Kemikaalikimara: Muumiokemiaa

tiistai 17. tammikuuta 2012

Muumiokemiaa

Egyptistä löytyi uusi - tai siis tosi vanha - muumio. Ryhmä egyptiläisiä ja sveitsiläisiä arkeologeja on löytänyt noin 3 000 vuotta vanhan laulajattaren muumion. Mietin, miten ruumiit aikanaan käsiteltiin ja millaisia säilöntäaineita toimenpiteeseen oikein tarvitaan.

Sinuhe Egyptiläsessä kuvataan ruumiin palsamointia näin:
"Olin lääkärinä luullut nähneeni kylliksi kuolemaa ja kärsimystä ja paatuneeni tuntemaan pahoja hajuja ja koskettelemaan paiseita ja märkiviä haavoja, mutta aloitettuani palveluni Kuoleman talossa huomasin, että olin vasta lapsi enkä tiennyt mitään. Köyhistä ei tosin ollut paljon vaivaa, sillä he lepäsivät rauhassa altaissaan lipeän ja suolan kitkerässä hajussa, ja opin pian käsittelemään koukkua, jolla heitä liikuteltiin. Mutta korkeamman asteen ruumiit vaativat enemmän taitoa, ja sisälmysten huuhteleminen ja sullominen ruukkuihin vaati paatunutta mieltä."
Sinuhe oppi palsamoinnin salat ja sovelsi niitä vanhempiinsa. Sinuhen oppi-isä Ramose, joka toisaalta totesi palsamoinnista:  "Niin on ollut ja niin on oleva", myös pitkäsanaisesti pohti toimenpiteen mielekkyyttä.
"Mutta kuta enemmän hän puhui, sitä lujemmin päätin saada vanhempieni ruumiit säilymään, sillä sen olin velkaa heille, vaikka elettyäni Kuoleman talossa en enää tiennyt, onko siitä heille hyötyä vai ei. Ruumiin säilyminen ikuisesti oli ollut heidän ainoa ilonsa ja toivonsa vanhuuden päivinä, ja siksi tahdoin heidän toivonsa täyttää ja säilytin heidät Ramosen avulla ja kiedoin heidät liinasiteisiin ja viivyin tämän kaiken vuoksi Kuoleman talossa neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, sillä muuten en olisi ehtinyt varastaa riittävästi vanhempieni ruumiiden säilyttämiseksi oikealla tavalla."
Sinuhe egyptiläinen, Mika Waltari

Egyptin muumioita uudempia palsamoituja ovat Lenin ja Kim Il Sung, jonka vastikään kuollut poika Kim Jong Il todennäköisesti myös on päässyt samaan käsittelyyn. Youtubesta löytyneessä pätkässä kerrotaan, miten Venäjällä nykyisin säilötään uusirikkaiden tai mafiaan kuuluneiden ruumiita. Leninin pitäminen tuoreen näköisenä on kasvattanut tietotaitoa. Valtiolta ei enää irtoa varoja kyseiseen touhuun, joten tuloja on saatava muualta. Palveluja voikin ostaa nykyisin kuka tahansa - kunhan on tarpeeksi rahaa. Vaikka rahalla ei välttämättä saa onnea, niin ainakin säilöntäaineessa uitetut maalliset jäännökset. Reseptiin kuuluu alkoholia, formaldehydiä ja glyserolia. Sinuhen lailla voi kysyä: "Miksi ihmisen ruumis on säilytettävä kestämään kuoleman, vaikka se on kylmä eikä tunne mitään?"


2 kommenttia :

Viherrys kirjoitti...

Hurjan mielenkiintoinen aihe. Muistelen joskus nähneeni dokumentin jossa sanottiin, ettei vieläkään tarkalleen tiedetä, mitä kaikkea Egyptiläiset käyttivät balsamointiin. Ehkä niissä oli jo luonnosta kadonneita kasveja. Dokumenttikin taisi olla vuosilta "kivi ja miekka"
;-).

Kemikaalikimara kirjoitti...

Viherrys: Todella mielenkiintoinen. Tekisi mieli selvitellä asiaa lisää. Mutta samaahan tehdään tosiaan vielä nykyisinkin. Tässä vidoepätkä nykyajan aineista. Taidanpa lisätä linkin varsinaiseen juttuunkin.

http://www.youtube.com/watch?v=BUs0wFYuyQw

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails