pitäisi ajatella tästä?

Sophia's first newspaper experience

Kuka uutisoi?

Tutkimuksen teetti Euroopan komissio. Heidän suosituksensa on, että asiaa pitää selvittää lisää ja analysoida tuotteita, jotta riskinarvioijilla on riittävästi tietoa.

Ruotsissa asiasta tiedotti Natuskyddsföreningen, luonnonsuojeluyhdistys. Media viittasi Naturskyddsföreningenin tiedotteeseen asiasta.

Ruotsin ylin kemikaalivalvoja Kemikalieinspektionen ei ainakaan tätä kirjoitetettaessa ole maininnut tutkimuksesta sivuillaan mitään. Voihan tietysti olla, että mahdollisen lausunnon antaminen vie aikaa. Viranomaisille tuottaa varmasti vaikeuksia se, että osasta tuotteita ei irronnut mitään ja osasta irtosi, vaikka kyse oli periaatteessa samasta materiaalista.  Naturskyddföreningenin Ulrika Dahl kehottaa siirtymään joko lasisiin tai teräksisiin pulloihin. Hyvä neuvo. Mutta miksi Naturskyddsföreningenille ei kelpaa PES- tai Tritan-pullot, jotka selvityksessä todettiin turvallisiksi?  Naturskyddsföreningen ei myöskään ottanut kantaa, pitääkö jo ostetut pullot heittää menemään vai riittääkö esimerkiksi keittäminen kolmeen kertaan, jolloin aineiden määrä pienenee entisestään.

4 kommenttia :

rinkeli kirjoitti...

Voikohan kuukupeista irrota haitallisia määriä ftalaatteja, nehän on useimmiten tehty silikonista (joskus luonnonkumista tai termoplastisesta elastomeeristä, joka lienee jonkinlainen muovi)? Niitä kuitenkin pidetään suoraan limakalvolla lähes tauotta useita päiviä putkeen.

Joni Kettunen kirjoitti...

Veikkaan lasi- ja teräspullojen suosituksen tulevan ihmisten tietämättömyydestä. Tavallisille ihmisille on vain muovia. Viisi erilaista muovia on liian paljon, varsinkin kun niitä ei voi erottaa toisistaan silmämääräisesti.

Useat äidit kärsivät myös väsymyksestä, mikä vähentää havaintokykyä entisestään. Soppaa sekottaa vielä silikonipullo.

Helpointa on kieltää nämä kaikki muovit ja sen kaltaiset. Lasin tunnistaa helposti. Siitä tulee lasinsiruja lattialla pudotettaessa. =)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Joni: Kyse voi olla juuri tuosta. Mutta jos olisin tehnyt tuotekehitystä ja valmistaisin priimatavaraa ja joku kehottaisi ihan vaan sen vuoksi välttämään tuotteita, että kilpailija tekee sekundaa, voisin hiukka hermostua. :)

Lasipullo käy ihan pienelle, mutta isomman kanssa on vähän niin ja näin. Ellei sitä sitten pakkaa johokin toppauksiin, mikä ei kovin käytännöllistä ole. Teräspullot on hyvä vaihtoehto. Ei edes naarmutu ja voi mainiosti pestä tiskarissa.

Anonyymi kirjoitti...

onko viimeinen lause kolmeen kertaan keitetystä tulkittavissa niin, että 20 vuotta vanhasta muovimukista ei enää ftalaatteja irtoa?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails